Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

iic5pfy9i

Ennek a kapcsolásnak is ez kellene csinálni a beállítót áramot tartani de nem igazán így van gyakorlatba tesztelve !
Pl.  ha a tápfesz 8v és ehet bealítom diódaáram 1A ok!
Tápfeszt  12V növelem az 1A érték megugrik pl.  1.5A re!  
http://laser450nm.square7.ch/public/photo/Laser450nm_2w.jpg" border=0>

2f428kduf

A potik feszültségének stabilizáltnak kell lennie, így ugyanis a feszültség emelésével a potik feszültsége is emelkedik, vele az osztott is!!

svejk

Lusta vagyok, így kérdezek.

Hátha létezik ilyen kis segédprogi.

Egy hengeres szolenoid tekercset kellene készíteni.
Meg van adva a csévekeresztmetszet és hogy mekkora legyen a kész tekercs ellenállása.
(természetesen teljesen töltse ki a rendelkezésre álló helyet)

Azt kellene megtudni, hogy mekkora átmérőjű zománcozott rézhuzalból kellene tekercselni.

ANTAL GÁBOR

Kiszámolod a csévekeresztmetszetből a tekercs térfogatát ( V ) ez egyenlő a huzal térfogatával ( ha a tekercselési tényező = 1 ) A huzal térfogata V= A*L  
A huzal ellenállása  R = Ró *L /A  
  a két egyenlet megoldása  
A- ra kifejezve : A =  gyök (ró *V / R )     és ebből D =   gyök (4*A/Pi)  

Az egész szépséghibája hogy ismerni kell a tekercselési tényezőt (ami kisebb mint 1 de arányosan csökkenti a huzalhosszat )

s7manbs8

Lehet egyszerűbb tekerni egyet azt meglátszik mi mennyi és arányosan növelni csökkenteni ha nem OK. :) Főleg na nem egy méteres valami . :)

svejk

He-he, ugye a részletekben lakozik az ördög... :)

Egyébként nem akar passzolni sehogy.

Egy 210 V DC-s szolenoidot kellene áttekercselni 24V DC-re.
Azt tudom, hogy 10W-os volt az eredeti tekercs, a huzalátmérő úgy 0,07 körül, de a menteszámról nincs fogalmam így az ampermenettel sem tudok  kalkulálni, pedig az lenne a tuti.

24 V 10W-ra meg nem akar passzolni az áramsűrűség egyik keresztmetszetre sem.
A 3A/mm2-t nem akarnám átlépni.

ANTAL GÁBOR

Amikor Mo on megjelentek az első gázos autók akkor én 12 V ra tekertem át 220V os mágnesszelepet .   Azt tudtunk olcsón szerezni . Azt hiszem másodikra jött össze ( a nagybátyám Fiatja évekig ment vele ) Arra emlékszem hogy analitikai mérlegen az eredeti  huzal súlyát is lemértem .  No agyalok még egy kicsit

svejk

"A 3A/mm2-t nem akarnám átlépni. "

Hmmm... vagy hülye vagyok, vagy hülye, de valami nem kerek.

210V DC és 0,047A-re emlékszem az adattáblára.
Ha 0,07-es a huzal (csak tolómérővel mértem) akkor ez több mint 12A/mm2-es áramsűrűség az eredeti tekercsen. [#wow1]
Ez szinte kizárt lehet, nyilván valamit elnéztem az adattáblán.
Bár az ilyen jellegű tekercsek elég magas hőfokon szoktak járni, lásd régi direktvezérlésű hidraulika vagy pneumatika szelepek.

svejk

0,3-as huzallal kijönne a jó R érték de 6A lenne az áramsűrűség.
Lehet ez megengedett lehet egy ilyen tekercsnél???
átm. 38 x 70 mm-es hengeres, teljesen zárt fémházban.

svejk

Régebben sok relét áttekertem, azt hiszem elő kell venni az 50-es évekbeli rádióamatőr zsebkönyvet...

svejk

Volt már valakinek dolga http://www.xinje.hu/automatizalas/plc/plc-xc3-sorozat.html" TARGET=_fnew>ilyen eredeti kínai PLC-vel?.
A 80 kHz gyorsszámláló bemenet és a 400 kHz-es impulzus kimenet elég csábító.
A 14 be és 10 kimenetes 37 ezerért is jónak mondható.

A manualba betekintve elég jónak tűnik a leírás.

Révész Richárd

Kérdezd meg Tibot Györgyöt, ők forgalmazzák.

Révész Richárd

Bár nem biztos, hogy ezt választanám, bár igaz, hogy duplájába kerül egy schneider de van rajta ethernet és sokkal jobban programozható.
Az is igaz, hogy nem tud a kimeneten 400 kHz-et.

svejk

No így jár aki nem reklámozza magát itt eléggé. :)

svejk

Azt nem tudom, hogy mit jelent a "sokkal jobban programozható", mert egy két kisebb relévezérlést helyettesítettem még csak ki Omron-nal, Siemens-el illetve az itt jól ismert Mitsubishi-vel.
Egy kezdőnek az egyszerűség sokszor előny.

Mostanában több olyan feladatomat is halogatom, amihez kapóra jönne egy ilyen.

A múltkor Motoros kisegített a Vexta8030-as step-dir vezérlő ötletével, de annak az új ára ennek a kétszerese és még mindig meg van kötve az ember keze.

Én már biztos nem leszek profi PLC programozó, de jó játék lenne.