Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Jó reggelt! :)

Ab ovo: Milyen tápegység? Aztán milyen meghajtók, milyen motorok?

Az EMI filterek úri huncutságnak tűnnek, de ha csak egyszer is segít akkor már érdemes beépíteni.
A komoly gépgyártók sem súlygyarapítás miatt építik be.

Az más kérdés, hogy az egy külön tudományág hogy hova, milyen irányba tegyük.

A kimeneti pufferkondenzátorokra 50 Hz-es trafós tápegységeknél az 1000 uF/A egy jól elfogadott ökölszabály a kimeneti feszültség hullámossága tekintetében, de adott esetben a többszöröse is kellhet.
Ám ezek a kondik nem töltik be az EMI szűrók feladatát.

remrendes

Koszonom. Ez egy 1kW-os kapcsolouzemu tap.
3db Leadshine ACS606 driver lenne rakotve (180W motorok) es egy (kesobb esetleg ket) szinten Leadshine DM556 lepteto meghajto (57HS22 motorral).
Akkor ha jol szamolom, a harom szervohoz legalabb 15000uF kellene.
Mivel 36V-os motorok, gondolom az 50V-os kondi eleg lesz.
A leptetoknek pedig akkor kulon keresek majd egyet, azok azt hiszem magasabb feszultseguek.

remrendes

...pontosabban a tapegyseg kimenete 36VDC...

remrendes

Ebbol ketto akkor eleg lehet?

Szalai György

Lehet, hogy nem is szükséges azt a nagy tápot még külön pufferelni, hiszen két vezérlőt a max. megengedett folyamatos áramával, a harmadikat pedig a pillanatszerű csúcsáramával képes egyszerre ellátni.

Szalai György

A puffer kondenzátor névleges feszültségét a DC feszültség csúcsértékénél 20%-al magasabbra illik választani.
36VDC esetén az kb. 43V. vagyis a linken lévő kondenzátor névleges feszültsége pont kevés.

svejk

Ezek után most kb. három A4-esnyi oldal magyarázatot lehetne írni, de dióhéjban a legfontosabbak.

Mivel kapcsolóüzemű táp, ezért majdnem biztos, hogy rendelkezik belső EMI filterrel, ezzel nem lesz gondod.

Viszont gondod lehet a szervok és a léptetők visszatáplálásával, azaz lassítás üzemben a motorok visszatáplálnak a tápegység felé és ettől a kapcsolóüzemű táp letilthat, rosszabb esetben  megbolondulhat.

Ekkora szervoknál már egyébként is kötelező a fék áramkör, ezt sajnos az ACS606 nem tartalmazza, külső fékegységet kell vásárolnod/készítened. (a CNCDRIVE webáruházában találsz)

Visszakanyarodva a kapcsolóüzemű táphoz.
Áthidaló megoldás lehet a kapcsolóüzemű táp kimenetével sorba kötni egy combos diódát és azon keresztül tölteni néhányezer uF-os kondikat. Ekkor legalább a tápegységet nem zavarod meg a visszatáplálással.
A kondik ne a tápegységhez legyenek közel hanem inkább minden egyes szervomeghajtónál egy-egy.
A fenti esetben a kondibank mintegy akkumulátorként fog üzemelni.
Nem kellenek több tízezer uF-osak, mert a kapcsoló táp gyors, pár ms múlva reagál és feszültségesés esetén utánapumpál.
A fékáramkört így sem úszhatod meg, mert hiába méreteznéd túl a kondipakk feszültségét, a keletkező túlfeszültség káros lehet magára a szervora is.
(Az ACSxxx vezérlőkben van egyébként egy biztosíték és egy szupresszor dióda a teljes halál elkerülése végett)

remrendes

Koszonom. Akkor nezek magasabb feszultsegut. 50V a kovetkezo lepcso amit az ebayes webshopban talaltam.

remrendes

Ha jol ertem akkor dioda is es a fekezo aramkor is ajanlott? Vagy a fek eseten eleg az?
Ugy is megyek Gorcsony fele, majd felhivom oket.
A szuron gondolkozom, artani biztos nem fog, a frekivalto is innen kapja majd a tapot. A kondikat meg megprobalom elosztani.
Veszkornek mit szokas alkalmazni? Gondolom a hiperdraga releket nem sokan hasznaljak. Egy szilardtest rele eleg lehet?

000000000

Stop egy kicsit, nem kell csak sacc alapján gépet építeni. A műszaki életben pont az a szép, szinte minden számolható, méretezhető, ha érdekelnek a tények, az összefüggések.

Lehetséges ugyanis, hogy olyan dolgokkal akarsz itt a fék üzemmód kapcsán foglalkozni, amire semmi szükséged sincs. Előbb talán számoljunk ki, mi is a helyzet ennél az adott 180 W-os motorodnál. Mennyi a motor tengelyre redukált J értéke? Mennyi a motor J-je? Mekkora a maximális fordulatszám? Ezekből már sok minden számolható utána.

s7manbs8

Sőt ráadásul manapság ez még nem is kerül semmi megerőltetőbe, csak egy jó számoló táblázatba beírja az ember a kiindulási értékeket és egy gombnyomásra meg is van az eredmény.

ANTAL GÁBOR

Én most építettem egy komoly 650 Wattos Dc szervóhoz egy vészkört  ( fetes ) A többit elküldtem magánban

Szalai György

Mi az a vészkör?
Erről még nem volt szó a DC servo topicban, vagy nem emlékszem rá.
Írhatnál oda pár gondolatot erről, ha kedved van hozzá.
Mi a vész, mit tesz ezzel a vészkör, hogyan működik, nem okozhat-e maga is egy másik vészt? Stb.

pbalazs

Igen igen, én is épp kérdezni akartam, mert gugli miatt hülyén is meghalhatnék...

Szalai György

Feltételezem, hogy valami tartalék védelem lehet. Ha a motormeghajtó végfoka átüt és a motor kontrolálatlanul megkapja a teljes motortápfeszt, akkor teljes teljesitményével tör-szaggat mindent, ami a véghelyzetben az útját állja. Talán ilyenkor a vészkör leválasztja a motort a tápfeszről és esetleg rövidre is zárja a kapcsait, így vészfékezve mielőtt elér a holdig.
De remélem megtudjuk.