Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Az egyik irányban tökéletes lett a berendezéshez, a másik irányban még kevés zavar átjutott.

wm94bppdn

Sztem mindegy, hogy AC, vagy DC, vagy mennyi a fesz, csak az áram számít, hisz az telíti a vasat. Meggondolva: lehet, hogy DC-n kicsit nagyobb áramot lehet megengedni, mert AC-n a csúcsértékre kell méretezni.

wm94bppdn

Na most te mondd meg, hog körte-e, vagy alma!
Melyik irányba volt jobb?  
Körte=Cx-L-Cy
Alma=Cy-L-Cx

wm94bppdn

De ha azt mondod, hogy már nem emlékszel, akkor renonsz!

b4nm7gjvr

Alma=Cy-L-Cx ez volt neki jobb! :)

svejk

No úgy látom, ezt mostz jól megfordítottad a #17982-höz képest.[#boxer]

svejk

Itt van előttem, csak szeretnék rá logikus magyarázatot és nem szeretném bafolyásolni az eszmefuttatókat. :)

b4nm7gjvr

Ha problémás a cucc és sok a zavar, vagy régi a vezetékezés a falban, akkor gyúrd össze az almát a körtével, vagy is használjál 2 körös zavarszűrő egységet, az nem enged zavart sem a készülékre sem a hálózatra.

mex

Fränczy, ez elméleti ajánlás, vagy tapasztalat részedről? Nem biztos, hogy növekszik a zavarvédettség az egymásután kapcsolt-szembefordított szűrőktől..Gondold végig, az Y kondik, és a többi alkatrész is hatással lesz egymásra, (Y kondik párhuzamos eredője, és a többi), szóval szerintem inkább próbálgatással kell megtudni a tutit.

Szalai György

http://people.vts.su.ac.rs/~bnandor/ENELE/JEGYZET/ENELE-M9.pdf" TARGET=_fnew>Remélem megvilágosodsz. Benne van a válasz a még fel sem tett kérdéseidre is.

Szalai György

http://www.radiotechnika.hu/images/462o10.pdf" TARGET=_fnew>Hogy mitől X és mitől Y a kondenzátor. Mert ez sem mindenkinek világos. [#wave]

svejk

Köszönöm!

Titkon bíztam benned, hogy Te megtalálod! :)

svejk

Bizony, bizony...[#eljen]

svejk

No valamelyest megnyugodtam, hogy eddig jó használtam őket, mert Szalai linkjében is ez olvasható:

"Az Y kondenzátorok elhelyezhetõk a szûrõ bemeneti oldala helyett a kimeneti
oldalon. Ilyen bekötést akkor szoktunk alkalmazni, ha a szûrõ elsõdleges feladata a
készülék védelme a hálózatból érkezõ zavarok ellen"

Szóval eddig én ezt az elvet alkalmaztam, már amikor épp nem keveredtem bele. :)

Csakhogy a tegnap esti tapasztalatom azt mutatta, hogy az adott esetben hatásosabb volt a szűrés ebben a sorrendben:

zavarforrás----Y kondik--induktivitások--X2-es kondi----védendő eszköz  

Ezért is bizonytalanodtam el és tettem fel a kérdést tegnap.

A konkrét eset egyébként a következő volt:

PLC, galvanikusan leválasztott 0-10 V-os analóg kimenetéről vezérel egy hegesztő invertert.

Az eredeti Lincoln inverter cserélve lett egy Miller-re, de ez utóbbi megszórta úgy a PLC kimenetét hogy teljesen fals értékek jöttek ki belőle ha ívet fogott.

Földeltem, árnyékoltam, kábelokat rendezgettem, árnyékolást bontottam, testeket máshova raktam, ferrigyűrűkból már nyakláncot csináltam, javarészt semmilyen eredménnyel.

Végül egy ilyen hálózati zavarszűrőt kötöttem a 0-10V-os jel útjába.
Elsőre az én logikám szerint, mire a válasz 1-2 tizedvoltos változás a kimeneten. Lányos zavaromban
megfordítottam a zavarszűrőt és lám, béke és nyugalom lett úrrá a vezérlőkörben.

Szalai György

És még az is lehet, hogy nem onnan jön a baj, ahonnan feltételezné az ember.
A zavarjel képes a térben ugrásra is, hiszen vezeték nélkül is terjedhet.
Aztán a sugárzott zavarból egyszer csak vezetett zavar lesz, hiszen a nagy impedanciás bemenetekre kötött vezeték antennaként is működik.
Lehet, hogy a nagy impedanciás bemenettel párhuzamosan kötött mezei ellenállás is jó hatású.
Vagy egy szupresszor. [#nemtudom]