Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Az elsőleg linkelt az a klasszikus ( Monoflop figyeli a stepet és átállítja a komparátor feszültség értékét . )  Ha ezt ajánlják akkor kimondható hogy az egységet NEM integrálták bele az Ic be [#rinya][#rinya]

ANTAL GÁBOR

Egy kiegészítés : A kis panel amit vizsgálgatok tipikus esete a jól megtervezett ár/ érték arányú kivitelezésnek .  Nagyon olcsó és amire kifejlesztették valószínűleg tökéletesen megfelel (egy izgő mozgó 3D nyomtatónak )

wm94bppdn

Előrebocsájtom, hogy nincs közvetlen tapasztalatom thotib meghajtójával (a.k.a. Pololu).
A trimmer poti, amelyik a motor áramát állítja be, normál esetben valahol középen áll, mert a motoráram érzékelő ellenállások 0,1 ohnosak, tehát a maximálisan megengedett 2,5 A-hez tartozó xVREF<1,25 V. Eszerint viszont a trimmer leszedőjéhez oda szabad pöttyenteni egy huzalt, és azt kivezetni egy külső, extra lábra. Most már csak egy dióda-kondenzátor-ellenállás-NPN tranzisztor-még egy ellenállás kombináció kell, ami észreveszi, hogy egy ideje nem volt STEP, és lehúzza az xVREF pontot egy jóval kisebb értékre, ezzel pihentetve a motort.  
Elég furcsa, hogy Pololu mester nem törődött ezzel.

wm94bppdn

Na, így jár, aki halasztgatja a hozzászólás elküldését...

ANTAL GÁBOR

Még a végén hitelt rontok ezért : " Nagyon olcsó és amire kifejlesztették valószínűleg tökéletesen megfelel (egy izgő mozgó 3D nyomtatónak )"

ggdr57dg

Tegnap beszéltünk Gáborral, és azt mondtam neki, hogy legjobb emlékezetem szerint a DRV8825 kezeli a tartó áram kérdését. Rosszul emlékeztem, a lecsengéssel kevertem. Én is rákerestem http://e2e.ti.com/support/applications/motor_drivers/f/38/p/129315/468604" TARGET=_fnew>és az itt olvashatók szerintem egyértelműsítik, hogy külső áramkörrel kell ezt megoldani.
Ha ezt pontosan meg tudtam volna mondani Gábornak, fel sem teszi a kérdést itt. Bár ennek is meg van az előnye: a probléma publikussá vált, még megoldási javaslat is olvasható a #16859-ben.

ANTAL GÁBOR

Publikussá vált és közben egy csomó dolog is felszínre került . ( A 16856 ban feltett kérdésre is megtaláltam a választ  konkrétan a fault kimenetet kérdésköre  )  A  panel fault kimenetét a működés érdekében kötelezően rá  kell tenni logikai power H szintjére  A beépített 1.5 k ohmos ellenállás a fault kimeneti fet drain ellenállása  lesz.     A sleep így a panelon lévő 10K ohmmal megkapja a H t . A reset  pedig egy sleep -reset összeköttetéssel kerülhet  H ra .  
   az IC "" Nagyon olcsó és amire kifejlesztették valószínűleg tökéletesen megfelel (egy izgő mozgó 3D nyomtatónak )"  

svejk

Nem ilyen egyszerű a helyzet, anno az L297-nél is hasonlót követtem el, de azért bonyolultabban.

Gondold azt a variációt, amikor pihenget a motorod már fél perce egyszer csak jön egy árva step impulzus.
Mire feléled a teljes motor áramod addigra lehet el is veszett a step jel a homályban.

s7manbs8

Álló helyzetből nem is nagyon indulhat meg nagy gyorsulással, így csak lesz ideje feléledni elvileg.

ywathzay

Svejk, egy kérdés, Antal Gábor folyamatosan emleget DRO -val kapcsolatban. Készítesz még ilyet? Esetleg ha nem, akkor raktáron van belőle?

svejk

Egy árva, azaz 1 step impulzust írtam.
Ez nem hordoz gyorsulási információt, kvázi egységugrás.

Persze ettől függetlenül meglehet hülyeséget írtam, hiszen az IC számlálója, kimenete ettől még átáll és majd az áram ráér emelkedni a következő step jelig.
A francba... már vagy nyolc éve foglalkoztam ezzel az L297-tel, már nem is emlékszem hogy volt.
Meg kellene keresnem a skiccjeimet.

svejk

Nem, nem. Igazából csak mint egységcsomag létezett.
De ha kell akkor a mikrokontrollert szívesen beégetem, egy fórumtársammal közösen megvettük Magitól a jogot.

ywathzay

Hová égeted be a mikrokontrollert? Ez nekem kínai, az elektronikához hülye vagyok. Egységcsomag sincs gondolom feleslegben.:)

ANTAL GÁBOR

szia !. A táramból letöltöd a doksit .  A panelt megcsináltatod .( Több kollégánál van film van a fotózáshoz ) Megveszed az alkatrészeket . Svejk felprogramozza a PIC et . Összeforrasztod, csinálsz egy szép dobozt ( én Ko lemezből lézervágatom de PVC a hátulja )  És kész

svejk

Akkor lehet meg kellene kérned valakit, hogy dobja össze Neked.
Antal Gábor leírta a többit.