Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Hol mérsz pontosan 9V-ot? A végálláskapcsolók a panel képe alapján optocsatolóval le vannak választva.

zozo

Ja, basszus, azt meg nem is figyeltem, hogy a bemenetek is optósak. A sorkapcson mértem, akkor az optónak gondolom bőven jó a 9V is.
Köszi szépen.  
Ettől függetlenül asszem mégis ellenállásokkal kötök rá a sorkapocsra az 5V-ról, mert 12V úgyse kell nekem. Az csak az analóg 0-10V jelhez kell, de én az 1PIN-ről leveszem a PWM-et. Ha meg nincsen külső táplálás, akkor nincs semmi fesz a limites sorkapcson.

zozo

Haha, így nem müxik, próbáltam 1K-s ellenállással adni 5V-ot switch kapocsra, de nem nyit az optó. Mégiscsak kell neki a 12V is, hogy működjön az optó. Majd bedobok egy 5-12V-os DC-DC step up modult neki.

000000000

Van egy kapcsoló üzemű tápom. Kimenő 13,4 volt. 7 amper.  
Nekem, stabil 12 voltra lenne szükségem. Hogyan érhetem ezt el?  
Gondoltam beteszek egy 7812 stab kockát. Hogyan tegyem?
Egyáltalán jó lesz ez?
Hány ampert bír átengedni a 7812?  

Milyen megoldást ajánlotok?  
Lézerdiódához kellene.

RJancsi

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/7/8/1/2/7812.shtml" TARGET=_fnew>Több gyártó is van/ . Általában 1 A kimenő áramot tudnak megfelelő hűtés mellett. (2,2 A-es csúcsáramot rövid ideig.) Nem vagyok biztos benne, de a lézert nem áramgenerátorral kéne meghajtani?  

Szalai György

Sajnos a 78XX-eknek 2V körül van a dropja. Így ezzel nem lesz 13,4-ből 12V.
Low drop out szabályzót kéne keresni erre a feladatra, aminek csak 0,7-1V a dropja.
Szerintem.

Motoros

Szokott lenni a panelon egy kis trimmer potméter azt már próbáltad?

b4nm7gjvr

Dobjál fel egy jó nagy képet nagyítási lehetőséggel*

* Használd a "kiskép+link" -ből a "BBkód" -ot, és csak simán másold be itt a beíró ablakba szöveged után egy sorral.

b4nm7gjvr

Jó megaszontam...  

Dobjál fel egy képet nagyítási lehetőséggel*

Csuhás

Szvsz szerintem is elég egy poti tekerés vagy egy ellenállás csere és maga a táp tudni fogja a 12V-ot.

Motoros

Ráadásul találkoztam olyan berhelt kommersz kapcsoló táppal amiből a trimmer poti ki volt vezetve egy rendes potira és a panelon lévő potméter tartományát korlátozó ellenállás  at volt kötve ? és ezáltal egy univerzális széles tartományban szabályozó táp keletkezett.
A stabilizálását-terhelhetőségét ez hogyan befolyásolta letekert feszültségnél azt nem tudom.
De egy kis dc motor fordulatszabályozására remekül megfelet.

000000000

Köszi a segítséget!

Pontosítanék, mielőtt félreértené valaki. Lézertáp lenne belőle. Ahhoz stabil 9-12 volt kell. 4 amper mellett. Ezt írta a gyártó.  

Mivel van nekem ez a 13,4 volt 7 amperes kapcsi táp. Jó lenne megoldani, hogy ő táplálná a cuccot. Bőven ki tudná szolgálni. Ha megoldódna a feszültség lentebb vitele stabilban.  

Nem néztem még bele. Van e állítási lehetőség vagy nincs.  
Majd lefotózom, hátha könnyebben tudtok valami megoldást mondani.  
Nem ragaszkodom én a 7812 hoz.  
A megoldás a lényeg. Lehetőleg egyszerűen, és célszerűen.  

Szalai György

Ha a lézereszközöd csak 12V stabil egyenfeszültséget kér, az áramát pedig maga szabályozza belső áramkörökkel és nem kell neked gondoskodni az áramkorlátozásról, akkor jó lehet a lézereszközzel sorba kötött 2db szilícium egyenirányító diódás feszültség csökkentés is.
Egy szilíciumdióda nyitó feszültsége 0,7V körüli, a kettőé együtt meg nagyjából 1,4V, ami neked pont felesleges.
Így a lézer eszközödnek marad a 12V.
Talán.

s7manbs8

9V-ról is kell neki 4A ? mivel az magát szabályozza és ha nem nagy cucc nagy hűtőborda stb. ventivel, akkor kapcs módban mehet, akkor szerintem menne az 14V-tal is ...

zozo

Vegyél neki egy labortápot, megérdemli.[#nevetes1] Az legalább frankón szűrve is van, hosszabb életű lesz a diódád.