Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vjanos

Svejk szakértelmének és önzetlenségének köszönhetően ismét üzemel a szárítógép :)
Volt még raja egy zárlatos ic...

s7manbs8

Jobban megnéztem a FET-eket, megláttam hogy az egyik szét van puzkkanva, azt most kiszedem elsőnek ... IRFP460 van benne. Az egyik legalábbis, amihez hozzáférek olyan, gondolom mind egyforma.

000000000

Azért ha inditid uj alkatrészel izon keresztül csak.... a masinát!

s7manbs8

Ilyen fajta  a cucc, csak kissé leharcoltabb, látoma hobbielektronikán is találkozott már ilyennel egy valaki minimum.

http://elektrotanya.com/files/forum/2012/03/energi@_130.jpg" TARGET=_fnew>Hegesztő fajtája

s7manbs8

Még elsőnek FET kell, majd ha az megjön lehet játszani vele tovább. :)

000000000

Szilárdtest relét lehet e használni aszinkron, és szénkefés motor kapcsolgatására. Következmények nélkül?

Fázisváltásra használható e?
Arra gondoltam, 2 db vezérlésével oldanám ezt meg.  

Egyáltalán, okoz e változást a hálózati feszültség tulajdonságain, ha szilárdtest relén keresztül van vezetve?  

s7manbs8

A jobb felső 3 alkatrész az tuti hulla, a bal felsők lehet megúszták, legalábbis zárlat nincs bennük.

http://kepfeltoltes.hu/view/150916/PICT2757_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/150916/PICT2757_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

KBalázs

Kinézetre nekem is valami hasonló (Straus) kis inverteres hegesztôm van, de amikor szétszedtem (nem romlott el, csak belekukkantottam, meg átforrasztottam néhány helyen mert gánynak éreztem) abban IGBT-k voltak, nem FET-ek.

000000000

Nekem is volt anno ilyen gépem . Ami szívás benne a vezérlő kis külön kerámia panelen ami szinte javíthatatlan , inkább cserélték egyéni tervezésűre . Amit mindig melegen ajánlanak : fet vagy igbt cserénél egyszerre az összeset cserélni !

ANTAL GÁBOR

Már korábban is alkalmaztam ezt a kifejezést " hogy tudok a sorok között olvasni "   Tehát gondolom a fázisváltás az irányváltás vagy fáziscsere akart lenni .  A  szénkefés motor alatt váltóáramú univerzális motor értendő? A szilárdtest relé alapból váltakozófeszültség kapcsolására van kitalálva . DC feszültséget nem tud kikapcsolni mert nem esik le az áram a triak tartóárama alá ( nincs nullátmenet ) A Dc motor forgásirányváltására ott a H híd ( fettel , IGBT vel . De ahhoz 4 kikapcsolható félvezető kell   . A 3 f motor irányváltása két fázis felcserélésével történik  Minthogy a szilárdtest relé alapvetően két pólusú így én 2 db felhasználásával nem tudtam olyan kapcsolást rajzolni amivel megvalósítható az irányváltás .  ( szakítani és kapcsolni kell 2 helyen ) .   A kondis motort nem vizsgáltam ...

ggdr57dg

Nálam egy 1,5kW 3f szivattyút kapcsolgat 3f SSR. Kb. 2-3 éve üzemel, probléma mentesen. Logikusan forgásirány váltás nincs, de SSR alkalmazása esetén feltétlenül megvárnám, míg a motor megáll az ellenkező irány kapcsolása előtt (+elektronika: késleltetés, forgás figyelés, bármi, ami hasznos lehet)

ANTAL GÁBOR

Nem érzek ellentmondást a te tapasztalatod és az én beírásom között

Rabb Ferenc

Csak egy kis kiegészítés: az Adok-kapok #26191-ben 3f szilárdtest relét árultak. De mintha csak egy darabot... Tehát annak azért kellene egy ikertestvér is. Lehet, hogy ez adta az ötletet Danibának

És persze a vezérlésnél mindenképpen akár elektronikusan, akár elektro-mechanikusan gondoskodni kell a keresztbe nyitás elkerüléséről

ANTAL GÁBOR

Ok én nem tudhatom hogy 3 f szilárdtest relében gondolkodik. Ha 2 db ot használ abban már 6 db kétpólusú félvezetős kapcsoló van.  

ggdr57dg

Én sem :-) Igazából az eredeti kérdéshez kívántam hozzá szólni, csak folytattam a szálat (ezért válaszoltam Neked)