Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Valóban igaz!

Én nem voltam elég figyelmes!:((
De...linkelgetsz itt össze-vissza, megkevered a pancsert.:)
[#vigyor2][#wave]

PSoft

Te, még biztos emlékszel pld. az EVIG-es "U" típusú öntöttvas szekrénycsaládra, alu sínes rendszerére.:)
Minden sínszekrény fedelén gyárilag ott volt a 4db. 3-as félgömb fejű alu szegeccsel felszerelt kis táblácska.
Rajta az "ajánlásokkal" a síncsatlakozások/leágazások csavarkötéseinek időszakos utánhúzásához.
(ha jól emlékszem, úgy kezdődött az ajánlás, hogy FIGYELEM!...)  
A TMK-s szombatok, mindig ezzel teltek, tervszerűen, ütemezetten.
Nyomatékkulcs, az...nem nagyon volt, de azért rendszeresen "rendesen" meg lettek húzkodva azok a jelölés nélküli 5.6-os kadmiumozott csavarok.  
És...nem csak papíron!

Szalai György

Ja, de akkor még nem volt FEM analízis, tervezett avulás, költséghatékonyság.
Volt tervgazdálkodás, szociális ellátás, biztos munkahely és nyugdíj. Egy pártot kellett finanszírozni és megmondták azt is, hogy merre van az előre.
Egyszerűen csak mindent örök életre terveztek öntöttvasból, többszörös biztonsággal, kerül amibe kerül.
Na jó, az M-13 rakétát régen is csak rövid életre tervezték. [#nevetes1]

PSoft

Nem volt terezett avulás.
Volt viszont...
Tervezett, avulás megelőzés.:)

vjanos

Adott egy léptetőmotoros gép amit felváltva használnék USB kábelen Planet USB-CNCvel illetve párhuzamos porton LinuxCNCvel.
Hogy lenne ezt érdemes összekötni?

- Simán összevezetékezhetem direktben mondjuk a léptecs meghajtót mindkét leválasztó kártyán a hozzá tartozó kimenettel? Van abból gond, ha az egyébként tápfeszt nem kapó kártya kimenetén megjelenik valamilyen jel?

- Vagy abszolút különítsem el, válasszam le őket? Ezt hogy lenne célszerűbb?  
Sokpólusú Dsub dugalj-dugók átdugdosása elég fapadosnak tűnik... esetleg valami sokáramkörös relé?

pbalazs

Elöljáróban annyit, hogy egyik programot sem ismerem, úgyhogy általánosságban:
A tápot elvenni olyan elektronikától, ami kap vezérlő jeleket, alapvetően rossz ötlet.
Én a két forrásból származó step és dir jeleket relével átkapcsolnám, amit lehet manuálisan, vagy automatikusan, ha van szabad portod.
Relé helyett lehet analóg vagy digitális IC is, de ehhez már kellenek a jelszintek.

vjanos

Köszi.
Kb 10 áramkörös relét hol lehet beszerezni? :)

Kisamotors

Ebay-es relé modul 8+2, vagy 16-os van.

Szalai György

Azt már kb. sehol.
A hatpár érintkezős relé is nagyon ritka madár.

(A régi, telefongyári INTEGRA jelfogóra lehetett szükség szerint felszerelni tetszőleges számú érintkezőt.
Tán 15-ig, ha jól emlékszem.
De olyan talán még PSoft fórumtársnak sincsen, hogy bemutathatná a boncolós topicban.
Igen, ez provokáció.)

Marad a több darab relé összekötögetése, vagy reed patronok dugdosása egy nagyobb relé tekercsébe.
Esetleg valamilyen gyári nyomtató átkapcsoló készülék, de az nem Hobbyista megoldás. [#nevetes1]

vjanos

[#heureka] LPT átkapcsoló, hogy ez nem jutott eszembe... köszi.

PSoft

Gondoltam én már az este is ezekre az "ős" LPT átkapcsolókra.
Csak, azt hittem...valami "komolyabb cuccra" gondolsz.:)

Egyszer, Hatvanba vittem egy "szatyorral".
Valaki ott rögtön, le is csapott az egész rakományra.:))

De..."van másik!"
A teljesség igénye nélkül, hirtelen, pár db. ot..."összekapkodtam".:))
(a boncolósban, megmutogatom a belsejüket is, ha akarjátok...ha nem):))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncolas_LPT_atkapcsolok/1/20160607_161922.jpg" border=0>

000000000

vagy 10 db egy érintkezőst

000000000

sorba kötöd ...

PSoft

Oóóhhh!

"De olyan talán még PSoft fórumtársnak sincsen..."

Basszus, nem tudok a kedvedbe tenni.:(
Tényleg...sincsen!:(([#rinya][#rinya][#rinya]
(múlt héten toltam el két talicskányit a méheshez!):))
http://www.mavite.hu/galeriak/024-1303feluj1004/1303feluj_10.html" TARGET=_fnew>De azért még, képben vagyok!:))

ANTAL GÁBOR

Nekem mindenképpen tegyél félre egy működő LPT port átkapcsolót !!!( 3097 es bejegyzés a UCCNC topikban )