Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Hama-hama hogy is kellene egyszerűen, frappánsan összelogikázni két A/B kimenetű MPG kereket, hogy vagy kapcsolatban legyenek?
Azaz bármelyiket tekerve mozduljon a gép.

svejk

Hardveres logika kellene, mert a bemenetek is elfogytak.

9a43swpp

Ez egy tök jó ZH feladat lenne a Villanykaron Digitális Technikából :D

Egyébként elég hozzá két db 2->1 multiplexer (egy 74xx157 fele) plusz 3 db 2-bemenetű XOR kapu (egy 74xx86 három negyede). Pl. így:

http://i61.tinypic.com/59zy10.jpg" border=0>

Ja, ugye jól gondolom, hogy ez az A/B kimenetű kerék, ez Gray-kódot ad ki? Mert ebből indultam ki...

9a43swpp

http://oi61.tinypic.com/59zy10.jpg" border=0>

svejk

No most Te vagy 8 órát gondolkoztál rajta, vagy hajnalben felkeltél, megláttad a kérdést és lerajzoltad.
Az első variáció nagyon dicséretes, a második szerint pedig egy zseni vagy! :)

Minden esetre nagyon köszönöm, átrágom magam rajta.

(igen valójában a quadratura kimenet egy 2 bites gray kód)

svejk

Papíron 9 lépésig ellenőrizve úgy néz ki működik, esetleg még a hazárdok okozhatnak gondot.

x5izpkum

Nem tudja valaki hol lehet venni vagy rendelni Bourns által forgalmazott alkatrészeket? (a Bourns nem szolgál ki csak nagykereskedőket, őket is csak többezres tételnél)

Előre is kösz!
ernototh@mailbox.hu

9a43swpp

Hát gondolom a "szokásos" helyeken... Digikey, Mouser, Avnet, Farnell, RS, TME

9a43swpp

Kb. 4-5 perc volt felírni az egyenletet, és meglátni benne a mintát.

svejk

Tehát akkor a zseni gyanús kategória. :)
Ha minden jól megy, holnap kipróbálom a gyakorlatban.
Még egyszer köszönöm! [#worship]

jh6nntzmv

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni, mivel megépítettem 4db linisteppert amire közvetlenül az lpt portra csatlakoztattam viszont sehogysem sikerült még értelmes fordulatot kinyernem a motorokból. Lépéskor rángat ugrik de sima körbeforgás még nem volt. A motorok biztos hogy jól vannak bekötve. 4db SanyoDenki nema 23 motor van a vezérlőn. Először azt hittem valamenyik darlington ment tönkre, aztán hogy a kis BC tranyó, de az alkatrészek cseréje után még mindig fenn áll a probléma. PC tápról hajtom a motorokat arról kapja a pic is az 5v-t. A PC P4 1*2ghz 1GB ram win7 x86. Előfordulhat hogy az LPT portról nem megfelelő jelek érkeznek ki, vagy valahonnan nagyon nagy zavart szed össze a bemenet, vagy a motorok nagy induktivitása miatt zavarja a pic-t ? A vezérlő tesztelve volt amikor elkészült tökéletesen működött, viszont most hogy be lett építve a mechanikába teljesen megbolondult. A következő terv hogy optocsatolós kártyát építek hogy azzal csökkentsem a lehetséges zavartényezőket.

Köszönöm    

4ybj8h3c8

Lassítsd vissza a rendszeredet annyira, amennyire csak tudod. A legkisebb felbontásban léptetve szemmel érzékelhető a lépés, megszámolható, ez a legegyszerűbb ellenőrzési mód arra, hogy annyi impulzus megy ki amennyire szükség van.

000000000

Már többször írtam, ilyen esetekben gyorsan egy potméterrel állítható pár 10 forintba kerülő stepjel generátort (pl. 555 IC) dobjál össze, és azzal nézd meg, teszteld le a hajtásodat. Ha ezzel minden ok, akkor kizárhatod a hajtásod hibáját, és utána majd ráérsz vacakolni a PC csicsavilág idétlenségeivel.

svejk

Jelentem alássan működik! [#worship]
74C-kel csináltam meg, nincs hazárd legalább is az UC300-UCCNC páros nem érzékeli.
Csak akkor keveredik el, ha egyszerre forgatom mindkét MPG-t, de ez nem életszerű.
(a 74C86-ot megszívtam, úgy emlékeztem az is TTL láb kompatibilis, de csak a HC és a HCT...)

Még egyszer köszönöm, magam eszétől valószínűleg túlbonyolítottam volna. :(

2nbj3n5m

Kell egy kis segitség.
A monitorom az eggyik napról a másikra bekékült.
Javitható vagy vegyek újat? Ha pihentetem akkor egy darabig jó de utána megint kékül.

Mfg.: Száraz János /Jankó/