Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Elektronika mentes megoldás, ha pl. izzókat kötnél vele sorba, de gondolom a fényre nincs szükséged, no meg nagyobbacskák kellenének hozzá.
Megcsapolásokkal rendelkező tarfó is járható út, de ki kell tapasztalni a kellő feszültségeket, ehhez célszerűen egy változtatható toroidra kötöd.
Persze ha van sok ilyen toroidod maradhat az is és akkor folyamatosan szabályozhatod.

A fenti megoldások elengedhetetlen feltétele, hogy a levegő áramlásának az útja mindig ugyanakkora kell hogy legyen, hiszen ezek a megoldások csak állandó terhelésre valók, és természetesen nem lesz lineáris karakterisztika.

De ha vettél a pesti talin mondjuk Hégely Miklóstól pár ezerért 200 vagy 400 W-os, 200 V-os frekiváltót akkor arra is rákötheted úgy mint egy 3 fázisú motort, természetesen kondi nélkül.
Szépen fog működni a látszat ellenére.

svejk

Kimaradt még a soros fojtós megoldás, de itt is kísérletezni kell.

Kelepeisz Lajos

Szia svejk!
Megfogta a figyelmem amit írtál "De ha vettél a pesti talin mondjuk Hégely Miklóstól pár ezerért 200 vagy 400 W-os, 200 V-os frekiváltót akkor arra is rákötheted úgy mint egy 3 fázisú motort, természetesen kondi nélkül" Erről tudnál még pár mondatot írni, a motor főtekercse és a segédtekercse nem egyforma, nem vágja haza a segédtekercset, habár azt nem tudom hogy a segédtekercs milyen feszültséget tűr el?

hostya

Vannak olyan 1f-ú motorok, amelyeket állandó kondenzátoros üzemben használnak, de a tekercselésük szimmetrikus 3f-u (3x127V) a csillagpont a tekercsfejben van összekötve.
Ilyen (IMI)motorok voltak egykor a régi hengeres keverőtárcsás (Hajdú)mosógépekben is...
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqsaFviXA_qNpGInt7zU44_0XsPr6JtAu-Osbu2gzzipWK-RELuQ" border=0>

Ezek a motorok simán vezérelhetők frekiváltóval, csak a kimeneti feszültséget 200-220V-ra kell beállítani.

Csak azok az egyfázisú motorok vezérelhetők 3f-ú frekiváltóval, amelyeknek szimmetrikus 3f-ú tekercselése van.(szerintem)
Mivel azt írod hogy: "..a motor főtekercse és a segédtekercse nem egyforma,...", ezért szerintem nem jó a frekiváltós megoldás.
Tehát marad a soros ellenállás vagy induktivitás alkalmazása.

jani300

Köszönöm ! Találkoztam is már ilyesmivel , de nem ugrott most be  .
Ha fég akkor abban lehet hogy a piros kis félgömb alakú mágnes fogórészű motor volt .
Akkor ez lehet hogy szinkronmotor is :)
Nem is indulhatna el elvileg :)
Az én motorom árnyékolt pólusú (tegnap nem ugrott be ), és a szívó oldalon fojtással van beállítva valóban a megfelelő szállítási mennyiség .
De megpróbálom ellenállással , vagy induktivitással hátha működik .
Két fokozat is elég lenne végül is .

PSoft

"...kis félgömb alakú mágnes fogórészű..."

Igen, egy kerámia golyó volt a csapágya, ha jól emlékszem, azon "lebegett" a forgórész, a mágnestérben, a járókerékkel együtt.
Talán, pont ez miatt, nem is volt ajánlott a szivattyú "fektetett" beépítése.
Arra az elektronikára viszont, a mit Gábor említ, nem emlékszem.
Én, mintha "direktben", kondenzátoros segédfázisúként használtam volna ilyen szivattyút 'anno.

Mindjárt körülnézek, lehet, hogy "hentereg" még valahol ebből a fajta szivattyúból egy példány.:)

(de, lehet, hogy Gábor, nem is erről a típusú szivattyúról beszélt)

jani300

Nem biztos hogy ez a fajta szivattyú volt a kazánban , csak egy érdekes darab volt .
Leállás utáni után keringetés volt a célja szerintem az áramkörnek , de soha nem érdekelt közelebbről hogyan működik.
Lehet csak egy sima soros ellenállás volt , és elektronika kapcsolta .
De megnézem majd ha megyek "hobbizni" , szoktak még lenni a méh ben .

Kelepeisz Lajos

Miest lesz időm egy egyszerű Ohm méréssel kiderít.
Köszönöm

2f428kduf

Nemrég egy menyezetventilátort kináltam meg egy fázishasításos, triakos szerkentyüvel úgy, hogy a segédfázis egyenesen ment a fázisra, a főfázist( a motorét) pedig a fázishasítón át. Müködött.

2f428kduf

Lemaradt: a segédfázis kondija maradt!!!

Kelepeisz Lajos

Az a baj hogy nem tudom megbontani a vezetékeket, mert mindent a tekercsek felett kötöttek el, majd az egészet betakarták és lebandázsolták. Szóval valahonnan beszerzek egy 300VA körüli szabályozható transzformátort és arról fogom működtetni.

ANTAL GÁBOR

A Gamma gyártott serleges szervomotort ( ne a mai kifejezésre gondoljatok )  . Beütöttem a keresőbe és eladót is találtam . Nos az egy kétfázisú aszinkron aminél az egyik tekercsre adott változtatható feszültséggel lehetett a fordulatszámot változtatni . Anno az első hegesztő forgatómat egy ilyenből csináltam  

Lóska Péter : Teljesítményszabályzás gyújtásszögvezérléssel c könyvében ( 1984)a 170 oldalon egy triakos rajz ahol " kétfázisú rövidrezárt forgórészű indukciós motor fordulatszám szabályzása van Ac tachós visszacsatolással ".  A kazánkönyvet is megtaláltam majd csinálok egy fotót vagy bescannelem és felteszem a táramba

PSoft

No...a Lóska könyvet én is megtaláltam!:)

Az említett kapcsolás:
[#wave]

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Loska/Loska.png" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Loska/p0170.png" border=0>

PSoft

A régi Gammás serleges szervó alkalmazásra,  © sasi mutatott példát, http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1240156960&order=reverse&index=6&azonosito=hobbycnc#3304" TARGET=_fnew>lentebb, a #3303-ban.

Nah, egy ilyesmi toroid kellene most a Lajosnak, mint ami abban a feszültségstabilizátorban volt!:)

PSoft

Ha valaki(Lajos?) építeni is akarná a "Lóska-féle" kapcsolást...

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Loska/" TARGET=_fnew>Itt van a leírás is hozzá, pár képen.