Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Pontosan a klasszikus triakos dimmer van elrejtve benne . Bár régebben 100 nanót sütöttünk rá a ( nagyobb gateáramú ) triakra .  A 10nanót  a 15 k on keresztül  igen gyorsan fel lehet tölteni mert amikor már kisöntöljük a nagyvattos előtéteket akkor azt a szinusz nullátmenetéhez közel illik csinálni, hogy a trafóra rákerüljön a teljes tápfesz .A dimmereknél a triak bekapcsolásával   meggátoljuk a diac kondijának töltődését  Utöltő = U nyitott triak ). Itt az elkó feltölődése után szabadon ketyeg a gyors oszcillátor  ( 10n 15 k+diac ) . A dimmer egy  szinusz periódusnál egy impulzussal gyújt  ez pedig imp sorozattal

ANTAL GÁBOR

egy szinusz félhullámnál

svejk

Igazad van tényleg ms alatti a kis RC tag időállandója.  
Akkor meg az induktív terhelés miatti biztos gyújtáshoz kellhet a sorozat.

Majd csak kitaláljuk, hogy is kellene működnie. :)

jani300

Most akkor az R3 és a C2 közé kötnétek a D2-őt ?
Valahol itt a tudásom vége , de már fúrja az oldalam :)

4ybj8h3c8

Hogy legyen valami "kőkemény szakmaiság" is a dologban.
Proteus-ban lemodellezve valahogy így néz ki:

http://www.imgserv.com/images/2015/09/13/sLhYzWfXa.jpg" border=0>

sárga --- D1 katód
kék R2-C1 --- közös pont
piros --- triac A2
zöld --- triac gate  kb. DC400 mV

generátor AC 230V 50Hz
terhelés izzó

4ybj8h3c8

Képet rakja be valaki rendesen, a leírás szerint csináltam, mégse jó. Passz.

svejk

svejk

Én ezekben a szimulátorokban nem mindig hiszek, főleg nem analóg jeleknél, ráadásul itt kell lennie még pár s-os jelváltozásnak is.

De délután lemodellezhetem élőben.

4ybj8h3c8

Alapszinten nagyon jó, hogy nem kell építeni, hanem ki lehet próbálni és kiszűrni a hibákat.

Lassú változás megvan, indítás után szép lassan kúszik fel 400 millivolt környékére.

ANTAL GÁBOR

a 100 k ohmmal terhelt elkó egyutasan egyenirányított módon 100k töltőellenállással 70 V ra kúszik fel ( a diakos rész mellőzésével ) 10 sec alatt egy másik szimulátor szerint . Nekem sincs jó tapasztalatom a szimulátorral mert kicsit komolyabb félvezetők ( diac triak fet ) esetén kiakad. Én ilyenkor egy kerülő utat választok pl a fetet egy  ideális  feszültségvezérelt kapcsolónak és egy Rdson soros ellenállásnak tekintem . Pár perce megpróbáltam modellezni a relaxációs oszcillátort .  A szimulátorban nem működik .  Kellene csinálni egy jó diac modellt  ( de a negatív ellenállású szakaszt nem tudom kivitelezni .Egyszerűbb lenne összedrótozni de ezt majd Svejk megteszi helyettem

000000000

Abban mi a szakmai, hogy lágyindítóról lévén szó te izzós terhelést alkalmazol? Totál félrevezető, és elvi hibás ilyen peremfeltétel mellett virtuálisan játszadozni, hiszen a valósághoz ennek így semmi köze nincs.

4ybj8h3c8

Ez volt a legegyszerűbb. Mivel visszahatása az ellenállásos és kondenzátoros részre nincs, így tök mindegy volt, hogy mit akasztok rá, csak legyen rajta valami. És mivel inkább a vezérlésre voltunk kíváncsiak, hogy abban pontosan mi történik, így a vége lényegtelen szempont, leterhelhettem volna egy ellenállással, egy trafóval is, de ennek megvan az az előnye, hogy a szimulátorban ránézésre látszik, hogy bekapcsolt vagy nem.
Így megfelel?

000000000

Relés megoldás nincs gond meg felelö tipusra kell ellátni itt igazábol nincs is ivhuzási lehetöség NTC miat is amin a kontaktoros megoldások életének röviditését nagyban befolyásolja.
Triakos megoldásban én nem igazán bizok ugy ahogy ssr ben sem szivárgások miat...

000000000

Ahogy SSR-sem lehet áramtalanítóként használni.

b4nm7gjvr

Na szóval a vevőm írt, hogy beszerelte és működik rendben. Ment egy kis eszmefuttatás a lágyindítóról.... Nem baj hisz fórumon vagyunk.

ANTAL GÁBOR és Svejk látta eddig jól a dolgokat, de Lazi is, mert égővel is lehet a felfutást tesztelni és látni működését!

Így egy másik kapcsolást is megosztok ez is működőképes és lehet vele dolgozni...

http://www.imgserv.com/images/2015/09/14/YJs7WE.jpg" border=0>