Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Az 5,5 Wattos lézerhez kellene tápnak. Azt írta Zoli hogy 9 és 12 volt között lehet a tápfesz. De fontos hogy stabil legyen.  
Áram igény 4 A.

Szalai, dióda típust is tudnál mondani?

Zozo, te milyen tápot használsz?

Csuhás

Dobj már fel egy képet vagy egy linket az eszközödről mert ha látjuk sokkal hasznosabb tanácsokat tudunk adni.

000000000

Valamikor az este tudom lefotózni.  

b4nm7gjvr

Hol lax? Nálunk már este van...:D

KBalázs

Azért azt nem árt tudni, hogy a diódáknak van hôfüggése és az átfolyó áramtól függ a nyitófeszültsége is. Szóval az a stabil, így csak viszonylag stabil lesz.

s7manbs8

Mivel 9V és 12V közé kell essen, nem mondanám, hogy annyira stabil kéne biztos szabályozza még azt áramra.

zozo

Nekem ott van a polcon egy labortáp, arra dugtam az áramgenerátort. Ritkán kell más célra, no meg tettem be kapcsolót még az áramgenerátor mellé is, így duplán le van kapcsolva :)
Üzem közben meg látom mindig az feszültséget, pillanatnyi áramot is.

000000000

Ennyit tesz az a pár km:))
Nálunk csak sötét van:))

000000000

Én csak azt írtam amit nekem is.  
Annyira nem értek hozzá.

000000000

Jaaa, persze, akinek van:))

s7manbs8

SIma PC táp nem jó hozzá ? Ott  van 12V, legfeljebb még egy szűrőtagot ráteszel.

zozo

Dani bá, kapcsolót te is tegyél mindenképp az áramgenerátor elé, bár a leírásban is benne van.
( először a tápot indítod, utána kapcsolod be az áramgenerátort.)

Apropó, van egy potméteres szabályzású, SSR relés dobozom, ami a 17-es PIN-ről kapcsolgatja a lézert. Vágáshoz, nem szürke árnyalatos gravírozáshoz is jó. 6ezer+posta ha érdekel. Én már nem használom.

Szalai György

Igen. A „stabil” az relatív, nem abszolút.
Mert hát a diódás előtét mV-ra nyilván nem lesz stabil, de 100mV-ra lehet az. És az már „elég stabil” is lehet, mert valószínűleg sokkal stabilabb a 13,4V táp stabilitásánál.
Már azt is tudjuk, hogy 9-12V között kell lennie. Akkor legyen akár 4db sorba kötött dióda, a biztonság kedvéért.
Az olcsó eszköz.

Szalai György

KBalázs

Egyet beszélünk :)