Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Leginkább sehogy. :(

Egyes speciális estekben, állandó terhelés estén,- pl. ventillátorok, szivattyúk- , van rá mód a feszültség változtatásával, de az sem az igazi...

000000000

Volt egy nagyon régi panelem ami 3 fázisú villanymotort fordulatszámát szabályozta.
3 fázishasító pár műveleti erősítő IC-ből állt és egy tachogenerátor kellet a motorra.  
Ha nem ajándékoztam el és megtalálom akkor teszek fel képeket.  

guliver83

Kérnék egy kis segítsége, egy pár napja már kérdeztem, de most haladtam vele egy kicsit.
Van egy futópad aminek hibás lett a panelja.
Van benne egy IRG4PC40U Tranzisztor ami kiégett és ez miatt hibát írt ki a kijelző ami E02 hibakód volt.
Addig jutottam el, hogy kicseréltem a tranzisztor és megszűnt a hiba.
Beállítok rajta egy programot és mikor indítom kiír megint egy hibát ami E03 kód,
ezt aszt jelenti, hogy a fordulat jeladó nem jelez és ezért letilt.
Aztán fogom újraindítom és megint beállítom neki a programot és mikor indítom megkezdem forgatni a motort kézzel ilyenkor a hiba nem jelenik, mert azt jelzi, hogy a motor elindult, de amikor abbamarad a mozgás újra hiba jelenik meg.
Lehetséges olyan, hogy nem csak a IRG4PC40U ment ki benne?
Az F30U60DN diódát kimértem az jó.
A IRG4PC40U helyett IRG4PC40KD lett beletéve, mert ez volt itthon, lehetséges, hogy az a baj?
Vagy még amikor zárlatos volt a tranzisztor akkor kiégett benne még a UTC393 ic is és a MC34151P ic is. Csináltam egy kapcsolási rajzot amit, nem rajzoltam át teljesen a programozott IC azt kihagytam belőle EM78P459AKJ-G ami benne van.

http://gulivercnc.ucoz.com/_si/0/26667931.jpg" border=0>

000000000

E02 hibakód zárlatot jelez. (jelzett)
A két IGBT adatlapját megnézve minimális az eltérés, elméletileg működnie kellene.
A kipurcant félvezetőn a Gate lábon tudtál mérni ellenállást bármelyik másik lábhoz képest ?  
Mert akkor nézd meg a D3 a R16 és a IC3.-t is  

s7manbs8

Diódát is ki szokta verni sokszor az ilyesmikben.

000000000

Melyik diódára gondolsz, mert a D3-at írtam, hogy nézze meg.

s7manbs8

A D1-re, de azt már megnézte vagy mi.

000000000

Ha megnézed a kapcsolást ott a D1 dióda védő szerepet tölt be.
Mitől tudna eldurranni ?
Ha az IGBT bezárlatol se mehet tönkre.  
Csak ha zárlatosra égett a félvezető akkor miért nem forgott teljes sebességen a motor?
A 471KD10 meg 350volt DC-nél szólal meg mikor generátor üzemben megy a motor, hogy elfűtse a többlet feszültséget.

guliver83

"""A kipurcant félvezetőn a Gate lábon tudtál mérni ellenállást bármelyik másik lábhoz képest ? """

Minden lábhoz képest zárlat van.

Az IC2 és az IC3 cserélem most még ki.
D3 Zéner cserélve lett
R16 10R és az R58 10K jó értéket mértem rajta, de most kicserélem azt is.

guliver83

Na végre sikerült megcsinálni a futópad vezérlőt.
Kicseréltem az LM393 és az MC34151 IC ket és így tökéletesen működik.

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
[#integet2]

000000000

LM393 felesleges volt kicserélni, mert azt biztos nem érintette a Gate zárlat.  
Ezek szerint akkor a IC3 purcant még ki az IGBT-vel együtt.

guliver83

Így legalább kicseréltem mindkettőt és forrasztottam be az IC-nek foglalatot.

guliver83

Ha megépítem ezt a kapcsolást és a tranzisztor G lábát egy PWM szabályzóval meghajtanám úgy is működhet a dolog rendesen?

000000000

Az IGBT-t inkább a MC34151-el (High Speed Dual MOSFET Drivers) hajtsad meg, így logikai szint is elég a vezérlésre.  

zozo

Sziasztok, van ez a breakout board, ahol a limit switch-eknél csak akkor jelenik meg a magas szintű jel, ha megkapja a külső 12-24V-os tápot is. Viszont 5V helyett 9V-ot mérek. Mit szól ehhez az lpt port? Nem tesz benne kárt?

Gondolkodom, hogy ehelyett a limit kapcsolókat 5K-s ellenállásokkal feszítem elő, az USB 5V-járól. De ha azt mondjátok, maradhat a 9V is rajta, akkor nem foglalkozom vele.
http://freedelivery.in.ua/images/stories/interfeysnaya-plata-s-optorazvyazkoy-na-5-osey-chpu-8-big.jpg" border=0>