Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

yy2yggmv7

Bocs de te félreértetted, attól még van benne optocsatoló, ez a DC-DC konverter csak az optók bemenő felét(LPT port)táplálja +5V-al galvanikusan teljesen leválasztva a vezérlő paneltől.
Bemegy a vezérlőpanelről +12V és a kimeneten +5V lesz teljesen leválasztva.

RJancsi

Köszi! Az opto leválasztást sejtettem de csak ennyivel tud többet ami nekem számít. Az, hogy mikrosztepp-ben több fokozat van benne azt nem tudnám kihasználni. Az opto leválasztás sem tudom mit véd igazából. A driver felől védi a vezérlőkártyát vagy a vezérlő felől a drivert? Mert a PC felől a vezérlőkártya eleve optikai kapus így elvben a PC nem károsodhat.

yy2yggmv7

LPT portnál így kell bekötni.

svejk

Csak egy ajánlás, használj 6N137-et vagy még inkább H11L1-et és akkor nem kell az 5k és a 7414 sem.

s7manbs8

Ha már van opto leválasztás is, akkor nem sok előnye van a nagyobb félének, sok mennyiségnél csak van pár ezer különbség, így annyival olcsóbban kijön az egész.

ANTAL GÁBOR

Fénymásolóból bontottam két ventilátort  ( Brushless Dc 24 V os ) 3 vezeték jön ki piros sárga fekete  A vak ló bátorságával a pirosra +24 et adtam miközben a fekete a GND  Szépen pörög . De mi a sárga ?  Egy közbülső fordulat ?  Vagy valami hővédelem? Az ilyen motorok fordulata a tápfesz függvénye ezért az első felvetésem igencsak bizonytalan

pbalazs

Fordulatszámmal arányos négyszögjel kimenet szokott lenni.
De lehet open collector-os kimenet is, és akkor kívülről is lehet macerálni.

ANTAL GÁBOR

köszi :  megszkópolom...

000000000

Valaki ismeri ezt a motort?
Hogyan lehetne működésre bírni vezérlő nélkül?
Milyen táplálást igényel és hová kötve?

Fél fordulatú motor.
Elméletileg, jelre menne egy fél fordulatot, és vissza.

Bozso777

Modellekhez való 9g szervó...ez pont egy elég gagyi.
Középen van a +, a barna kábel a -(egyes modelleknél ez fekete), a narancs a jel vezeték. Ez 5voltról megy. Általában modell vevőjére van kötve az vezérli. De pl sima szervó teszterrel vagy akár arduinóról is mehet.
Kis infó róla :http://rchangar.hu/project-servo

kuner

"Milyen táplálást igényel és hová kötve?" ---> Mintha nem lenne leírva a kép alján ...

000000000

Szerintem, olvasd el még egyszer amit írtam és egybe értelmezd. [#conf]

000000000

Köszi! Nézem.

Bozso777

Toroid trafóra mekkora kondenzátort lehet, érdemes rakni.
Van egy 2x 300wattos toroidom, jelenleg egyik fele bekötve egyenirányítva 1db 5000uF kondival DC 44Volt ...4 darab léptecs megy róla. Sokszor láttam hogy jó sok uF van rátéve, biztos ne legyen gond vele. Viszont szereztem egy komoly kondit 60000uF...ilyen : Mallory 60000uF
Jelent gondot, ha pl túl nagy a kondi, vagy ez a méret még külön jó is ?
Y tengely két külön motorral megy, így nem szeretném ha pl emiatt esne ki a szinkronból, ezért gondoltam berakni ezt.
Valószínűleg 3 motor lesz rajta max 7 amper...a másik felén a toroidnak meg 1 moci, majd még egy moci forgatónak.

mex

Lágyindítót gondolom raksz a toroid elé, és akkor semmi gond nem lesz, a plusz kapacitás meg további biztonságot jelent.