Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Mielőtt teljesen belekavarodok a vektorokba... Ugye helyes (R-S-T) fázissorrend esetén az ábrán levő kapcsolásban az "R" fázisra kötött izzó fog erőssebben világítani?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/F%c3%81ZISSORREND1.JPG" border=0>

jani300

Szia !
Most ne hogy megharagudj , de nem értem így itt most mi a különbség a fázisok közt .
Azt értem hogy a forgásirány miatt lehet valami ,de csak hasraütéses alapon van R (L1)kitüntetve , szerintem .
Ha van valami egyszerű magyarázat legalább egy linket szívesen látnák .

jani300

Most így belegondolva , a kondinak ki kéne égetnie a 230 égőket .(legalább az egyiket előszőr )
Ha kapok választ nem baj ha hülyeséget írtam , legalább tanulok .

svejk

Persze, forgásirány meghatározás.
Szerintem ez a legősibb megoldás, minden öreg szaki ilyet használ(t).
Egy villanyszerelő táskájában mindig van izzó és valamilyen segédfázis vagy fázisjavító kondi.

A kondi egy 90 fokos fáziseltolást csinál és felborul a 120 fokos szimmetria.
A helyes vagy helytelen fázissorrendtől függően vagy az egyik, vagy a másik izzó világít majd teljes fénnyel, míg a másik csak parázslik.

A kondi értéke az izzók teljesítményétől függ, az az ideális ha a reaktanciája épp az izzók ellenállásával egyenlő.

( gyakorlatban a szakiknak 2 db 220V-os 15w-os izzó volt sorba kötve, a rajz csak az elméletet mutatja)

jani300

Köszi !
Ezt még nem láttam .

Rabb Ferenc

Nekem úgy rémlik (tudom, az tulajdonképpen a szellem segge) hogy az R fázis a kondenzátor, az S világít erősebben és a T halványabban.  

Bár ez pont ugyan az amit lerajzoltál, csak 120 fokkal elforgatva. Jelen esetben semmi jelentősége az eltérésnek, mivel csak azonos fázissorrendben akarod bekötni a vezetékeket.

Akkor lenne csak gond, ha két külön helyről táplált rendszert közösítenél. Ott már csúnya dolgokat művelne az a 120 fokos eltolás.

svejk

Köszi a megerősítést, igen a Te verziód csak el van forgatva.

Érdekes, hogy magyar nyelven nem találok érdemi infót a guglin, vagy csak rosszak a keresőszavaim. :(

Rabb Ferenc

Amit írtam, az nem gugli, hanem régi emlék. Talán a "Villamos erőátvitel és védelme" c. jegyzetből...  

De ha már ketten mondjuk ugyanazt, akkor az biztosan igaz!

svejk

Nosza ki is próbáltam.
Elég látványos a fényerőkülönbség, pedig a kondi csak saccra van.

230V-os 42 W-os izzók, és 1,75 uF-os kondi. (két darab 3,5 uF-os kondi sorban, csak a feszültség miatt)
Izzó is kettő-kettő kellett volna sorba, mert így erősen túl van hajtva, de nem volt 4 db kéznél.

Csináltam két fényképet a működésről, de csak Jani300-nak ajánlom, itt úgy is belekötnének.

PSoft

"itt úgy is belekötnének."  

Ki kötne má bele?[#nemtudom]

Nem volt egy rövidke darab...fekete szigszalagod!?:)))

jani300

Köszi Neked elhiszem egyébként is .[#integet2]

Borcz

Sziasztok.  
Keresek valakit akinek van PIC égetője.  
1 program égetés erejéig.  
Üdv
Borcz

s7manbs8

Milyen fajta a PIC ?

Egyújabbgépépítő

Nekem van de mivel nem tudom merre laksz nem biztos hogy segítség.

Borcz

Dunakeszin lakom, Pesten dolgozom (XV.ker)
A típusa PIC16F1937