Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

A vezérlőmbe STP55NF06 MOSFET van, volt. GT2560-as vezérlő. Viszont most folyamatosan 12V van a kimeneten, hiába van letiltva programból. G-S között rövidzárlatot mértem, elképzelhető hogy hazavágódott a MOSFET? A kérdésem az lenne hogy most IRFZ34 van polcon. Nyugodtan kicserélhetem rá? Vagy hogy tudom esetleg teljes bizonysággal kimérni hogy tényleg az a meghibásodott alkatrész? Skori oldalán lévő leírást néztem.

KBalázs

Nem az a kérdés mit mérsz a kimeneten, hanem hogy folyik-e áram rajta ha rákötsz fogyasztót. Mert ha tegyük fel ki van kapcsolva a FET, de egy hotbed van terhelésnek feltéve, aminek az egyik pólusa az U+, a másik a FET lába, (ami épp nem vezet) akkor ugye a GND-hez képest U+ lesz a FET lábán is, mert U+-t mérsz a hotbed pár Ohmos ellenállásán keresztül.

KBalázs

Ja, nem olvastam végig amit írtál. Elveleg jó oda, bekötésileg.

wzc80zbf7

Egymás mellett ugyanilyen bekötéssel van 3db egyforma FET. Csak ennél a FET-nél mértem rövidzárlatot a G-S között, egyébként minden le van kötve a terhelt oldalon. Szóval nincs rajta a Hotbed. Kérdés hogy el fogja bírni a IRFZ34 az asztalfűtést?

ANTAL GÁBOR

Drukkolok a plazmás Molnár Szabolcsnak  A szünetmentest bevetve javulnak az eredmények .  Egy kérdésre választ várok. Amikor a szünetmentes a hálózaton van akkor gondolom csepptöltéssel tölti az akkut . Amikor kimarad a hálózat akkor kezd benne az inverter dolgozni ( Egy relé kattanást lehet ilyenkor hallani )  
 Ha lóg a hálózaton akkor valójában a hálózat táplálja a PC t .Zavarvédelem szempontjából annyival jobb a helyzet hogy gondolom a szünetmentesekbe építenek zavarszűrőt .   Rosszul gondolkodom ?  Gondolom a Pc kapcsoló üzemű tápjának a bemeneti pufferkondija áthidalja azt a kis időt amíg feléled a rendszer . ( kattan a relé )

svejk

Jól gondolod, a mezei olcsók ilyenek.
De vannak un. online tápok, melyekben folyamatosan meg az inverter. De ezek nagyon drágák.

Most kb. ugyanazokat tanácsoljátok neki mint én két hete.
Xabi jól látja elég logikátlanul keresi a hibát.
Persze azért én is drukkolok neki, de már annyira belegabalyodott hogy ebből aligha lesz értékelhető tanulság. :(
Pedig a plazmagép nagy kihívás.  

s5f8tmfv3

Villámkérdés: Meg lehet saccolni hogy egy 40A SSR igényel-e hűtést, és ha igen akkor mekkorát ha egy 1kW 230V~ fűtőszálat kapcsolgat (szakaszos üzem)? Esetleg nem is kell rá hűtés?

djfgekywd

Az attól is függ, hogy mennyire milyen jó vagy nem jó fajta az SSR. Én már olvasztottam meg fűtőtesttel SSR-t. Ha van helyed akkor mindenképp tenni kéne alá valamit. Az 1kW nem igényelné, de a benne levő triac az már igen.

s5f8tmfv3

Köszönöm! Akkor első körben kap egy processzor alu hűtőt, az van itthon.

jani300

Keress rá a típusra .
Szép nagy bordák vannak már ekkorákon .
Abból lesz a kisebb baj ha van hűtőbordája :)

wm94bppdn

Nem kell neki. Elég, ha egy kis légáramlás van körülötte. Kb. 3-4 Wattot kell eldiszcipálnia, és amikor kicsit megmelegszik, ez még csökken is.

wm94bppdn

Igen, 40 Ampernél (Uf=1,1V) 45-50 Watt fűti, az annyi, mint mint egy Weller páka. Ahhoz már jókora borda kell. De 1 kW-nál (4.3A) az Uf csak 0,75V, a Pd kb. 3,5 W.

s5f8tmfv3

3,5W tényleg nem sok, azt a legkisebb borda is elviszi. Majd megmérem a hőmérsékletét ha megérkezik a cucc.

ykt6caawj

Az IRFZ34 ide nem igazán jó mivel túl magas a nyitófeszültsége. Jobb lenne IRLZ44N, vagy még jobb az IRLZ44Z. Persze ha 12V-os fűtésed, a 10A körüli áram miatt mindenképpen érdemes egy kis hűtőbordát szerelni a FET-re.
A témával kapcsolatos rögeszmefuttatást megtalálod a 3D nyomtatás fórumban a #12234 környékén.

svejk

Egy fórumtársunknak a gecko-jába kellene hama-hama egy LS7084-S IC (tehát SMD tokozás)

Nincs valakinek véletlen eladó?