Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Miért jobb a mágnesszalagos? Mert arról találtam leírást, hogy miért is jó a mágnesszalagos, de arról nem, hogy mitől jobb mint az üveg mérőléces. Én is épp mostanában akarok venni a marógépemre (Antal Gábor javaslatára), a kopott orsó cseréje helyett.

ANTAL GÁBOR

Én mind a kettőt használom . A mágnesszalagosnál nagyon fontos az ajánlott védelem ( alu sin  gumizsinór , felső kor borító lemez . Fontos a kábel védelme is mert nem emulzióálló. A mágnesszalagosnál nincs méretkorlát és a fej le is járhat a szalagról ( Pl egy 1500 as esztergára elég egy 600 as szalag mert az lefedi a méréstartomány 99 % át  A szalagos OLCSÓ ( ez az előnye !)  és van olyan felhasználás ahol elegendő a 2.5 százados pontosság ( Pl egy marógép vagy eszterga hossz szán . A rövidebb igényű helyekre ( eszterga keresztszán stb oda meg az üveglécet javaslom . Természetesen az üveglécek korrekt emulzióvédelmét is meg kell oldani. Nekem 5 mérőművem van ( 2 szalagos és3 léces ) most épül a hatodik . Ja és Svejk féle DRO t használok .

morfeus

Az lenne a kérdésem,hogy amit a Klavio árul mágnesszalaghoz http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=399" TARGET=_fnew>Alu profilt itt!  ahhoz kell felülre(miután felfogattam a gépre és belehelyeztem a mágnesszalagot meg egy takaró lemez?
Mert a kép alapján csak profilt adják szerintem!

ANTAL GÁBOR

Feltétlenül kell ! A Klavió azt is árulja. ( alu sin , gumizsinór . KO lemezcsík ) Arra nem emlékszem hogy  hogyan van az árképzés ( szett vagy darab )

ANTAL GÁBOR

Azt hiszem a szalaghoz tartozékként jár a KO csík az alu sinhez  meg a gumizsinór

ANTAL GÁBOR

Van itt az asztalomon egy kis léptetővezérlő panel ( DRV8825 Ic a lelke ,kínai gyártmány ) Nézegetem az Ic adatlapját és a netet . Látom hogy az amatőrök főleg 3 D nyomtatók léptetőit hajtják vele ( Sok utalás van az Arduinora is) Egy kérdés: Szokásos dolog a léptető pihentetése ( 50-60% os áram) amikor nincs step. Ezt természetesen a komparátor ref lábra adott jel nagyságának megváltoztatásával és a step szünetének figyelésével meg lehet valósítani . A tervezők ezt rábízták egy külső egységre ( Arduinó) vagy bele integrálták a tokba ? ( az adatlapon nem találok utalást de ugyanakkor csodálkozom ha kimaradt volna. Anno volt az Allegrós Ic ( Magi is használta ) ott nem volt . De elmúlt azóta vagy 8 év....

Dakota25

Szervusz Gábor!
Biztosat nem tudok, csak következtetek:
Mivel a pololu-panel lábaira nincs kivezetve az Avvref-Bref IC lábak egyike sem, így az Arduino nem is vezérelheti ezeket.
Ha megoldották, akkor panelen belül tették. A négyrétegű panelt nem bogarászom, de gyanús, hogy a gyárilag javasolt 47uF ott figyel a Bvref-P3v3out lábakon. (Nem esküszöm rá, nem jól látom.)

ANTAL GÁBOR

Küldök egy azóta talált dolgot mailben

ANTAL GÁBOR

A kérdés továbbra is nyitott : A kis panelon valóban nincs kivezetve az AVref / BVref . Életszerű lenne hogy az   IC gyártók fixen ( pl 50% ) beleintegrálták a pihentetést belül az IC be. Csak a kapitalisták arról híresek hogy minden nüansznyi dolgot kidomborítanak a termékeknél . Semmi nyomát nem találom ... Akkor viszont nem pihentet.Holnap bekötöm és rámérek...  

Dakota25

Minél tovább nézem a Texas adatlapot, annál bizonytalanabb vagyok. Vannak a pihentetőáramra utalások a 7.5 fejezetben alul, de nem látom át.
Kíváncsi vagyok a mérésedre.

pbalazs

Átnéztem én is az adatlapot, de semmi utalást nem látok pihentetésre.
A 7.5 fejezetben lévő "current control" értékek az áram-chopper előre programozott szintjeire vonatkoznak, és azok pontosságát mutatja.

Dakota25

Igen, azóta már rájöttem én is. Passz.
Semmit nem találtam róla.

000000000

Hálózatról való túlfeszültségi lökésekre való védelemre tud valaki más megoldást varisztoros védelmen kívül?
Varisztoros védelemmel csak egy gondom van hogy fogyaszt!
Egy drága eletronika védelem a cél ami napi 24 órában üzemel ez kis fogyasztású 9v 500mA de ez lényeges szempont!

Rabb Ferenc

ANTAL GÁBOR

Találtam még egy érdekes dolgot . A sleep láb egy  1.5 k ohmos és 10k ohmos soros ellenállással a Fault kimeneten van  ( a gondolat logikus mert ha valami hiba van akkor fault = low ami elküldi aludni az egységet ) DE!!! a fault az egy open draines kimenet  ( felhúzó ellenállás nélkül ) akkor hogyan lesz ott hibamentesen High szint ??