Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Te írtad, a szekunderek sorosan...

Ebből nem lesz probléma még ha nem is jó a sorrend, ha csak azt nem nevezzük problémának, hogy helytelen sorrend esetén gyakorlatilag nem lesz feszültség a kimeneti kapcsokon.

000000000

Úgy van. A primerek párhuzamosan. A szekunderek sorosan kötve.  
Köszönöm mindenkinek az információkat.

Ha, minden jól megy, estére gyakorlatban is megnézem.  

Szalai György

Küldtem egy Excel számolótáblát E-levélhez csatolva.

ANTAL GÁBOR

Minthogy hozzászóltam a témához , sőt a műszaki hőtan gyakorlása éveken keresztül a munkaköri kötelességem közé tartozott  
 ( diszkréten  fogalmaztam ) kíváncsivá tettél . Elküldenéd nekem is ?  Gondolom nulla sebességű levegő a hőelvonó közeg...  Milyen dróthelyzettel számolsz ? Vízszintes vagy függőleges ?

Szalai György

Nem számolok hő elvonó közeggel.
Átmérő, hossz és fajlagos ellenállás alapján ellenállás értéket számolok. Ebből az internetről begyűjtött, gyakorlati elvárt áramsűrűség alapján szükséges áramerősséget, tápfeszültséget és teljesítményt.
Semmi nagydoktori, de küldtem a metaltechnic-es címedre.

ANTAL GÁBOR

Ok, ezt a válaszom első részében érintettem és nem is tartottam problémás dolognak. Pillanatok alatt manuálisan is ki lehet számolni és ha valaki egy kanthál-os fűtést tervez akkor el is végzi . ( egy fontos  adatot  kell :  a felültre eső fajlagos teljesítmény ami az élettartamot befolyásolja .) Egy két iterálással már meg is vannak az adatok .  De a kérdés a drót hőmérsékletére (!!)  irányult ( olvass vissza !!)  No az már nem olyan egyszerű mint említettem .

keri

Hasonló probléma az ellenállások és félvezetők hőmérsékletének és a hűtőbordák hőelvezető képességének meghatározása.
Általában a gyártók mérésekkel meghatározott állandót adnak meg 20 fokos nyugalomban lévő levegőre és ezzel már jól lehet számolni.

Habvágásra is valami hasonló méréssel lehetne egy állandót meghatározni és abból már lehetne extrapolálni és számolni más esetekre is.

svejk

Úgy kb. 10 éve, az RT újságban, volt egy 5-6 részes sorozat mindenféle érintésvédelmi dolgokról, műszerekről.
Köztük volt egy "de-luxe" fázissorrend ellenőrző műszer is.  
Hátha valakinek beugrik és el tudja nekem küldeni.

svejk

http://www.elektrohely.hu/fazissorrend-ellenoerz.html" TARGET=_fnew>Valószínű ez lenne az, tehát a 2006 februári számból kellene.

pbalazs

https://lh3.googleusercontent.com/-iO5W3co-qX0/VYx0pABCc8I/AAAAAAAAByg/osb8HUxTZhs/s720/f%2525C3%2525A1zissorrend.jpg" border=0>

wm94bppdn

http://kepfeltoltes.hu/view/150625/fazissorrend_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

wm94bppdn

Lassú voltam

wm94bppdn

Svejk, valahol olvastam: kétfázisú léptetőmotor egyik fázisát R és S közé, a másikat T és 0 (nulla) közé kötve a 200 lépéses motor lassan forogni fog (4 mp/ford). A fázissorrendet fölcserélve a forgásirány megfordul. Előtétezheted kondival, vagy ellenállással, nagyobb feszültségű motor persze előnyösebb, és pár mA már megmozdít egy kisebb motort. Az érintésvédelemről persze gondoskodni kell.

svejk

Köszönöm mindkettőtöknek!