Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

noctiluxx

Nyomtattam egy perisztaltikus pumpát. Nehezítésképp kétkomponensű az anyag :) Ennek egy sokadik verziója már készen van, manuálisan (egy arduino hajt egy drv8825-el egy nema17 motort) működik egy kétirányú pedállal.A keveréssel bajlódok még..
https://www.youtube.com/watch?v=3H4Ftf_imrg

re8jzm80a

Kicsit elakadtam a mágneskapcsolók világában,ha lehet kérnék egy kis segitséget.
Alapvetően egy elszívót kellene ki-be kapcsogatni.Két gép van aminek az indításakor az elszívó el kell induljon.Külön külön nincs is gond. Ha mindkét gép be van kapcsolva szépen megy az elszívó, de ha az egyik gépet kikapcsolom annak a  reléje  tartásban marad mert  a feszültség visszafolyik a mágneskapcsoló vezérlőszálán keresztül.
Tudnátok javasolni egy működő kapcsolást?

jani300

Hát én gépenként egy egy külön segédrelét javasolnék . A párhuzamosított segédérintkezői kapcsolják az elszívó mágneskapcsolóját .
Ha jól értelmezem a működési feltételeket .

jani300

De ha a gépek fő mágneskapcsolójának ,van fel nem használt segéd záróérintkezője ezek is használhatók párhuzamosítva .  
A gépek előttről táplálnám meg a ventilátor mágneskapcsolójának behúzótekercsét , egy külön biztiről .

re8jzm80a

Igen így van jelenleg is de mivel a mágneskapcsoló tekercsére mindkét reléről megérkezik a fázis(ha mindkét gép be van kapcsolva) így az egyik relé midig tartásban marad mivel a záróérinkezőn keresztül visszafolyik a feszültség.
Valahogy szerintem úgy lehetne megoldani hogy az egyik relé mindíg lekapcsol mikor a másik bekapcsol.
Na de ez már nem megy.....

Dakota25

2 db dióda? (+behűzótekercs csere, ha kell)

svejk

Ugyan rajzold már le hogy van most kivitelezve, mert nem igazán értem.
3 mágneskapcsoló van?

jani300

Hát márpedig nem !
A mágneskapcsoló tekercse egyik gépről sem kap fázist ! A mágneskapcsolót a záró érintkezők kapcsolják . Nincs villamos kapcsolat a három  
 áramkör között . A segédrelék tekercsei , a gépek főkapcsolóival párhuzamosan mennek , a két gép vezérlése nincs semmiképpen összekötve .
A segédrelék érintkezői galvanikusan el vannak választva a működtető tekercsüktől .
A ventilátor mágneskapcsolójának áramútja :
biztosíték ,két párhuzamosított segédérintkező , behúzótekercs egyik fele ,a behúzótekercs másik fele nulla (230 at feltételezve ). Esetleg egy tiltókapcsoló hogy kilehessen kapcsolni hogyha szükséges .  A hőkioldó nyitója értelemszerűen sorba kötve , mondjuk a bizti után .
Ha jól értem hogy az a feltétel , hogy bármelyik gép működése esetén működjön az elszívás , a géppel együtt .
Lerajzolnám csak béna vagyok a feltöltéshez , és nincs itthon a gyerek :(
De amit írsz hogy az egyik relé lekapcsol ha a másik meghúz azt reteszelésnek hívják (egy egy nyitó (alaphelyzetben zárt )érintkező kell hozzá  mágneskapcsolóként) .

jani300

http://www.kando-kkt.sulinet.hu/brain/aut/jegyzet/irtech/vezerles.html
Én úgy látom hogy a fenti linkben említett "Vagy" kapcsolatra van szükséged .

re8jzm80a

Köszönöm a segítséget,közben sikerült megoldani a dolgot de kicsit bonyolultabb volt mert fék is van az egyik gépen valami ellenfázisos dolog lehet, és ez kicsit bezavart.Van egy vezérlőpanel ami ide oda kapcsolgatja a fázisokat.Emiatt akadt össze a dolog.De végül találtam egy olyan segédérintkezőt a vezérlésben amivel meg lehetett oldani.

jani300

Örülök hogy megoldódott .
Az ellenfázisos dolog az ellenáramú fékezés szokott lenni . Ezt azért nem a legszerencsésebb féknek használni , elég durva .
A dinamikus fékezés jobban használható , lágyabb ,és a fordulattal csökken a fékerő . Itt egyenáramot kapcsolnak az asszinkron motor két fázisára , a fékezés idejére .
Időrelével , vagy mágneses fogásérzékelővel szokás vezérelni .

re8jzm80a

lehet rosszul fogalmaztam.Biztosan úgy van ahogy írod,ez nekem már nem meghaladja a képességeimet.

jani300

fogásérzékelő=forgásérzékelő

remrendes

Nem tudom jo helyen kerdezem e. Mennyivel lennek elorebb egy Etherenetes breakout boarddal a parhuzamos port helyett? LinuxCNC, Mach kezelne?
Egy http://www.poscope.com/PoKeys57E" TARGET=_fnew>ilyen jo lehet? Van USB verzio is.

bundyland

Szia!
Ahogy nézem ez nem breakout board hanem mozgásvezérlö, és a leirás szerint mach 3/4 kompatibilis.