Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Extrém alacsony, 1-2 ford/perc fordulatszámot kellene mérni folyamatosan 2 tizedesjegy pontossággal.
Az időintervallumos reciprok mérés nem jó, mert látni kellene ez egy fordulaton belüli esetleges fordulatszám egyenletlenségeket is.

Gondoltam felszerelek egy 2000-es encodert, (az van kéznél) az 4x üzemben 8000 impulzus.
1 ford/percnél 0,7519... s-os mintavételezési idő esetén a kijelzés 1,00 lenne.
Ez a mintavételezési gyakoriság elegendő és kényelmesen leolvasható.

Hagyományos logikai IC-kkel nem nagy kunszt megoldani, de már lusta vagyok.

Valaki elvállalná ezt egy DsPIC30F4012-be (ezt máshova is használom és helyből kezeli az encodert 4X-ben) megírni?  
Kijelzés lehet kommersz afanumerikus LCD, de jobb lenne 3 digit LED kijelző.  

Természetesen fizetnék érte.

Esetleg egyéb briliáns ötlet?

vjanos

Köszi és a többieknek is.
Nem értem miért nem gondoltam erre :/

9a43swpp

Nem kell semmi extra, a műanyaggal nem kell törődni: egyesével kiforrasztod a lábakat, a végeket nyilván valami fogóval kell húzni, de egyébként a megmelegített láb simán ki fog csúszni a műanyagból.

9a43swpp

Hát keresel egy Ethernet vagy USB felületű mozgásvezérlőt. Kettő szelektálási szempontod lesz: tudjon kezelni olyan eszközt, amilyet rá szeretnél kötni (itt ugye step/dir rendszerű meghajtót kell kezelnie, ez annyira nem ritka feature), illetve a használni kívánt szoftverrel legyen jó barátságban. Itt lehet úgy neki indulni, hogy kinézed a szoftvert, és megnézed, hogy milyen hardvereket támogat, vagy fordítva: kinézed a hardvert, és megnézed, hogy milyen szoftverek támogatják.

000000000

Van erre szögsebesség mérő, kijelző komplett alkalmazásom, de ugye ha jól értem, nem akarsz PC-s megoldást. Bár akkor a komolyabb fordulatonkénti analízis vágyadnak is lőttek, mert azért egy pár soros LCD kijelző és egy PC monitor grafika felület közt elég nagy a különbség.

wcsxp0uxa

Szeptemberben 1. hete után el tudom vállalni, de gondolom hama hama kellene :).

svejk

Nem, azért annyira nem komoly a feladat, a PC vagy noti kizárt.
De azért szívesen olvasnék a konfigurációról, pecifikációról.

svejk

Most kivételesen nem sürgős. :)

Bár hajnalban eszembe jutott, hogy van nekem valahol egy 100 ezren felüli osztású jeladó, valamilyen fénymásóló szerkezetből lett kitermelve. Csak egy kimenete van, de itt nem is kell A/B csatorna mert csak egy iányba forog a cucc.

wcsxp0uxa

az is mehet , de akkor a dsp beépített dekódere felejtős  , szegmens led-el is mehet.

s7manbs8

Milyen frekvenciájú lesz az encoderről érkező jel ?

s7manbs8

Mostanában sokat fogok elektronikával mókolni, valami 32 bites procival meg lehetne oldani egy ilyesmit, az elég gyorsan tud mintát venni encoderről is, még szoftveresen is.

s7manbs8

Ha lassan forgatod nem is kell annak gyors akkor.

2dbfy8y

Sziasztok.
Mi az a digitális poti, amelyik mach-ból vezérelhető lenne step-dir jelekkel?
Állítólag 8 bites lenne az igazi.
Valaki tud tanácsot adni, és esetleg linket?

svejk

A szokásos kérdés miért kell?
A Mach3 PWM-je nem elég, nem jó?

Egyébként mikrovezérlővel aki ért hozzá csak ujjgyakorlat.

Aki maradi mint én annak ott vannak a digitális IC-k.  
Lásd A300 step/dir--analóg átalakítója.
4 db CD4029 , 2 db 74HC283 és egy ellenálláslétra..

De jó a Magi Quantum chip-je is kiegészítve egy szűrővel.

svejk

No persze vannak igazi "poti" IC-k is de a modernekhez kell mikrovezérló, a régiek meg drágák és azokhoz is kell kiegészítő elektronika.