Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

szf

"Sokcsavaros"!
Csak abban az esetben alkalmazható a megadott áramra , ha nem fúrod át rögzítés céljából és a saját tartóját használod hozzá. De abban az esetben, ha átfúrod akkor legalább olyan keresztmetszetű réz sínt kell alkalmaznod alatta amilyen nagyságú zárlati áramra tervezed, és megfelelő villamos kötésről gondoskodni kell.

000000000

Nagy valószínűséggel igazad van, a készletet illetően.  

Az általam elérhető boltban 10 Ft/db. áron adták. Persze, itt minden legalább kétszeres áron szokott lenni.  

djfgekywd

Úgy szoktuk ezt csinálni, hogy egy nagyobb zöld-sárga sorkapoccsal indulunk, amibe egy kövér dróttal elvisszük a védőt.
utána már nyugottan pakolhatod a kisebbeket.
Gondolom nem 100 amperekkel akarsz foglalkozni.

Felülvizsgálatkor sincs gond a rendszerrel.
Csak egy dologra figyelj, hogy a sorkapcsokat lehessen csavarral ráfeszíteni a sínre!
Mostanság egyre több helyen árulnak csak rápattintós, harapós zöld-sárga utánzatú sorkapcsot.
Na annak az érintkezése bizonytalan lehet.
De egy csavarosat, ha rászorítasz, az biztos, mint a nyomorúság.

svejk

Aha!
Tehát a kalpsínnek van ilyen specifikációja.
így már érthető.

svejk

Én kedvelem ezt a "sokcsavarost"...
Sok vezeték beköthető, átlátható, könnyn bedugható az érvéghüvely, nem takarja semmi műanyag fedél.
Általában 8-10 vezetéknek megfelelő hosszút használtam, persze a rögzítése átfúrással, de csak kizárólag a két végén, ahol nem folyhat áram.

svejk

Értem, köszönöm!
Alu kalapsínnél is használhatóak ezek?
Alu felületén ugye az oxidréteg jó szigetelő, de ha bele is harap, esetleg utólag meglazulhat a csavaros kötés a hidegfolyás miatt.

PSoft

http://shop.villamossagidiszkont.hu/kategoriak/352/rezsintarto-bak" TARGET=_fnew>Használd a hozzá rendszeresített tartóbakokat.
Előnye, hogy a vele kialakított blokk az elosztón belül, bárhol fölpattintható egy üres DIN sín szakaszra.

A DIN sínre visszatérve...
Sorkapocssorok alatti síneknél, mindig metrikus csavarral(M6),és körmös/koronás alátétekkel rögzítem a sínt a szerelőlapra, az ilyen helyeken mellőzöm az amúgy közkedvelt Opelcsavaros sínrögzítést.

Szalai György

Én azt mondom, hogy ezt nem tenném be a lakásomba, akár mit ír róla a gyártója.
Ez nekem bűzlik.
Egy védővezetőnek ne legyen ilyen kötése, mert az attól fontosabb, hosszú távon is.

PSoft

Pedig számtalan típusú/gyártmányú maszkos kiselosztóban is ezek a sárgaréz sínek vannak.:((

Hol pucéran, középtájon egyik kötőpont átfúrásával, egy szem csavarral rögzítve, hol meg kissé "elegánsabban" kék, vagy zöld műanyag tokba dugva, kicsit "szakszerűbben" a két végén rögzítve.

Lapít az a meghúzott csavarvég rendesen!:(
Sőt...sok esetben vág is!!!
Könnyen el lehet vele csípni egy 1,5mm2-es MCu vezetéket, vagy roncsolni egy amúgy tökéletes érvéghüvelyt.:(((

svejk

No hát épp ez az, üres hely -főleg sínen- alig szokott maradni. :(
A sorkapcsok alatt pedig kényelmesen elfér egy ilyen "sokcsavaros" PE sín, egyszerű praktikus, nem kell a Z/S-vezetékeket távolabbra elvezetni.  
Jönnek be a tömszelencén pl. a motorkábelek és szép sorjában mindegyiket kuszaság nélkül be lehet kötni.

Visszatérve a linkelt tartóbakodra, azt a magyarázatot is szívesen fogadnám, hogy egy fémszekrény, fém szerelőlapja estén mely készülék az esetek 99 százalákában I-es érintésvédelmi osztályba tartozik miért is kell a PE sínt szigetelten rögzíteni???
Ugyan ez a kérdésem vonatkozik a 6-8 tagos zöld műanyagtokba helyezett és a kalapsínre keresztben elhelyezett PE sínnel.

A sínt én ugyan a két végén opelcsavarral rögzítem, de mindig van egy külön Z/S lekötés a szerelőlapr és a fémdobozra is szabványos csavarkötéssel, ahogy írod.

A nulla sín oké, hogy szigetelt.

svejk

Szalai koma szerintem a sínre, egy vacak m3-as csavarral és karmokkal rögzülő sorkapcsokkal nincs kibékülve. Legalább is a #17801-re reagált.

Szalai György

Azt a kalapsínbe harapós Weidmüller-re írtam.

A sokcsavaros még elmegy, úgy ahogy védővezetőnek, mert ha nem folyik rajta üzemi áram, akkor hosszútávon elfogadható kontaktot ad. Főleg, ha hibaáram relé is van.

Nagyobb böszmeség, hogy nullasínnek is az van a kiselosztókban, az üzemi áramot már nem viseli sokáig, azután szétég.
A háromfázisú rendszer nulla nélkül marad, sánta lesz a feszültség, és elbúcsúzik egy csomó drága készülék a lakásban. Még a nagymamától is áthozzák a régi FF tévét, hogy az is most ment tönkre.
Akkor kezdődik a KÁRTÉRITŐ KERESTETIK című társasjáték.
Az áramszolgáltató természetesen hárít.
Azután a folytatásban a „Ki nem húzta mega csavart az előirt nyomatékkal?” meg hogy „Ki nem végeztette el szakemberrel az előirt felülvizsgálatot.”
Végül, ha senkire sem passzol a vizes lepedő, akkor a tulajnak le kell nyelni a békát.
Nem örül neki.
És az egész hercehurca csak azért, mert nem volt rendes, elektromosan és mechanikailag is megbízható nullasin.
Ezen kellett spórolni száz forintot.

svejk

Felelősség...
Ősszel kezdődött a hagyomás izzók (spájz, WC) hunyorgása. Kötődöbözokat megnéztem, semmi.
Későbbb már a sufnimban a szünetmentes is kezdett időnként sipákolni, az rész viszont az óra után van leágazva, tehát a bűnös előrébb keresendő.
Kiderült az óra alatt a kismegszakító oldala már majdnem lyukas volt.
No mondom fasza, majd kijön valami kötekedő és még engem fognak gyanúsítgatni.
No de lépni kellett, jött két muki, kombinált fogójának határott lendítésével leverte a régit, feleszkábálta az újat már csak alá kellett írnom a papírt.

Teljesen laikus képet vágva megkérdeztem mi lehetett az ok?
Az előző szerelő nem húzta meg rendesn a betáp csavarját a kismegszakító alján- mondták egy vállrándítás mellett.
Két éve volt óracsere...szerencsére nem szált el semmi.

svejk

Egyébként valóban az olcsó, de dizájnos lakáselosztókban levőknél előfordul a lazulás, de az talán inkább a tömör MCU vezőnek köszönhető.

A szekrényekben a sodrott érvéghüvelyezett vezetékekeket mintha határozottabbn fogná a sokcsavaros.

Jut eszembe az ilyen sínekbe szabályos bekötni a régi lakások alu vezetékeit?
Ma már nem nagyon kaphatóak más rendszerű lakáselosztó dobozok. Vagy igen?

Szalai György

Jó szöveg. És menyi az a „rendesen”?
És ha meghúzza rendesen, akkor menyit lehet utána húzni egy hónap múlva, hogy megint rendesen legyen meghúzva?
A vajpuha MLC 10mm2 Al vezeték összeroskad a mechanikai terhelés alatt, az újabb NFA már keményebb.
A megoldás az, amit mindég is tanítottak, csak már senki sem törődik vele. Nagyobb mechanikailag érintkező felület és így eloszló nyomóerő.
A csavarvéggel nyomott vezetékektől feláll a szőr a hátamon, de manapság ez a költséghatékony.
Mióta ezt a pénzügyi menedzserek mondják meg, az elektromos szakemberek helyett.

https://www.youtube.com/watch?v=JDCo46jvijQ" TARGET=_fnew>https://www.youtube.com/watch?v=JDCo46jvijQ
http://netec.com.au/plus/image/data/Terminals/NST-06F.jpg" TARGET=_fnew>http://netec.com.au/plus/image/data/Terminals/NST-06F.jpg