Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Bizony sok minden lehetséges.
A kábelok rendezgetésével is volt valamicske változás.
Közel kéznél ferritek, kondik, és ez a zavarszűrő volt.  
Majd egyszer még lehet nekiveselkedek kinyomozni.

b4nm7gjvr

Már én is belebonyolódtam az alma és körte esetébe.... Igazad van szembefordítva nem lehet hatásos a 2 zavarszűrő, de amire én gondoltam a 2 körös zavarszűrő egységet: sorba kötni és nem egymással szembe!

svejk

Egyébként az érdekes az volt, hogy nem a jelvevő hegesztőinverter bolondult meg, hanem a PLC kimeneti egysége zavarodott meg az inverterből visszajutó zavaroktól.

svejk

Egyébként érdemes elolvasni a többi részt is, jó kis jegyzet!

svejk

Térjünk kicsit vissza a vákuumimpregnálásra...

Azt hiszem eddig túl bátortalan voltam és most is majdnem nagy feneket kerítettem a dolognak.

Ma kunyeráltam a tekercselő ismerősömtől egy jó fél deci http://kanizsavillanymotor.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=28&Itemid=59" TARGET=_fnew>AC43-as tekercselők által használt lakkot.
Tudom, Rabb Feri írta, hogy ne legyen poliészter, meg oldószeres....
No ez persze poliészter, de az írás alapján oldószer menetes. (mondjuk akkor nem tudom mitől van híg alapállapotban és mitől köt meg és sűrűsödik be?)

Hirtelen egy  http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/bebi.jpg" TARGET=_fnew>bébiételes üveg került a kezembe, -1991-ben a lányom evett belőle :))- abban hoztam el a lakkot.
Hazafelé jövet jött az ötlet ez jó lenne a vákkumtartálynak is.  
Átlátszó, jól zár a teteje, aránylag erős üveg.
Mit ad Isten, még a fojtótekercsem is épp belefért a száján.
Nosza böktem a tetején egy lyukat, és a vákumszivattyú csövét csak úgy odafogtam a lyukhoz. Olyan vékony a fedél lemez, hogy úgy odaszívta, hogy fém a fémen tömített, a 0,1 bar-t tudtam tartani.

Bele az első tekercset, csövet odatart, persze felhabzott az egész...  
Hú mondom jó sok levegő volt a tekercsben... á, de hogy csak ahogy Rabb Feri megjósolta felforrt a nem létező oldószer benne. :)

kb. 3-4-szer fél percig tartottam vákuum alatt, csak apró kis buborékok jöttek ki a tekrencből.

A második tekercsnél már  ugye a habzás is elmaradt.

Lecsöpögés után kicsit meghőlégfúvóztam és kitettem a napra.  
Most az imént be is forrasztottam, nincs semmi hangja, így a művelet elérte a célját, köszönöm még egyszer a tanácsokat!

PSoft

Úgy kezdi hogy...

"Egy komponenses, szobahőfokon kötő, F hőosztályú oldószeres lakk..."

Kicsit lentebb...

"...levegőn száradó, oldószermentes, módosított poliészter lakk."

Még lentebb...

"Ajánlatos továbbá a lakk hígítása 10-15% oldószer hozzáadásával."

gaben

Szia svejk,

amikor kezdtem a fa markolat anyagok stabilizálását, én is ezzel a cuccal próbálkoztam. Ezekben alapból benne van az aktivátor ami kb. 1 évig stabilan felhasználható és hőre köt. Tekercseknél ez 160°C-ot jelent és kb.  2 órát kell hőn tartani. Van róla leírásom az otthoni gépemen, nyaralásból hazaérve átküldöm ha érdekel. [#wave]

Rabb Ferenc

Na látod, tudod te ezt magadtól is!  

Cipőt a cipőboltból, tekercs impregnáló lakkot a tekercs impregnáló haverodtól!  [#integet2]

svejk

A leírás ott van a 18005-ben, de nem akartam a beégetéssel vacakolni, olaj nem fogja érni, és ebben az esetben jobb is ha nem csontkeményre szárad.

svejk

Tanácsokat meg a tapasztalt idősebbektől, amiket persze nem fogadunk meg. :(
De most kivételesen a végeredmény kielégítő lett.

wm94bppdn

Visszatérve egy pillanatra a zavarszűrőre, az egész dolognak egy tanulsága és egy tanúsága van.  
Egyrészt, a zavarszűrőt nem erre az alkalmazásra tervezték. Sem a kudarc, sem a siker nem árul el semmit arról, hogy mi lenne a helyes bekötési irány az eredeti alkalmazásában. Ezzel együtt bizonyos, hogy a LINE bemenetre megy a hálózat, a LOAD kimenet pedig a (védendő) fogyasztót táplálja. A gyártó csak erre az irányra közöl némely karakterisztikákat, de nyilvánvaló, hogy visszairányban is van csillapítás: próba-szerencse...
Az eset pedig arról tanúskodik, hogy Svejk nem hagyja magát, és milyen igaza van!

Rabb Ferenc

Szerintem a világ villamos hálózata nem úgy van kitalálva, hogy telis-tele van gonosz zavarjelekkel. Az egy nagyon szép és szabályos szinusz jelet tartalmaz.

A zavarokat a rákapcsolt különböző fogyasztók keltik. A cél tehát az kell hogy legyen, a zavarjelből a lehető legkevesebb jusson ki a hálózatra és szennyezze azt mindenféle recegős villanyokkal.

Vagyis a LINE-LOAD felirat szerint bekötött zavarszűrő a fogyasztó felől érkező zavarok kijutását akadályozza meg a hálózat felé. Különben mi a fenének lenne a porszívó, fúrógép, konyhai robotgép stb stb előtt zavarszűrő? Ezek egyike sem az a zavarérzékeny eszköz. Viszont ha nincs előttük, még szomszéd televíziója is leugrik a falikonzolról :)

Persze ha a közelben akad olyan berendezés amelyik teleszórja a környezetét és a villamos hálózatot vezetett és sugárzott zavarokkal, akkor az ellen valóban hatásosabb, ha a zavarérzékeny készüléket védjük. De ez csak tüneti kezelés, az okot kell megszüntetni. Vagyis a zavarforrást árnyékolni, földelni és az összes csatlakozó vezetékét megfelelően szűrni kell.

svejk

Teljesen logikus az írásod, csak mindig van csak...

Most megnéztem 3 db kapcsolóüzemű tápot, 2db monitor panelt, melyek ugye mind zavarforrások
mindegyikben kapcsolóüzemben dolgoznak a tápok.
A szűrők sorrendje mindegyikben:

Hálózat--X2-L-Y2--Eszköz a sorrend
A fentiek a Te érvedet erősítik.

De most jön a csak, mégpedig, hogy ez ellentmond a #17995-ben linkeltekre, miszerint:

"Az Y kondenzátorok elhelyezhetõk a szûrõ bemeneti oldala helyett a kimeneti
oldalon. Ilyen bekötést akkor szoktunk alkalmazni, ha a szûrõ elsõdleges feladata a
készülék védelme a hálózatból érkezõ zavarok ellen"  

No persze kérdés itt is mit ért a szűrő be és kimenete alatt.

Talán az még megnyugtató lenne ha valaki megnézné pár általad említett biztosan csak zavarforrásként említett motoros eszközök szűrő sorrendjét, csak félő, hogy azokban nem is szerepel L tag, lehet csak az Y kondik vannak bennük.

Designr #17964 linkjében már egyértelmű a felirat szerint is, hogy minkét irány használatos, de annak az http://www.okayaelec.co.jp/catalog/english/eg_p81_supph.pdf" TARGET=_fnew>adatlapjából sem tudtam meg mikor melyik irányt kell választani.

Rabb Ferenc

Én nem látok ellentmondást, sőt megerősítést!

A szűrő feladata a zavarjelek szűrése. Ezek a készülék felől jönnek, tehát zavarvédelem szempontjából a berendezés oldali "vége" a bemenet.

A  #17995-bő belinkelt idézeted is ezt támasztja alá. Ha kívülről jön a zavarjel egy érzékeny készülék felé az Y kondenzátorok elhelyezhetők a szűrő bemeneti oldala helyett a kimeneti oldalon.

Ezt tetted te is amikor megfordítottad a szűrőt és a zavarjeleket megállítottad a kapuban...

svejk

[#nemtudom]lehet...