Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

9a43swpp

Ha 25A-el terhelem az kevesebb mint 20 százaléka annak amit tud.

Ez nem jelent semmit. Az a "tud" ugyanis egy tök más helyzetben lenne igaz (ha szénné tudnád hűteni), szóval ahhoz kár hasonlítani. További probléma, hogy ha PWM-mel használod, akkor van egy ismeretlen tényező, a kapcsolási tranziens miatti veszteség, ami akár a többszöröse is lehet a normál vezetési veszteségnek (amiről a lent idézett szám egyáltalán szól).

Ezt a FETet már használtam egy szál fűtésére és már 2 Ampernél is langyos volt a borda rajta. Azt hiszem beteszek többet párhuzamosan. Az a biztos.

Ha PWM-mel használtad, és 2A-nál langyos volt, akkor jó eséllyel a meghajtásod rossz (vagy a freki túl nagy). Ezen a több párhuzamosan semmit nem fog segíteni, sőt, lehet, hogy még rosszabb lesz a helyzet (a többhöz ugyanis erősebb meghajtás kéne). Meg kéne nézni azt a kapcsolást közelebbről...

ANTAL GÁBOR

Nem vettem volna észre mert nem szokásom hogy utánaszámoljak de tegnap pont megnéztem a katalógus lapot  A disszipáció az áram négyzetével arányos úgyhogy 2 A nél 17.2 mWatt . Ugyanigy 25 A nél 2.69 watt  
  Valami nagy gebasz lehet ott ha fűtött a fet . Az első tipp : ki kell nyitni azt jól (  A gate fesz a treshold feszültség fölött de a maximum alatt legyen  pl 15 V )  A másik hogy gyorsan kell kapcsolni a PWM nek. Próbáld meg hogy 4 szálat teszel egy fetre ( 10 A ) és PWM nélkül tisztán egyenfesszel ( egy labortápról ) működteted azt  ( magyarul a tápfesszel állítod be a 10 ampert .  Ugs legyen 15 V    Szerintem hűtőborda nélkül is csak langyos lesz . Tehát ha neked melegedett akkor a négyszög helyett trapézzal vezérelted az eszközt  ( a gatekapacitást gyorsan ki is kell üríteni tehát a meghajtáshoz fet driver kell !!)

juh0557j0

http://szattidekor.hu/forum/555-pwm-motor.gif" border=0>

juh0557j0

Köszönöm a segítséget.
Valóban a meghajtással lehet probléma ami eddig elég volt 1 szálhoz, de most kicsit fejleszteni kell az áramkörön. Az 555 vezérli az alábbi rajz szerint az eddigi gépeknél a fűtést.

ANTAL GÁBOR

Az 555 nek szerencsére jó a végfoka a fet meghajtására és a linkelt fet treshold feszültsége is alacsony úgyhogy  elvileg jó a vázlat . De ha kicsit vastagabb a pénztárcád akkor és egy IR2153 at vetnék be . Az egy félhíd driver saját belső oszcillátorral . A felső fet meghajtó résszel ( a  bootstrap kondival ,diódával)  nem kell foglalkozni . Az oszcillátor része pedig majdnem az 555 nek felel meg . Egy  védőellenállással ellátott  potival két diódával kiegészítve meg lehet csinálni belőle a  stabil frekvenciájú PWM et . A végfokja nagyáramú CMOS struktúra ami ideális a fetnek .

ANTAL GÁBOR

Egy kiegészítés :  Ha a belső zenert nem használod  ( U clamp = 15.6 V ) akkor elmegy 12 V ról, de 9 V alatt a belső under voltage lockout áramkör letiltja a működést.

L. Imre

Van egy nagyon jó könyvem pdf-ben, ami kötelező olvasmány a témában, címe:

Jens Peer Stengl - Jenő Tihanyi
Teljesítmény-MOSFET-ek és alkalmazásaik

Ha kell valakinek email-ben átküldöm, de közkinccsé is tehetjük valahol.

b4nm7gjvr

b4nm7gjvr

Mondjuk egy műszerésznek ezt már alapból vágni illene...

b4nm7gjvr

Megtekintéséhez: DjVu megjelenítő, olvasó program kell!

Szalai György

Nekem jöhet. Előre is köszönöm.

b4nm7gjvr

Ott van: #16653 -as hozzászólásban!

b4nm7gjvr

juh0557j0

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat.
Nincs gondom az elektronikával csak amikor a vezeték keresztmetszetet terveztem a géphez, akkor 25A-re az ember már azt számolja, hogy a 2,5mm2 is kevés lesz befűzve az energialáncba, inkább szükséges a 4-es vezeték. Ezzel szemben a FET lába ami nekem szemet szúrt a maga 0,36mm2 keresztmetszetével.

juh0557j0

Azt hiszem belefér az 50Ft IC helyett a 350 Ft-os [#nevetes1]

Megtervezem ezzel a nyákot és még rápakolok 5 FET-et aztán meglátjuk.

Van viszont nagyobb kihívás ebben a gépben. Meg kell oldanom azt, hogy ha elszakad egy szál vágás közben, akkor álljon meg a gép.