Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

De azért nézz szét a NET-en mert ma már alig éri meg valamit otthon barkácsolni. Ez az elektronikára főleg igaz.

s7manbs8

Ha úgy nézzük mivel az előző terkecsnek meg az árama csökkenni fog, fele annyi áram is könnyebben lecsökken. :)

s7manbs8

Annyiból jó sajátot csinálni, hogy ha akarunk alakítunk rajta a már meglévő rajzunkból kiindulva. Főleg, ha nem egy két ellenállást kell csak az alakításhoz betenni pluszban. :)

ywathzay

Nagyságrendileg mennyibe kerül egy 3 tengelyes? Venni lehet kijelzőt, de jó sokba kerül. Egy egyszerű 40ezer, egy komolyabb 70ezer. Valahogy ezekből olcsón nem találok. Még az ebay-en sem.

ANTAL GÁBOR

A Klavió árul kész egységet. Soha nem adtam össze tételesen . Egy 3 tengelyest úgy 18-24 e ft ra saccolom ha házilag építed ( olcsó dobozzal ) De az alkatrészlista birtokában szépen ki lehet tételezni . A komolyabb tételek : PIC , LED es kijelző panel, doboz

wm94bppdn

Kissé elröstelltem magam, mert a primitív monostabilos javaslatomat tényleg nem gondoltam végig. Svejk, te megint bizonyítotad, hogy nem csak nagy gyakorlati tapasztalattal bírsz, de a gondolkodásod is alapos. Én csak úgy parasztosan arra gondoltam, hogy a mechanika mindig legalább 3 nagyságrendddel lassabb az elektronikánál, tehát nem törődtem a feléledéssel egy impulzusnál, pedig valóban, gondolni kell arra is, hogy a Step jel lehet nagyon keskeny is, amire egy primitív monostabil nem reagál. A többit (motoráram felfutás) megválaszoltad magadnak, de - bevallom - nekem is.

ywathzay

Igen, azokat láttam. Ha ennyibe kerül, meg még össze is kell rakni akkor jobb készen megvenni. Már csak azt nehéz eldönteni (mivel egyiket sem használtam még) hogy a számológépes, vagy a mezei kivitelt érdemes-e megvenni.

9a43swpp

Ez a mennyibe kerül, ez azért erősen képlékeny dolog. A dobozolás pl. megfelelő szerszámokkal, gépekkel könnyen megy, ha hulladékanyagból készül, még az is lehet, hogy nulla forint kiadással jár, míg ha nincs semmid, csak egy kézifúród, akkor lehet, hogy jobb, ha legyártatod valakivel - úgy meg mindjárt sokkal drágább lesz.
Az elektronika sem ördöngősség, tippre a legnagyobb tétel a sok digitnyi kijelző lesz, annál mondjuk nem mindegy, hogy mekkorák a számok, ill. honnan sikerül bevásárolni: pl. az ebayen akár 50Ft-ból is lehet venni 7-szegmenses kijelzőket, míg egy húzósabb árazású itthoni boltban akár 10x ennyit is elkérhetnek egy digitért. A panelt is van, aki meg tudja otthon csinálni - így mondjuk az idején kívül benne lesz egy ezresben max., de ha gyünyörű, "gyári" panelt akar az ember, az egyetlen darab esetén húzós árú lehet.
Szóval nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között, mekkora részét tudja az ember maga megcsinálni, `gy akár sokkal kevesebből is kihozható, de ha valaki semmihez nem ért, nincs szerszáma/anyaga/tapasztalata, akkor valószínűleg nem érdemes mindenbe beletanulnia :)

ANTAL GÁBOR

Nekem ipari forgácsológépeim vannak  belépek a műhelybe felkapcsolom a főkapcsolót és az összes DRO ( nagyméretű extahell ledekkel ) működésre kész . Ha dolgozom és nullázni akarok akkor azt a kialakított gombbal megteszem . Ha nagyon olcsó megoldásra vágyol akkor kell egy Pc + egy monitor . A Mach szolgáltatásai között szerepel az encoder lekezelés ( 3 csatornára ) A kijelzést egy spéci screen nel extrém nagy számokkal is meg lehet valósítani ( én Páltól kaptam egyet anno ) .  A nullázás elvileg az egérrel megy de valószínűleg azt is meg lehet buherálni.  Persze ez nem olyan megoldás hogy főkapcs föl és minden működik ....

Csuhás

Dro kijelzőnek ez is lehet alternatívája: http://www.yuriystoys.com/p/android-dro.html" TARGET=_fnew>Android dro

000000000

A 8-10 éves alaplapok is tudják azt a beállítást, hogy áramkiesés után visszakapcsol a PC.
Windows Startmenübe meg bele kell húzni az indítópultba a Mach-ot és áram alá helyezés után pikk pakk ott a DRO, és ha csak erre van használva akkor meg se kell venni a programot.
Mai világban egy ilyen levetett Pentium 4-es gép filléres tétel.  

ANTAL GÁBOR

Akkor kell egy Pentium 4 es egy monitor és egy ingyenes  Mach az extra sreennel ....

4ybj8h3c8

"A Mach szolgáltatásai között szerepel az encoder lekezelés ( 3 csatornára )"

Üdv

Ezt milyen megoldással tudja? Sajna csak egy darab LPT portom van a gépen, és többet nem is tudok feléleszteni. (laptop)

000000000

Bezzeg mikor kínálgattam a soket 775-ös alaplapokkal szerelt MSI Barbone PC-ket ingyen akkor a kutyának se kellet.
Nyugi most már nincsenek meg ! :)

ANTAL GÁBOR

Akkor meg kell elégedned 2 mérőművel . Mivel a bemenetek száma az LPT porton  5, neked meg 6 bemeneted képződik 3 mérőműnél .  A javasolt megoldásban a pc + monitor + mach csak a DRO funkciót látja el másra nincs használva .   A kiterjesztés egy alternatívája : UC300.  Egy hatvani talin árult egy koma ( Ha jól emlékszem a nevére egy Német István nevű de nem Svejk egy hasonló PC s megoldást. Gondolom  az LPT miatt ott is csak 2 mérőművet lehetett használni