Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

A kályha a kiinduló pont nem az ellenállás. :)

Az ellenállás csak azért van, hogy ki tudjon sülni a kondi, ha megszakad valamiért a betáp és fogyasztás..
Pl. kimegy a készülékben a biztosíték és kihúzod a konnektorból is a készüléket. ellenállás nélkül a kihúzott dugvilla megcsípne.
(egyébként jellemző probléma, kommersz alkatréászekből felépített szűrőknél szeret megszakadni az a párszáz kOhmos ellenállás)

Zavarszűrés szempontjából a két, (vagyis három) kondi helyezte a meghatározó.

persze biztosan az sem mindegy hogy hogy közös vagy azonosmódusú a zavar, de pont ezekre a dolgokra szerettem volna érthető magyarázatot kapni.

svejk

Ez attól függ mi a cél.

Ha a berendezés zavarérzékeny, de egyben maga zavarforrás is, akkor akár kettőt szembefordítva használnak.

gaben

Egy toroidos tápegység nem lehet megoldás? Az lényegesen kevesebb zajt termel, mint a kapcsolóüzemű, igaz?

pbalazs

Én a következőképp okoskodnék:
A zavarjelet kell leosztani, hogy ne jusson ki a hálózatra, tehát adott frekvencián minél nagyobb fesz. osztást kell elérni.
A linkelt szűrőn ez mindenképp egy tekercs-kondi-tekercs útvonalon történik, csak egyik esetben 68n a kondi, a másik esetben pedig 1.1n.
Mivel adott frekin a nagyobb kondin esik kisebb feszültség, ezért a nagyobb kondinak kell a hálózat felé nézni.
Igaz ugyan, hogy a load oldalon lévő kondi egyből söntöl, és ha ide tennénk a 68n-t, akkor kapásból kisöntölne mindent, de nem ismert a zajfeszültség forrásimpedanciája, ezért lehet, hogy a söntölés mégsem jó ötlet. Marad tehát a fesz osztás, mert ott ismert a "forrásimpedancia", ami maga az induktivitás.
Ha megfordítanánk, valószínűleg ugyanúgy működne, csak nagyobb frekin, de itt már a lengések is számítanak.
De ez mind csak elmélet...

6rk75uezn

Segitségeteket kérem egy kapcsoló beszerzésben,szóval olyan kapcsolót keresek egy 1100w os Imi motorhoz (1~) ami 3 állású,0-1-2 és most jön a lényeg hogy a 2 es ről vissza álló legyen.Ezzel akarom kiváltani az inditó relét ami ugye az inditó kondit nyomja rácez bizonyos áramfelvételig (még fel nem pörög).

Jordan Gabor

Hello,

Én motorriasztót csináltam régebben először LIS302DL-el, aztán ADSL345-el. Az ADXL sokkal stabilabb volt, de ezek egyiksem műszer kategória. Mondjuk kérdés milyen pontosság kell. Az adatokat lekérdezni nem nagy valami. PIC18-ra tudok adni C programot erre, ha kell. Most nekem egy bicikli hátsólámpában (aktiválás automata és fékezésre gyors villogásra vált) van ADXL362 van, mert annak még kisebb a fogyasztása.  

Forrasztani sajnos nem egyszerű, mert LGA tokos mind. Sikerült feltenni, de elvittem röntgenezni, hogy sikerült-e, mert nem működött. Kiderült más miatt, de azért a lényeg, a tokozás problémás.

Áramkörileg a stabilitáshoz nagyon fontos a jól szűrt, külön analóg táp. Ez fokozottan érvényes, ha a tudása határán akarod használni a tokot.

ÜDV JG

Jordan Gabor

ha tudok segíteni, ritkán olvasok itt, de emailben megtalálsz :  
hg9xt.gabor a google levelezőjén.
ÜDV JG

Kisamotors

Elé lehet tenni, de minden kapcsolóüzemű tápban benne van ez a szűrő. (Még a nagyon gagyikban is, kevés kivételtől eltekintve.)

svejk

Köszönöm a jelentkezést, +- 1fok absolute pontosság elegendő lenne, de annak stabilnak, ismételhetőnek kellene lenni.

Megnézem az ajánlott chip-et.

wm94bppdn

A körök az induktivitások között arra utalnak, hogy a két tekercs egy toroidra van takerve, szoros csatolást hozva ezzel létre.  
Innentől csak a nálam sokkal felkészültebb áramkör analizátor tudja megmutatni, hogy hogyan is alakul az a négypólus oda és vissza.  
A LOAD oldal hasonlít inkább egy nagyfrekvenciás hidegítésre - átvezető kondenzátorral, de sajnos a kondi értékek ölég kicsik.  
A line oldalon szimpatikus a bemeneti fojtó, de csak kis áramoknál fért el a megfelelően nagy induktivitás.
Az is feltűnő, hogy a diff. módusú zavarra 100 kHz alatt alig csillapít.
Szóval én fordítva használnám, a táp L és N madzagját összesodorva, hogy inkább csak azonos módusú zavarjel legyen.  
Akinek meg van egy jó teljesítmény-kimenetű szignálja, meg szelektív mikrovoltmérője, meg rengeteg ideje (meg három anyja), az végezze el a mérést reverz irányba is...
Egyébként egy zsebrádióval jól lehet SMPS zavart indikálni, aztán megfordítva a szűrőt újra megnézni (csalánverés, másnak nem a kezével).

wm94bppdn

Basszus, Svejknek, a zavarszűrőhöz.

svejk

Köszönöm az eszmefuttatásod többször elolvastam, de valahogy nem jött le nekem még mindig, hogy melyik irányban hatásosabb a zavarszűrés.

A képet már nem akarom idehozni mert az sok embert megzavart tehát alma vagy körte?

alma:  
zavarforrás----X2-es kondi--induktivitások--Y kondik----védendő eszköz

körte:
zavarforrás----Y kondik--induktivitások--X2-es kondi----védendő eszköz

svejk

Persze a tekercsek gyakorlatilag bifilárisan vannak tekerve azonos magra, nem feltétlen toroidra.
Meglehet mindenk ismeri használja ezeket a szűrőket de senki sem tudja hogy hogy is működnek!?
Talán azért mert mindkét irányba mutatnak jelentős csillapítást de az egyikben biztosan többet, hiszen nem szimmetrikus a felépítésük (bár léteznek olyanok is).

A tegnapi tapasztalatom alapján derült ki, hogy lehet én is fordítva használtam eddig őket. :(

svejk

Majd lerajzolom a konkrét esetet, elöljáróban annyit, hogy nem hálózati feszültséget kellett szűrnöm.

wm94bppdn

És rossz volt úgy?