Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

Egyetértek, és eszerint a közölt csillapítás-karakterisztikák LOAD-->Line irányban értendők? Kissé zavaró, hogy egyik gyártó sem szól erről  egy szót se...

sasi

http://cnctar.hobbycnc.hu/vegyes/Arnyekolas-es-zavarszures.djvu" TARGET=_fnew>Ugyan régi könyv az elektronika sorozatból, de van benne értékes információ a zavarszűrésről.

wm94bppdn

Bosszantott a saját tudatlanságom, ezért kutakodtam. A CISPR Nr.17 a nemzetközi szabvány, amelyik az EMI szűrőkkel foglalkozik, de - anélkül, hogy egy szóval is állítanám, hogy alaposan végigolvastam - nem találtam meg benne azt az egyértelmű magyarázatot, hogy honnan, merre szűr. Végül találtam egy IEEE anyagot, amely éppen azt állítja, hogy a jelenlegi szabvány módosításra szorul, mert a mérési elv rossz. Konkrétan az 50 ohmos mérésnek nincs sok köze a valósághoz, mert a zajforrások sokkal kisebb forrásimpedanciájúak. És végre itt állt egy ábra, amely mindent helyretesz (és igazolja Rabb Ferencet):

http://kepfeltoltes.hu/160730/EMI_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Bal oldalon egy SMPS, jobb oldalon a hálózat helyettesítő képe (AMN=Artificial Mains Network).
Örülök, hogy megtudtam, ezért járok ide!

designr

EMI filterekhez még egy pici adalék..
http://www.emfrelief.com/capacitive-filters.html" TARGET=_fnew>Zavarszűrő

wm94bppdn

Tényleg szemléletes!  
Érdekes, hogy az USA-ban panaszt lehet tenni, ha a bejövő hálózat nem eléggé színuszos...

Jordan Gabor

Hello,
Ezek telefonba és hasonlókba való mems érzékelők. +-1 fokra nem ajánlanám.  
ÜDV JG

000000000

Kalacinak: Régi ismereteim szerint a szabad tér hullám impedanciája 50 ohm. Thehát, ha a sugárzott jelet 50Ohmos műszerrel és valami drót antennával mérem, az a korrekt lezárás.

wm94bppdn

A zajforrás impedanciával van baja a szerzőnek: 1 ohmot javasol.  
A zavarszűrő a vezetéses zavarok ellen hatásos, sugárzott zavarok ellen árnyékolással lehet védekezni. Az 50 ohm az alkalmazott műszerekből adódott.  
Hogy a szabad tér hullámimpedanciája mekkora, nem emlékszem, pedig bizosan tanultam. Az 50 ohm szerintem a negyedhullámú dipól talpponti impedanciájának elfogadott értéke. (Úgy rémlik, hogy valam 60 ohm körül van a pontos érték, de az 50 ohm valamiért praktikusabbnak tűnt.)

wm94bppdn

Megnéztem a Wikipédián a szabad tér hullámimpedanciáját. A Maxwell-egyenletekből lehet levezetni, állítólag nagyon egyszerűen.  
Eszembe jut róla a régi mondás a vizsagaidőszakból: harmadszor tanultuk meg, vizsgáztunk le belőle és felejtettük el a Maxwell-egyenleteket, anélkül, hogy egyszer is megértettük volna őket... Rám bizonyosan igaz volt.
Hiszek a Wikinek: Z=sqrt mű/epszilon, mindegyik a vákuumé.

Motoros

Anno a villanytan tanár (Selmeczi Kálmán) egyik kedvenc mondása volt, hogy a Maxwell egyenleteket coitus interruptus fennforgása esetén is fújni kell. Lehet kicsit túlértékelte a tudományát :)) De Ő legalább értette.  

wm94bppdn

Engem 3 szemeszteren keresztül tanított fizikára. Amikor eltört a krétája annyit mondott: - Azt a meretrix édesanyját! - majd hátrafordult a kuncogó hallgatók felé - félreértett, amice, azt mondtam: meritrix, ami jóravalót jelent.  
Kiugrott pap volt, és élvezetes előadásokat tartott, de a szigorlaton nem kegyelmezett. Ma sem tudom, hogyan kaptam nála 3-ast.

Motoros

Több remek könyvet is írt, a Schnöller A. mindíg ott volt mint társszerző..nagyon nem csípték egymást. Ha valaki nem tudott a feltett kérdésére válaszolni akkor megkérdezte: maga Scnöller kollégát hallgatja talán? :))) Finom stílusa volt, ha lankadt a figyelem akkor mindíg bedobott valami élvezeteset.

vp0ek7s5

Sziasztok. Elhatároztam magamat hogy, építek egy gépet. Viszont eltévedtem a léptetőmotorok,vezérlések,tápok dzsungelében. Elektronikához alapszinten értek.Mechanikailag már megvan a terv.Nem szeretnék nagy gépet, csak fa,mdf marására használnám de masszív szerkezetet építenék. De mihez van szükségem egy 3 tengelyes géphez? Milyen léptetőmotort,vezérléseket,tápot ajánlotok? Tudom hogy nehéz, de szeretnék egy listát csinálni hogy mikre lesz szükségem az építés során. Előre is köszönöm a segítséget mindenkitől!

Kisamotors

Üdv!
Talán nem ez a legjobb topic ennek, na de mégis mekkora az a nem túl nagy gép?
Elősorban pénz kell hozzá, hogy ebből mennyi van az nagyban meghatározza miből építkezhetsz.
Persze kitartás sem árt, legjobb egy jól bevált letisztult gépet lemásolni.
Nézegesd a fórumtagok (vagy bárki más) gépeit, képeit, konkrétumokra könnyebb válaszolni.

vp0ek7s5

Konkrétan egy ilyen gépet szeretnék https://www.youtube.com/watch?v=SLGx7mGEQLQ" TARGET=_fnew>LINK