Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ne felejtsd el az egyfázisú frekiváltó használata esetén deltába átkötni a motort. Ha megteszed akkor nem lesz teljesítményvesztességed.

000000000

Szia, és ha a motor Dahlander kapcsolós?

Csuhás

Akkor:
1: Elcseréli egy normál motorra.
2: Keres 3f bemenetű frekiváltót.
3: Megbontja a tekercsfejet és kivezeti a tekercsvégeket.

m0cpb8m3

Én amatőr állat. Hogy ez nem jutott eszembe..... :)
Hálás vagyok. Köszönöm!

000000000

Igaz, bár akkor meg a Dahlandernek nincs értelme... mert a frekiváltó megoldja a fortulatszabályozást, de a teljesítmény lecsökken...
(nem akartam megbontani)
És egy fázisból tudok csinálni 3-at? egy kondi, egy tekercs? vagy ez hülyeség?

000000000

...az alaphiba ott van, hogy max egy fázis áll rendelkezésre...  egy kis eszterga, hobbi, ha korlátokkal is jobb lenne használni, mint sehogy...

Csuhás

A dahlander a frekiváltók korában már nem jó választás. Szvsz a legjobb elcserélni normál motorra és frekivátóval hajtani. Ha viszont nem akarod a gépet módosítani akkor egy nagyobb 3f motort berakva a sarokba csinálhatsz magadnak korrekt 3 fázist a "pityesz" féle megoldással.

9a43swpp

Mire mennél a 3-fázissal? Az akkor is max. 230V lesz, márpedig a motorodnak teljesítménye azért csökken, mert ő 400V-ot várna.
Ahhoz, hogy 400V AC legyen ebből, ahhoz azért bonyolultabb áramkör szükséges - annyira bonyolult, hogy annak az árán akár a motorodat is kicserélhetnéd - vagy a töredékéből bevezettetheted a 3-fázist.

Csuhás

Nem feltétlenül bonyolult a dolog, pl egy autotrafó egy frekiváltó elé, és kész.
Vagy ez: http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=218723" TARGET=_fnew>1to3f

000000000

Igaz... 3*400 V kellene... akárhogyis nézem. költséges egy ideiglenes használathoz...
Egyszerűbb megkérni valamelyikőtöket kiesztergálni a munkadarabokat... csakhát akkor elmarad a hobbiélmény...

000000000

s hogyan lesz a tekercsvégeken 400V?
A motor generálja?
Vagy lehet hogy a melegben úgyse érteném... :) (40,2fok kint)

Csuhás

Igen, nagyjából. Egy 3f generátorként működik a motor, ami a hajtást az egyik tekercsére kötött egyfázisú táplálásból kapja.

000000000

Csuhás

Még annyi hogy a fázisváltó motor háromszoros teljesítményű legyen a hajtandóhoz képest, és szerintem egy lendkerék is hasznos lehet rajta.

jani300

Nagyon tetszik Neked ez a lendkerék dolog :)
Újabban azon gondolkodom hogy kisebb egyedi 3f-es  motorokat   érdemes -e  230/400 as autótrafóval , egyfázisú kondis motorként hajtani .
(kisebb kapacitású ,nagyobb feszültségű kondival)
Totál egyfázisúként , egy apríték égető ipari , hajtóműves motorja kapcsán van ez a gondom .
Agyonkondizva , percenként egy-két másodpercet megy ,csillagban , gond nélkül , de nem elegántos megoldás .
És munkanélküliként nincs időm próbálgatni :(