Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

sanyi84

A 10 mm2 egy szaklapban/cikkben de általános esetre vonatkozik, oké szóval ennyivel lenne fizikailag biztos hogy nem szakad el.

Közben a kép:
És ami nem látszik a közös pontról amit gnd nek hív (legyen inkább csillagpont) jön le a nulla is a gép elektromos szekrényében.
Az eredeti kérdés ebben a felállásban mi okozhat túlfeszültséget? Alapvető kiegészítés a táp 220 V ra méretezett stabilizált. A plc ki tudja. Mindkettőnél elszállt jó pár led ami miatt túlfeszültségre gyanakszok.
Minden esetre le kell védeni a pc-t teljes galvanikus leválasztással, ne okozzon földhurkot a két rendszer együtt. Pontosabban a felhasználót kell védeni nem a pc-t, az 20 ad rangú. Bár ehhez a vezérléshez bármit szerezni rettenet nehéz, viszont ez a vezérlés csúcskategóriás :) , épp csak azt tudja amit kell egy bittel se többet de azt megbízhatóan.  [#wink]  

sanyi84

Valószínű a PEN megy hátra, nem ismerem az óránál mit működtek anno. Ez a mostani áttelepített hely, ahol történhetett baj ott is PEN lehet. Mivel minden más működik az adott helyen így valószínű a gép elektromos szekrényében lehet valami hiba.  

jani300

Az én "időmben" még a 10 négyzetmili volt a minimum a nullázáshoz .
Persze ha már egyszer külön van bontva a föld és a nulla , akkor már hiába a keresztmetszet , újbúl már nem szabad közösíteni .

Révész Richárd

Ez a kép az EPH-t mutatja.
Az, hogy a nulla is onnan jön azért van, mert ott van szétválasztva.
Valószínű nulla szakadás vagy lazulás volt vagy van, de ezt már előttem is mondták.
Most működik a masina?

Ha nem nagy kérés dobj egy képet a vezérlőszekrényről.

jani300

Mindha látnék én a rajzon valami transformert !
Az ha egy 400/230 as trafó , akkor nem kell a gépnek nulla .
Egyébként minden hálózati eszköznek 400 voltosnak kell lennie ha így van bekötve .
Szerszám gépeken is inkább 400/24 voltos trafóval oldották meg a vezérlést ,és nulla ilyen kor nincs is gépben .
Valami hibás értelmezés lehet nálad a bekötésnél !

jani300

Biztos ami biztos , megkérdeztem a gyermeket .
Azt mondja árnyékolt vagy védett trafó .
Szerintem mi leválasztónak hívnánk inkább .

Révész Richárd

Jó a meglátásod.
Most, hogy belegondolok szinte minden külföldi, főleg olasz gépnél 4 vezetékes rendszer van és trafó a 230-nak.

Mondjuk bárki belebuherálhatott a szekrénybe, ezért van ott "nulla" vezető is.

Várjuk meg a képet(ha lesz)hátha okosabbak leszünk.

jani300

Még egy kérdésem van , mire kötöttétek a nullának vélt vezetéket ?

jani300

Szerintem megoldottuk a dolgot :)
Remélem azért még fog működni :(

sanyi84

Holnap ha oda jutok kibontom a gépet. Élőben is nehéz átlátni sok a fölös drót de még a fölös vezérlés részek is nehezítenek. Fele nem is él, nem is kell. PL atc rendszer szerszámcserélésért felelős része lassú is nulla dokumentáció, újra lehet építeni persze de új elvekkel, 4.5. indexelt tengely, a kártya az asztalon sosem működött 100% osan, mechanikai konstrukció hibája, de érdekes lehetett a két tengely között váltani, ugyanis a vezérlés 4 tengelyig terjed . Másik érdekesség M tábla na azt újra kell írni, nincs is meg leírás szinten, amit eddig a kimenet kapcsolgatással megtaláltam az a főorsó tartomány, hűtővíz, főorsó ccw. Főorsó cw nincs meg, valamiért csak manual üzemmódban van, ennek a két reléjét ki kell logikázni. Még az S parancs nincs próbálva. Eddig sikerült a 3 tengely +-10 V jelét kicsiholni, mozog is.
Megnézek még egy relét, tartományváltóé. Ott szikrát is láttam ami nem tetszik, hogy lehetne ezt kioltani?

Azért a plc mentését jó lenne megtenni, lehet keresek valami szakit hozzá a fórumon...

Révész Richárd

Akkor van baj nem kevés.
Milyen PLC van benne?

sanyi84

A vezérlés 1 fázisról megy (115-240 V), nincs hibás értelmezés, a leválasztó trafót megnézem de így semmi értelme nem lenne, fotózok amint odaérek . Mivel már pár belenyúlást/újraépítést átélt a gép és nulla villanyos dokumentációja van így nehéz átlátni. Ám szerencsére a vezérlés pofon egyszerű és az dokumentált, a hajtásnak is van már dokumentuma (utánépíthető is akár) .  

sanyi84

HaWa. Nincs pontos A betűm... Bemegy a 15??  kimenetről a jel és kapcsolgatja a reléket, kivétel a főorsó forgásirány, ott a cw résznél nem kapcsol csak manual üzemmódban, viszont manual üzemmódban más relék kapcsolják a forgásirány választást a frekvenciaváltó előtt. Alapvetően 4 tengelyes gépnél fölösleges a plc, simán 24 V relékkel elintézhető minden. Viszont az atc miatt még benne van ami sose lesz csak manuális villámgyors szerszámcsere (az atc rendszeréhez képest ami nem is volt megbízható és gyors egyáltalán nem) .  

fpd0kbd4

Én jártam úgy muzeális, kapcsolási rajz nélküli   háromfázisú rendszerrel, hogy az egyik periféria védőföld és fázisról kapta a 230V-os tápot, pedig volt a rendszerben 400/230-as trafó . Akkor derült ki , mikor a hálózatra kötés után  üzem közben a kapcsolószekrényben leverte az érintésvédelmi relét, és a vezeték káoszban megtaláltam a bűnös kötést.

jani300

Az egyfázisú feszültség akkor nő meg nulla szakadás miatt, ha  a betáp nulla megszakad , de az egyfázisú fogyasztók ugye azért össze vannak kötve a nulla vezetőn , de ez a potenciál a levegőben lóg , mert nincsen megfelelő kapcsolata a csillagponttal .
Mindig a kisebb teljesítményű fogyasztó megy tönkre , mivel két egyfázisú fogyasztó 400 voltról megy ilyenkor soros kötésben .Két egyfázisú mérőhely közt is lehetséges ez akár , ha a mérők előtt van nullaszakadás , és külön fázisról mennek . Valami ilyesmi a magyarázata a feszültségeemelkedésnek nulla szakadáskor , ha a fogyasztóktól távol szakadt vagy kontakthibás a nulla vezető .
Talán le tudtam írni érthetően .
Én úgy látom nem értetted mire gondolnak a szakik .
Látom értesz a CNC hez , de ez csak sima villanyszerelés
Ha tudtad ne haragudj hogy megpróbáltam elmagyarázni .