Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ami talán még jobb lenne. Ha, valamilyen jel lenne ráküldve a szálakra és, az a jel változna, ha szakadás van. Ezt a hirtelen változást kellene figyelni.  
Ez, még biztosabb, mint az áramfelvétel figyelése. Mert az változhat munka közben. Akár jelentősen is például 10 szálnál.  

Nem tudom a gyári 10 szálasoknál, hogy van ez megoldva.  
A habvágós Ricsink, lehet tudna mondani valamit.  

juh0557j0

Igen, igazad van. Ott lesz a baj, csak én még nem mentem bele ennyire az elméletbe. 555 helyett az IR2153 lesz beépítve Gábor javaslatára.

000000000

Akkor sok sikert hozzá , de én azt a filozófiát vallom, hogy minél egyszerűbb annál jobb.
Túl bonyolított egyedi áramkörökkel mindig a szívóágba kerültünk.  

9a43swpp

Szerintem is felesleges az 5db FET. 1 vagy 2 db rendes paraméterekkel rendelkező pont elég.

Az IR2153-at annyira nem erőltetném, se mint FET meghajtó, se mint PWM oszcillátor. Az NE555 teljesen jó, kell a kimenetére egy közös kollektoros módban használt combosabb komplementer tranzisztorpár, és csókolom. BC639/640 vagy 2N2222/2907, esetleg 2N4401/4403. Lehet SMD is, úgy közelebb lehet őket rakni.
http://www.radio-sensors.se/download/gate-driver2.pdf" TARGET=_fnew>PDF
12. oldal, 10-es ábra. Rgate lehet nulla (minél kisebb távolság legyen a tranyók és a FET-ek között), az Rb meg lehet mondjuk 20-50 ohm.

Egyújabbgépépítő

Igen láttam, én csak arra szerettem volna a figyelmed ráirányítani,
hogy az IRLB4030 bemenő kapacitása igen magas.

Még az IR2153 sem biztos hogy jól fogja magát érezni a maga +-500mA max. kimenő áramával.

000000000

Hát, megint igazad van. [#nevetes1]  
Csak kb 6-7 éve van egy 2300 mm x 1600 mm x  1500 mm -es habvágóm.  
2000 x 1000 x 1200 as tömböket szoktam vágni vele.  

000000000

Gábor!  
Szerinted sem jó megoldás ez az általam felvetett jel dolog. Valami rezgőkörféleséggel előállítani a jelet. Aminek a jel megváltozását lehetne figyeltetni?

Csuhás

Felesleges bonyolítás valami nagy frekivel megküldeni a szálakat, mert az kapacitív hatásokra érzékeny lesz. Az áramjelre kell rárakni szerintem két rc tagot, az egyik nagy időállandóval kiegyenlíti a változó hőelvonásból származó lassú változásokat, a másik pedig lesimítja pwm jelet, illetve a hajtásokból származó zajokat. A két szűrőre egy komparátort rakva érzékelni lehetne a gyors áramváltozásokat.

000000000

Na, igen. Ezt teszi, ha valaki ért is az elektronikához. Nem csak ötletei vannak.  

Engem is fog érinteni a dolog. Mert tervezem a nagy habvágóm többszálasítását.  
Jó lenne valami jó szálfigyelés. Nehogy gebasz legyen.  
Amikor sok egyformát kell vágni. Egyáltalán nem mindegy, hányszoros a teljesítmény.

Igaz, sokáig bírja a szál. De, mi van, ha pont, akkor nem.
Vágtam már több szállal. Nagyon jó dolog.  

ANTAL GÁBOR

Amikor a linkelt fet adatlapját néztem akkor nem gondoltam a bemeneti kapacitás ellenőrzésére . Valóban tekintélyes (több mint 11 nanó ) Én ilyen helyre a IRF 3205 öt szoktam használni igaz az RDS on annál 8 mOhm  de csak 3.2 nanó a bemeneti kapacitása és magasabb a treshold feszültége .  Lehet hogy a kis RDS on realizálásának a velejárója a nagyobb bemeneti kapacitás vagy a treshold feszültség drasztikus csökkentése növeli  meg a kapacítást?  

svejk

" Lehet hogy a kis RDS on realizálásának a velejárója a nagyobb bemeneti kapacitás"

Igen.  
A Power MOSFET belül nem más mist sok-sok kis FET párhuzamosítva.
Minél több FET van belül paralel annál kisebb az eredő RDSon és nagyobb a közös Gate kapacitás.

ANTAL GÁBOR

Nagy ( olyan szilikon kocsonyába kiöntött) IGBT modult szedtem már szét ott szépen látható a technika . Ezek szerint a fekete műanyag tokon belül is valami hasonló lehet ..

svejk

Lehet, de gondolom nem szó szerint kell érteni a párhuzamos huzalozást, lehet csak arra értik, hogy a megfelelő elektródák felülete nagyobb.
De az elv ugyan az.

svejk

A 90-es években még nagyon aktívan érdeklődtem az elektronika iránt, de nem találkoztam ezzel a könyvvel.
A könyvben szereplő ábrák, magyarázatok szinte mind ismerősek innen-onnan, de ez így összefoglalva valóban nagyszerű olvasmány.  
Szívesen áldoznék pénzt egy nyomtatott verzióra is, de nem látok online antikváriumban.
Talán addig nem is szabadna kezébe venni senkinek MOSFET-et amíg el nem olvassa ezt a könyvet. :)

Sajnos az interneten sok megtévesztő infó, kacsolási rajz található e témában is. :(

m0cpb8m3

Sziasztok. Ha van egy olyan frekiváltóm ami 1fázis betáp 3fázis ki és erre kötöm a háromfázisú villanymotort akkor az annak felel meg mintha simán bekötöttem volna egy kondival? Vagyis így elveszti a teljesítménye harmadát?

Van egy 1,5kw-os motorom. Ha direkbe bekötöm 3fázissal a hálózatba akkor 1,67A vesz fel fázisonként. Ha közé kötöm ezt a frekiváltót 1A-nál többet nem vesz fel, és ennek megfelelően jóval gyengébb. Minden beállítást értek, és átnéztem, de semmi változás.

Előre is köszönöm a segítséget.