Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Cseréld ki 12 voltosra az egész rendszert !
Sokkal tovább bírják azok az izzók !  
Főleg ha álmennyezet van könnyű eldugni egy ilyen trafót.  

http://img.jofogas.hu/images/Halogen_vasmagos_tranzformator_trafo_79885142541276.jpg" border=0>

KBalázs

Rendeltem Kínából pár PIC kontrollert. Ilyent még nem pipáltam. Általában az üres panelt is ESD zacsiba teszik, feleslegesen.  
Erre basszus, simán behányták a bubis zacskóba az SOIC tokozású cuccokat. Nem is értem miért vették ki a csôböl, tíz darabot rendeltem, nem egyet.
[#violent][#gun]

b4nm7gjvr

1. Leválasztó trafó vagy kapcs. üzemű tápegység.
2. Fém-oxid varisztor

000000000

Lehet, hogy tálcás volt nem csöves kiszerelés ?  
SMD beültetőn volt, hogy égre földre kerestük az alkatrész a csöves tárolós cuccok között, és tálcán volt az SO16-os tok.  

KBalázs

Minden lehet, de az ESD zacsi nem hinném hogy a költségvetésüket megrengetné. Ezek 28 lábúak. Nem kell hogy csövet adjanak, van nekem, de ez a minôsítésükön most nyomot hagy.

000000000

Amúgy láttam már nem egy bubis zacsit amin ott figyelt az ESD jelölés.  

svejk

Sanyi írta a robsy-ban:

"kb 1MHz volt a max mintavételezési freki emlékeim szerint 486-os PC-n.  
A kellett azonban hozzá HW. Van olyan bemenet amit Invertálni kellett."

Estére megkeresem, scope.exe (lehet nem így írva) volt a futtatható file neve. Valóban az egyik bemenetet invertálni kellett, meg szintilleszteni, de ennyi volt a herdver.
Elég rövid időintervallumot tudott letárolni, de ide elég lehet.

svejk

No, meg is van már nem is emlékeztem rá, hogy Magyar srácok írták.

Aki kéri annak elküldöm, becsomagolva 37 kB.

Szalai György

Pedig a fázishasogatós lágyindítástól sokkal elektrozöldebb lehetne. (Zavarszegényebb)
Az ohmos terheléshez az átkapcsolás is mehetne nulla átmenetben.
De ha nem, akkor nem. [#nevetes1]

Csuhás

Ma a netet böngészve a következőt olvastam: Egy ponthegesztő trafóját valaki feszültségmaximumnál kapcsol be mondván hogy az induktív fogyasztó árama közel 90 fokot késik így áramminimumnál bekapcsolva kisebb a tranziens. Szerintetek igaza van? Nekem szimpatikusabb a nullátmenet esetén való bekapcsolás, hiszen akkor még nincs áram tehát az áram zérus feltétel eleve adott, és kapcsolás meredek éléhez képest lassú feszültségfelfutás nyilván kisebb áramlökést okoz.

svejk

Elég nagy a káosz ez ügyben, én sem vagyok már biztos semmiben.
Már többször elterveztem, hogy végére járok az ügynek, de mivel nagy szükségem nincs rá, így mindig elmarad a kísérlet és mérés.

Két dolog majdnem biztos.  
- Ha most akarjuk bekapcsolni, akkor még nem folyik áram, azaz nem is késik.

-a ponthegesztőt a gyakorlatban akkor kapcsoljuk be, amikor már a szekunder a munkadarabbal rövidre van zárva.
No egy ilyen totál leterhelt trafó cos. fíje majdnem 1, azaz alig van fáziseltolódás.  
A 90 fokos fáziseltolás csak az ideális induktivitásnal létezik.

Csuhás

Azt hiszem egy combos 100A szilárdtest relét fogok használni. Kimérem hogy a nullátmenethez képest mikor kell ráadni a vezérlést hogy bekapcsoljon, és mikor kell elvenni hogy egész periódust kapcsoljon. Így tudom majd egy avr-el vezérelni hogy hány periódus menjen ki egy egy hegesztéskor. Lesz még egy kapcsolóval áthidalható soros ellenállás a primerben vékony lemezekhez, illetve teszek a programba dupla impulzust ami talán a galvanizált lemezekhez lesz jó. Lehet hogy nem fogom használni, de a programba beletenni nem kerül semmibe.

Motoros

Valamikor sokat próbálkoztam ónozott vékonylemez ponthegesztésével.
Ha minden ideális volt azaz az elektróda mérete, összezáró nyomás, áram nagysága és ideje, akkor sem lettek a darabok szétszakításra egyformák.
Ugyanis az összenyomás során az elektróda környezetében záródó felületek besöntöltek esetleges módon.
A főáram így nem volt konstans.
A megoldás az volt, hogy a hegesztendő lemezpár egyik darabjára kis szemet kellett nyomni présen.
Ez a kis dudor kezdett beolvadni a kezdeti időben, úgy mint a csaphegesztésnél. Mire összezárt addigra már  áram kikapcs.
Az előnye ennek még, hogy az elektróda lehet tompa nagy felületű is ..nem ez határoz.
Nem tudom ezeknél az "okos" trafóknál szükséges e trükközni.

2f428kduf

Nekem csak kis ponthegesztőm van, valamikor karosszéria hegesztésére szánták, mint kézi szerszámot, de van vagy 50 kg, nem tudom, hogy képzelték, fogyaszt is vagy 35 A-t 380-on. No úgy került hozzám, mechanikusan meg volt minden, több réz elektróda, elektronika nélkül.Olyan időkapcsolót használok hozzá, ami egy záró kontaktus zárására bekapcsol, a beállított időre, és ki. Az időt 20 millisekundumra vagy egész számú többszörösére állítom, igy mindíg egész periódusra van bekapcsolva a szilárdtest relé null-átmeneten be- és kikapcsolva. Nem okoz a remanens mágnesség gondot. Egy hullámra (20millS) idővel két 1 mm-es rozsdamentes huzalt tudok összehegeszteni, félig egymásba sűlyedve.

znyolczas

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Hogyan tudom  megoldani egy 1 fázisú aszinkron motornál a fordulatszám szabályozást frekiváltó nélkül. Előre is köszönöm a segítséget!