Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

fpd0kbd4

Ugyan úgy lineárisan(nem tapasztalható jelentősebb ugrás) változik a feszültség a kimeneten.De ha menetszakadást föltételezünk,hogyan működhet?

Csuhás

Szvsz a forrasztás előtt nem is működött, a több menetet áthidaló masszív rövidzár viszont hamar megöli a trafót. A gyári leszedő kerék pont azért készül nagy fajlagos ellenállású anyagból hogy ne tudjon nagy áram kialakulni a kerék által rövidrezárt menetben. Javítani csak a menetek egyedi javítgatásával lehetne ami elég babra munka.

ra8nsmk6w

Ha megoldható akkor csipd ki a forrasztásból a rövidrezárt meneteket csak a folytonosság maradjon bent.

fpd0kbd4

Valószínű a pontos diagnózist örökre homály fedi.
Gyula ajánlatát megfogadva a képen látható műtétet követtem el, és működik.Majd kiöntöm még műgyantával. Így 3V-ot ugrik,de saját használatra még adok neki egy lehetőséget,nem ítélem halálra.

Kelepeisz Lajos

Ha ezt valaki kijavítja, akkor az tud, tényleg tud.[#worship]

svejk

Vákuumimpreglálni kellene két darab pici, 20x20x25 mm-es fojtótekercset, hogy ne fütyöljön.
Harminc pár év alatt már nagyon sokszor kellett volna egy ilyen kütyü, de most nincs mese, meg kell csinálni.
Vákuumot elő tudom állítani, valami kis tégelyt is szerzek hozzá, de nem tudom milyen sűrűségű lakkal és mennyi ideig kell vákuum alatt tartani.
A végén a vákuumot hirtelen meg szabad szüntetni?

Betekintő ablakos tartályt most hirtelen nem tudok elővarázsolni, hogy látnék is benne valamit.

wm94bppdn

Kb. 40 évvel ezelőtt csináltam ilyet, az előző munkahelyemen. Közönséges faipari lakkot használtunk, nem nitrót, de nem emlékszem, mi volt a neve. A szaga nem volt lakkbenzines, hanem inkább lenolajos. A konzisztenciája közepes, nem híg, de nem is méz.
1. Egy tálba annyi lakkot kell önteni, ami a munkadarabot biztonsággal elfedi, majd még annyit, ami a tekercs köbtartalma, ráhagyással, mondjuk 20%.
2. A vákuumnak nem kell nagyon nagynak lennie, 0,1 atm már jó. Amikor már nem csökken a nyomás, beengeded a nyomást, mindegy, hogy milyen gyorsan, ha nincs annak veszélye, hogy levegőt szív be a tekercs.  
3. Megismétled, még 2x. Akkor jó, ha nem bugyborékol szívás közben.
4. Hagyod lecsöpögni egy keresztlécen. A tekercs belsejéből a felületi feszültség nem engedi kifolyni a lakkot.  
Amivel én dolgoztam, az lassan száradt, órákig, és másnapra lett csak kemény.

wm94bppdn

Ha nincs ablak, bízzál meg a 3x-i eljárásban, nem lesz vele baj.

Rabb Ferenc

Ez egy sok ismeretlenes művelet.

Lakkal - ami oldószert is tartalmaz nem igazán jó ötlet mert az oldószer a csökkenő nyomás  

hatására felforr. Általában két komponensű rugalmas epoxi gyantával szokták végezni. Vékony huzal és kis méretek esetén hígabb változat kell mint a vastag huzalos nagy méretűeknél. A sűrű gyanta viszkozitása 50-60 fokra történő melegítéssel erősen lecsökken. De ezzel együtt a fazékidő is rövidül!

Helyezd a tekerencet egy kis edénybe és öntsd nyakon az impregnáló anyaggal. Így együtt kb  

fél magasságig legyen csak mert vákuumozás közben a légbuborékok növekedésekor megemelkedik  

a szintje. Ha elérted az alsó nyomáshatárt (1-3 perc alatt) elég egy percig ott tartani.  

Ennyi idő alatt kipattannak az utolsó buborékok is. Ezután lassan engedd vissza a nyomást  

(kb 1 perc), hogy legyen ideje az impregnáló anyagnak behatolni a menetek közé is. Ha  

kivetted a vákuum kamrából tedd csepegtetőre és várd meg amíg teljesen átkeményszik a  

gyanta.

Poliészter gyantát ne használj mert egyrészt 40% sztirolt tartalmaz, ami vákuum alatt  

kiforr belőle, másrészt közel 8-10% a zsugorja. Emiatt idővel eltépi a vékony vezetékeket  

ugyanúgy mint az oldószeres lakk fél év múlva (lásd szovjet elektromos órák tekercsei).

Használható pl IPOX MR 3012 + IPOX MR 3122. P+M Polimer Kémiás lánykori nevükön Eporezit AH12 és Eporezit T58. Ha a harterből (T58) 40%-ot használsz kemény, ha csak 25%-ot akkor rugalmas lesz a végtermék

Rabb Ferenc

Hú de ritkás lett a mondandóm  [#csodalk]

svejk

O-óóó...no erre a felforrásra nem gondoltam.
Tekercselő ismerőstól tudok kunyerálni olyan lakkot amivel az átlagos motorok tekercseit lakkozzák. Az vajon jó lehet?

svejk

Ha most több ezerért kell vennem ilyen műgyantát akkor ez az ügy megint kutba esik. :(

Egyébként E34-es ferriten 0,5 mm-es légréssel van 65 menet átm. 0,7 mm-es huzalból, éppen 1 mH az induktivitása.  
Jut eszembe csak a tekrecset vákumozhatom vagy mehet bele össszeszerelve a ferritmaggal?
A sípolás miatt jobb lenne a második verzió.

Rabb Ferenc

Ha csak tényleg ilyen kevés kell talán van valahol FM4 és T16 maradék gyantám. Remélem még műxik. Ha megtalálom, összelöttyintek belőle 80/20 %-ot és megvárom mi lesz belőle.

Ha műxik - és javít a rólam kialakított véleményeden - elküldöm további megőrzésre :)

svejk

Hova akarsz még a fellegeknél feljebb kerülni? :)

Ne kapkodj, általában minden meg szokott oldódni itt helyben, csak kéérdezni sokkal könnyebb itt a fórumon.

A múltkor keresett yaxlie kapcsolók is itt állnak garmadával a helyi szocreálos alkatrészboltban bagóért.

svejk

No meg van is valamilyen gyantám 1 kg, csak gyanús, hogy épp polészter, meg az edzője miatt akkor sem lehet jó.
Holnap elővarázsolom.