Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kmajer

Kedves hozzáértők!
Nem értek az elektronikához, de
kettő darab lineáris encoder A A- B B- TTL jelét kellene
összeadni-kivonni, majd A A- B B- jelet kiadni.
Egyik mozog X-et másik Y-t én pedig a relatív elmozdulásra vagyok kiváncsi...
Valakinek ötlete esetleg?
Cél IC, vagy esetleg programozott IC-vel?
1 MHz tartományban.

s7manbs8

Egy gyorsabb 32 bites procival, vagy olyannal, amiben van encoder jel fogadás be lehetne írni.  Talán XMega, STM32 sorozat pl. AtSAM ...

pbalazs

Pár éve csináltam egy olyan próbát, hogy egy léptető motor teker egy encodert, és a szoftver számolja a motort léptető impulzusok és az encoder állapotának különbségét: youtube link
Egy 16 bites dspic30f2010 volt benne encoder perifériával, de így is necces volt az 1MHz. A proci 10MHz-en ment 8x PLL-lel. Ha jól emlékszem, az encoder-periféria volt a a szűk keresztmetszet, de a 32 bites matematikát is assembly-ben kellett írni, hogy elég gyors legyen.
Egy szó, mint száz: tisztán szoftverből meg sem próbálnám, inkább egy 32 bites mikrokontroller encoder perifériával.

svejk

Ügyes! :)

De miért nőtt vagy csökkent a különbség?
Eltérés volt az encoder osztása és a léptetőmotor lépésüzemmódja közt?

pbalazs

Igen.
Nem is volt cél, hogy ne legyen köztük különbség, csak hogy milyen gyorsan lehet feldolgozni az encoder jelét.
Anno Tibor45-tel volt a témában egy diskurzusunk, és annak kapcsán csináltam ezt a kísérletet.

ANTAL GÁBOR

Szétszedtem egy Ac szervó végén lévő jeladót  Direkt használom ezt az általános megfogalmazást : találtam egy klasszikus mágneses  ( hallos ) rotorpozíció jeladót és egy érdekes "tachót".. Tehát valami "sebességszervó "lehetett annó a motor
A "tacho": 6 fázisú csillagba kötött állórészben forog a mágneses rotor. Nincs egyenirányítás de a tekercsvégek egy  DG508 as analóg multiplexerre mennek . Az valami trükkös szinkron demodulátor lenne ???

Találkozott valaki ilyennel ?

ANTAL GÁBOR

Pontosítok : nincs klasszikus ( diódás ) egyenirányítás . Ez valami szinkron demodulátor lenne ?

Csuhás

Szinte biztos hogy a multiplexer mintavételezi a tekercsek feszültségét. A szinkron kapcsolójelet pedig az opto adja.
Ezzel kiesik a dióda nyitófeszültsége, és annak hőmérsékletfüggése.

ANTAL GÁBOR

Hasonló következtetésre jutottam magam is ( még az este)  Fetet alkalmaznak ami bekapcsolva egy kisértékű ellenállással helyettesíthető.( elmarad a dióda nyitófeszültség .Ha a terhelés elég nagy impedanciás akkor szinte semmi nem vész el jelből
  A kapcsolójelet a hallok adnák ? ( mert optó az nincs benne ) Az is lehet hogy középmegcsapolásos 3F a tekercselés és a középpontok adják a csillagpontot .
 Nekem tetszik....

ajpwg6jrn

Az nem egy resolver amiről írtál? Abban is egy tekercset forgatnak, bár ott a forgó elektromágnest gerjesztik szinuszosan.

ANTAL GÁBOR

Nem resolver !  Egyszerű PM szinkrongenerátor de nem diódák "egyenirányítanak "hanem fetek kapcsolnak .Jobb mint a kommutátor mert az kopik, és jobb mint a 3F graetz mert ott meg 2 dióda nyitófeszültsége vonódik le a kimenőjelből

svejk

Nem akarom a lézeres topicot rombolni, szóval hogy is működik a villancső begyújtása a külső elektródával, rátekert pár menettel?

Valami elektromos térerő dolog rémlik nekem.

Csuhás

Nekem semmi sem rémlik ez ügyben, de ha az egyik elektróda egy külső dróttal a másik közelébe van vezetve akkor ott tényleg jóval nagyobb lesz a térerő ami eléri az elektronok kilépéséhez szükséges értéket és akkor beindulhat a csövön belül a fő kisülés.

Csuhás