Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Még csak vastag kábel sem kell, ha a kimenetre nem teszel nagy terhelést.
No persze mi a vastag....
Nekem 2,5-ös vezetékkel van összekötve a szünetmentes táp a 12V-os akksival. 100W körüli keringető szivattyú megy róla, ha kimarad a hálózat.

KBalázs

Két külön töltődő 22v akku volt benne, tehát nem 1x12v

KBalázs

Na most látom mit írtam telórol, szóval 2x12V akku. Ha csak egy akku kellene bele, azzal nem jutott volna eszembe zaklatósdit játszani :)
Most nézem, 8 ropi a sarki akkuboltban két darab zselés 7Ah-s.

s7manbs8

Készítettem egy MP2565 IC-vel felépített 5V- os stabil tápot és olyan jelenség van, hogy első  felszültség ráadásra szépen beáll az 5V, miután lekapcsolom róla a feszültséget, másodjára meghalt, ezt több IC- vel is megcsinálta.

A kapcsolás gyári rajz szerint történt, elvileg hiba nincs a nyákon sem, a rajzon sem, létezhet, hogy kifogtam valami gyári hibás sorozat IC-t ? Normális helyről lett véve, farnel, vagy valami hasonló, már nem emlékszem melyiknél pontosan.

Arra is gondoltam, hogy nem e történhet oylan, mint az L7805 ICnél pl. vagy hasonlóknál, hogy egy diódát kell tenni fordított irányban a bemenet, kimenet táp közé, de a gyári rajzon ilyennek nyoma sincs, hogy kellene ilyen védelem, más ötletem nem volt, mi lehet még  a magyarázat.  

Mellesleg labortápról kapott csak feszültséget, 0.05A körüli áramkorláttal és 12V körüli feszültséget.

9a43swpp

Elvileg lehet gyári hibás az IC, de ennél azért sokkal valószínűbb, hogy "a hiba az ön készülékében van"...

A cuccnak vannak tekerhető paraméterei, elvileg a kompenzációt pl. a terheléshez kellhet igazítani (sőt, ha véletlenül elkót raktál a kimenetre, akkor még az ESR-jéhez is illene), szóval a "gyári kapcsolás" sem garancia semmire, az adatlapban benne van, hogy melyik alkatrészt milyen szempontok szerint kell kiválasztani.

Esetleg rakjál fel egy normális fényképet az alkotásról, hátha kiszúrni valamit arról - nyilván olyan kéne, amin látszanak is az alkatrészek :)

Rabb Ferenc

A NYÁK tervezésekor követted a gyári ajánlás szerinti topológiát és alkatrészeket? 4 MHz-nél (de már sokkal alacsonyabb frekinél is) igen jelentős zavarok forrása lehet az eltérés

xfg6v697j

Sziasztok.
Hogyan lehet,kikapcsolást követően egy 3 fázisú indukciós motort elektromosan fékezni.
(frekiváltó nélkül)

ANTAL GÁBOR

Régebben volt hasonló problémám . Egy nagyméretű rugókon feltámasztott szitagép a motor leálláskor ( lassuláskor ) átment a rezonancia frekvenciáján és a kialakuló nagy amplitúdójú rezgés miatt majd leugrott a szita. Úgy védekeztem hogy az állórészre kis feszültségű DC  (sacc 12-24V ) jelet adtam. A kialakuló mágneses mező megmegfogta a forgórészben lévő lemeztestet .Valószínűleg csak egy tekercset gerjesztettem de utána is nézhetsz

Szalai György

Rövidre zárod a kapcsait?

s7manbs8

Elvileg ott nem sok gond lehet.

xfg6v697j

Ez érdekes megoldás,csak így egy plusz táp kell neeki,és nem tudni mekkora teljesítményű.

xfg6v697j

Gondoltam rá,de nem tudom,hogy mennyi maradék mágneseség van a forgórészben,lehet,hogy nem fékezné, vagy csak alig.

000000000

Brrrrrr!
Az aszinkron motor önmagában nem termel feszültséget, mivel a forgórészében nincs állandó mágnes, így hiába zárod rövidre. Valami elenyésző maradó mágneses tere lehet egy idősebb motor forgórészének, de az minimális, így a fékáram is jelentéktelen.

mex

A dolog jellegénél fogva a legerősebb fékezőhatás a lekapcsolás pillanatában jön létre,de lecsökkent fordulatnál már elenyésző, nem biztos, hogy megfelelne az elvárásnak.A rövidzár megvalósítása sem túl egyszerű első     blikkre - gondolom én.

svejk

A kérdésre a logikus válasz, elektromágneses fékkel, éppen most árul egyet Sz.Józsi.

Ha nem akarsz hozzá mechanikusan nyúlni akkor pedig az Antal Gábor által ajánlott egyenáram kell hozzá.  
A rekiváltók is ezt alkalmazzák az állvatartáshoz.
Durva fékezést lehet vele elérni, persze a tekercsek áramára figyelni kell.