Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Az elektromágneses fékhez is kell tápegység, hacsak nem váltóáramu, amit Antal Gábor ajánl, működik, magam is használtam laborcentrifugáknál. Egyszerübb volt a "beépítése" mint akármi másé. Az üzemi áram 3-4 szeresét is lehet használni (lásd Ohm törvénye), a rövid idő miatt. Persze én, mivel nem én használtam, egy időzítővel kapcsoltam a DC-t, hogy lekapcsoljon.

jani300

A kulcs szavak : ellenáramú fékezés , dinamikus fékezés .
Ezek alkalmazásakor csak villamosan kell belenyúlni a dologba .
Dinamikus fékezésnél a csillagba kötött motor két fázisára lehet diódahídon keresztül 230 volt egyen feszültséget adni .
Gondoskodni kell , mondjuk időrelével , az egyenáram időben történő megszakításáról .
Az ellenáramú fékezés a fáziscsere , de ez durva dolog , a nem erre készült motorhoz nem is nagyon ajánlott .
De ha kikapcsoláskor kondikat kapcsolsz a tekercsekre , az is fékez egy darabig .

xfg6v697j

Ha ráküldöm egyenirányítón keresztül a 260V-tot,akkor nem veri le a biztit?
Szerintem ez a megoldás nagyon durva lenne.

xfg6v697j

Van a mototron gyárilag elektromechanikus fék,de azt csak az állóhelyben tartásra,illetve a lelassult motor lefékezésére szeretném használni.

Mondjuk egy PC táppal érdemes lehet próbálkozni,
Vagy csak trafóssal szabad?

mex

Áramkorlátnak egy izzó is megteszi.

jani300

Már 30 éve hogy használtuk , lehet volt benne soros ellenállás , de nem hiszem .
De ha sokallod a feszültséget  egyutas egyenirányítás is megteszi .
Egyébként csillagban a két fázistekercs sorba van kötve .

ra8nsmk6w

Jani 300 által közölt megoldásnak van gyári megfelelője is. Ez egy tokban tartalmazza a félvezetőket és az ellenállást is. Mérete alapján befér a motor kapocsdeklijébe. A félelmed nem alaptalan mert elég gyakran meghibásodó alkatrész. Igaz azon helyen amit láttam ott másodpercenként kapcsolt a motor szinte 24 órában.

xfg6v697j

Mindenki segítségét köszönöm.

svejk

Lehet még kapni TRIAC vezérlő IC-ket?
A főnököm cseszeget, hogy csináljak a 230V-os sok-sok halogénizzós csillárjához lágyindítót, mert már nem bírják a lábai a sok létrázást az izzócserékhez. :)

svejk

Hát ez qrva jó...
http://www.hqelektronika.hu//datasheet/7/783.pdf" TARGET=_fnew>Az ATMEL gondolt egyet és felprogramozta valamelyik mikrokontrollerjét úgy, hogy U217 kompatibilis legyen?? [#taps]

svejk

No jó, talán nem mikrovezérlő...  
Igaz a Microchip is gyárt analóg IC-ket.

Szalai György

Egy S576-ot csak találsz még valahol.
(Vagy valamiben.)

PSoft

Mááá...hogy ne lehetne!

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncol%C3%A1s_Kont%C3%A1llux_vil.kapcs/" TARGET=_fnew>Hova is küldjem?

Össze is rakom, mert még úgy van, ahogy 'anno a fotográfusnak tettette magát.:)
A két körömmel/két szál dróttal meg...csak megbirkózol valahogy!:))))

Egyébként, én is így vagyok a főnökömmel.
A...csillagokat lehoznám neki!
[#nevetes1]

svejk

Nem fényerőszabályozó kell neki, hanem csak annyi, hogy pár tized másodperc alatt fusson fel a feszültség az izzókon, kímélve ezzel a halogén nagyon érzékeny szálait.

(egyébként mekkora beetetés volt ez a halogén a világítástechnikában :( )