Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Jó,utána nézek a lehetőségeknek és írok. Engem is érdekel,mert megfordult már az én fejemben is egy ilyen gép építése,meg egy huzalosé is.

etc77f5nr

Nálunk a huzalszikrák 2-4A 50V és 3-6A 70Von vágnak feljebb nem nagyon. A tömbszikrák 2-8A 200V. Ezek is elég régi gépek a legújabb egy 2008-as http://www.ridder.net/enews/1108/images/aq327louwers.jpg" TARGET=_fnew>sodick.

ANTAL GÁBOR

csak egy rovid kerdes  a klasszikus RC generator teljesen kiment a divatbol a tombos technikanal vagy csak azert mellozik mert energiapocseklo?

Motoros

Erosimat C ez a régi gép.
https://www.google.hu/search?q=erosimat&client=ubuntu&hs=F83&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIo7qXrqmMxgIVRjcUCh3ocQCf&biw=1215&bih=896" TARGET=_fnew>ITT van róla kép meg van eladó is.
De nem ajánlom, csak az elektródát zabálta.

VViktor

Sziasztok.Valaki meg tudná mondani,hogy lehet a Proteus 8-ál a led mátrixot 3d-n megjeleníteni?

xfg6v697j

Sziasztok.

Olyan képletre lenne szükségem,amelyikkel ki lehet számolni,hogy adott ellenállásu huzal,adott hőmérsékletre való hevítéséhez,mekkora teljesítmény szükséges.

ANTAL GÁBOR

Két hatást kellene figyelembe venni . Az egyik pofon egyszerűen számolható a másik macerásabb. Ha a környezettől( hőtechnikailag ) szigetelt a drót ( politropikus eset ) akkor a betáplált villamos teljesítmény az adott tömegű adott fajhőjű drótot melegíti  ( egy fontos feltételezés :  a drót fajlagos ellenállása független a hőmérséklettől és a fajhő is konstans )  P*t = m*c* deltaT .  Ebből az is látszik hogy az idő múlásával lineárisan egyre magasabb lesz a hőmérséklet .
Viszont az eset nem politropikus tehát ahogy nő a drót felszíni hőmérséklete úgy egyre több hőt ad át a környezetnek . Adott teljesítménynél be fog állni egy egyensúly . ( az sem mindegy hogy az adott ellenállású drót milyen fizikai méretekkel van realizálva mert a felületen történik a hőátadás  Egy 100 ohmos 0.6 wattos ellenállás felületén kritikusan magas a hőmérséklet 1.5 wattal megfűtve miközben az ugyancsak 100 ohmos 5 wattos ellenállás langyos .   Gondolni kell arra is hogy az  árambevezetés irányában is távozik a hő . ( a diódák lábát nem lehet büntetlenül rövidíteni mert túldisszipál a dióda )  Biztos van a neten számolási metodika de szerintem egy infrás hőmérővel egy kísérlet eredményesebb lesz ( hacsak nem doktorálni akarsz a témából  [#wink][#gonosz1]

xfg6v697j

Nekem csupán egy hozzávetőleges számítás kellene,talán az első eset első pillanatra vonatkozó számítása jó lehet.
De sajna nem ismerem mindegyik betü jelentését.
[#lama]
És persze Watt/órában kellene az eredmény.

keri

Látom nem sikerült megértened Gábor írását [#wave] Fordítok.
Nem lehet kiszámolni, hozzávetőlegesen sem mert túl sok a változó és az ismeretlen...ja és a sok szükséges adat közül az ellenállás teljesen szükségtelen a számításhoz.

Mondok egy gyakorlati példát.
Felfűtöd a szálat szép megyvörös izzásig. Hasamra ütök ez kb. 600 fok. Ezek után beleküldöd a hungarocellbe és elakad 5 centi után. Miért?
Mert a hungarocel lehűtötte, tehát legyen mondjuk 100fok. A teljesítmény közben mit sem változott, még is 6*os a hőmérséklet különbség.

Tehát egyáltalán nem érdekes a szál hőmérséklete, mert vágásnál a betáplált teljesítmény a vágás lehetséges sebességét határozza meg.

Kell egy szabályozható tápegység, (én egy inverteres hegesztőtrafót használok erre) és tapasztalati úton kell kikísérletezned mekkora áramra van szükséged.

keri

Bár belegondolva a hegesztőtrafó nem a legjobb, mert bár sok áramot tud, és viszonylag pontosan szabályozza, de ha feszültséggel hajtod meg, akkor a hidegebb fűtőszálon nagyobb áram folyik, vagyis bizonyos mértékig kompenzálja a teljesítmény igény változását.

000000000

Van kettő, tök egyforma kis toroid trafóm. Mivel, a kettő adná ki a kellő feszültséget.  
Hely meg kevés a dobozba. Arra gondoltam, egymás tetejére raknám a kettőt. Sorba kötve.  
Okozna ez valami problémát a működésében?

Valaki mondana erre valamit?

jani300

Igen ! Melegítik egymást :)

000000000

Köszi!
Akkor, egymásra rakhatom.  Nem fogják egymást befolyásolni működésben.  
Egyébként, 1 centis távtartót tudok rakni közéjük, ha érdemes.  

VighLajos

Gondolom, a primer tekercsek párhuzamosan, a szekunder tekercsek sorosan.
Ha összekötötted, terhelve (pl egy megfelelő feszültségű izzóval) mérj rajta feszültséget. Ha a két szekunder tekercs egymás ellen dolgozik, lenni nagy meglepetés! Ez csak terhelés alatt derül ki.

jani300

[#eljen][#wink]
De abban biztos vagy hogy üresen nem nulla ?
Max a két tekercs közti esetleges eltérés feszültsége ?
Annál azért lustább vagyok hogy most próbálgassam :)