Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Én, nem kínából rendeltem 'anno, azt mégis befaragtam vele.
Neves magyar kereskedő(ház) baxott át.:((  
Egy bekapcsolást bírt ki, de csak...bekapcsolást.:)
Aztán...kétszersült lett belőle(ük).
Mérgemben, én is megsütöttem!:))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/1W-os%20l%C3%A9zer/Rajzol%C3%A1s-tesztek/Toshiba_TB6560AHQ/IMG_8020.JPG" border=0>

J-Steel

Tisztelt Remrendes Úr!

A linkelt oldal leírásában találtam meg a tulajdonságokat.
 Egy oszcilloszkópnál két fontos dolog van, a vízszintes és a függőleges felbontás.
 A vízszintes felbontás az idő, a függőleges pedig a feszültség.
 idő (spec. alapján): 48 MS/s ami azt jelenti, hogy 48 millió mintát vesz másodpercenként, tehát minden 20ns-ban vesz egy mintát. Ezzel a max. 20Mhz-es jeleket jól lehet figyelni. (afelett nem, erről gondoskodtak egy felüláteresztő szűrővel)
 feszültség: 8 bit / max 5V
Ez nincs specifikálva pontosan, de feltételezem, hogy 8 bit alatt 256 féle értéket ért, ami azt jelenti, hogy 0 és 5V között kb 20 milivoltonként tud különbséget tenni.
 Ez "csak" arra jó, hogy amikor nem tudjuk mi történik a vezetékben, és jó volna legalább azt tudni, hogy hogyan alakul a feszültség benne, akkor előkapja az ember és kap egy képet. Ha már mérni kell időt és feszültséget pontosan két impulzus közt, arra nem lesz megfelelő.

Az analóg oszcilloszkóppal összehasonlítva, mivel USB-n dolgozik a cucc, ami történik azt nem azonnal mutatja, hanem jócska késéssel - a történést ugyanis át kell küldeni a 2 adatvezetékes USB kábelen, amihez idő kell (késleltetés).

Egy dolgot szem előtt kell tartani, ha ez az eszköz valami miatt tönkremegy mérés közben (pl. túlfesz), akkor viheti magával a PC-t is. Továbbá, hogy mivel csak 5V-ot tud mérni, el kell gondolkodni, egy 1/10 mérőfej vásárlásán, ami feszültségosztóval tizedel, így max 50V válik mérhetővé.

Szuper dolognak tartom, hogy az utóbbi időben annyira lecsökkent a jelfeldolgozó IC-k ára, és a tudásanyag is nyitottá vált, hogy már 15E körüli áron is hozzá lehet jutni egy ilyenhez.

Csuhás

Szerintem ha használható szkópot szeretnél akkor vegyél egy öreg 100Mhz kétsugaras tektonix-ot
pl itt is adtak el egy 463-ast ami 40eFt volt.

freewind

Üdvözletem!

Nekem van egy ilyen szkópom. Pontosabban a BL végű, ami egy logikai analizátort is tartalmaz. Nah ez a része, ami a programja miatt semmire sem jó (nem lehet rendesen elemezni rajta, húzkodni jobbra/balra nagyítani meg hasonló).  
A szkop része viszont ennyi pénzért szerintem tűrhető, igaz nem vagyok profi és nem is használtam sokat, mert nekem a logikai analizátor része kellett volna jobban.  
A készülékhez adnak két db kapcsolható 1/10 mérővezetéket. A hátlapja szerint max 35V bemetet kezel, igaz ezt nem próbáltam. A programját a youtube-on meg tudod nézni. A mérést meg lehet állítani, vissza lehet „tekerni”.
Kérdés, hogy mire kell. Amennyiben elég lenne a logikai analizátor, akkor egy „Saleae 8ch 24MHz” klónt ajánlok 2-3 ezer forintért. Ez nagyon jó, a program is nagyon jól kezelhető, sok protocolt tud.
Amúgy az ebay-en is érdemes körbenézni, én licitálással vettem a BL végűt 25$-ért.

000000000

Mi történhetett? Hogyan javíthatom?
Az egyik PC –met most indítottam pár napos pihenés után. És a LPT port nem működik.
Alaplapi portról van szó.

Még az is hozzátartozik, hogy elemet cseréltem a PC -ben.
Az eszközkezelőben látszik. És nem mutat hibát.  

Ilyen hibával még nem találkoztam.
Kösz, ha segítesz.

svejk

Nem kallódik véletlen valakinek a fiók mélyén 1 db LM305A stab IC?  
(TO5-ös kerek fémtokos, a NEC uPC141A-nak keresztelte)

Kelepeisz Lajos

Tiszteletem!
Van egy 1f 250W os ventilátorom, nem tudnátok segíteni benne hogy milyen elektronikával szabályozzam, valami triakos dolog lenne jó, egy próba erejéig egy porszívó szabályzó elektronikályával próbáltam meg, de szegény motor pár pillanatra kínok kínját élte át, szóval ez nem volt jó, egy 1f/1f frekíváltora meg nem igazán van pénzem, tudom hogy léteznek spéci triakos kapcsolások amik erre a célra vannak, de sajnos nem tudom melyik, esetleg nem tudnátok segíteni?
Köszönöm.

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%C3%A9n%C3%A1z%C3%B3k%20k%C3%A9pei/Kelepeisz/IMG_0489_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%C3%A9n%C3%A1z%C3%B3k%20k%C3%A9pei/Kelepeisz/IMG_0490_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

jani300

Én még egy 50-80 W os kis rövidrezárt segédfázisú asszinkron motor szabályozónak is tudnék örülni .
Porszívó szabályozóval próbáltam de nem jó .
Ferkiváltó kizárt , nem lövök ágyúval verébre .
Aláfúvó ventilátor lenne csak .
Kefés motort nem szeretnék .

ANTAL GÁBOR

A FÉG   es gázkazánoknál  ( " cirko" 1985) a kikeringető szivattyúnál használtak anno egy triakos fesz csökkentést a fordulatszám csökkentésére  A motor 1f aszinkron volt biztosan .  Azt hiszem a szlip megnövelésével csökkent a fordulat.  Szerintem szivattyúnál  szellőztetőnél ( forgólapátos gépek )  talán járható is az út mert  a fordulatszámmal lineárisan csökken a szállított fluidom térfogatárama   és négyzetesen az emelőmagasság . Mindent összevetve köbösen csökken a szükséges teljesítmény. Vagyis fele fordulaton nyolcad teljesítmény kell a hajtáshoz    Van valahol egy kazángépkönyvem de hátha más  ( tipp Psoft ) hamarabb megtalálja

Csuhás

Hagyd járni azt a kis motort és a levegő útjába rakj fojtást. :-)

kisinas

Szia!
az egyszerüség kedvéért küldtem egy mailt

PSoft

" Van valahol egy kazángépkönyvem de hátha más ( tipp Psoft ) hamarabb megtalálja"

Mármint hogy, én találjam meg a Te könyvedet?  
Azt se tudom, hol a könyvespolcod!:))
[#vigyor2]

"...a fordulatszámmal lineárisan csökken a szállított fluidom térfogatárama és négyzetesen az emelőmagasság."

Ezt még...vágom.:))  
De hogy is van az az elektronikus szlip növelés?
Nem volt még szerencsém ehhez a FÉG-es megoldáshoz.:((
[#wave]

svejk

Megoldódott, a helyi szocreál alkatrészboltban kaptam 13 db LM305H és LM305AH IC-t.

Ha valakinek esetleg legközelebb szüksége lesz rá szóljon.
Új készülékbe már nem valók de régi, nagy értékű készülékek javításához kincset ér.

PSoft

http://www.argep.hu/main.aspx?sucheall=Fordulatsz%C3%A1m+szab%C3%A1lyoz%C3%B3" TARGET=_fnew>Lehet, hogy itt van valahol a Te megoldásod, csak...ki kell választani az odavalót.:)
[#wave]