Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok. Ez logkus. Esztergához lehet elég a forgorésze lendkereknek...

Csuhás

A trafónál egyszerűbb a deltába kötés. Nekem is van néhány kisebb motorom, azokra http://dioda.hu/ads01/d01022.html" TARGET=_fnew>csatlakozót tettem és van egy egyfázisú bemenetű frekiváltóm egy lengő dugóval. Azt szoktam rádugni arra a gépre amit éppen használok. ( Szupportköszörű, élező, stb )

jani300

Konkrétan a Dahlander , és a 3 kivezetésű motorokra gondolok . A nyomatékgörbe az nem lesz jó biztosan , de a teljesítmény az nagyobb .
Nekem valamiért a delta egy fázisra nem szimpatikus .Az a tapasztalatom hogy nehezebben indul .
A gépek három fázis csinálóról mennek nálam is ,
De a  3 szoros teljesítményű fázisváltó motor az  15 KW ! Nem leggazdaságosabb .

9pk59nuy

Szeretném a motorhoz értőktől megkérdezni, hogy mi lehet a baja a kínai marógépem 1kilowattos egyfázisú forgásirányváltós motorjának?  

Az a jelenség. hogy indításkor vacillál egy néhány másodpercig, azután ötletszerűen elindul valamelyik irányba. Ha jó felé indul, akkor lehet vele dolgozni. Az indítás és a fordulatszám felvétele között nagy az áramfelvétele.

Megköszönök minden jó tanácsot!

000000000

Vagy a kapcsoló vagy a indító kondi döglött meg.

b4nm7gjvr

Kapcsoló hiba miatt nem szokott a motor ötletszerűen elindulni valamelyik irányba....

KONDI CSERE, OSZT' KOCCINTÁS....

000000000

Nem véletlen írtam a kapcsolót mert ha 2 tekercses egy fázisú a motor ott nem elég csak a kondival játszani.  

9pk59nuy

Van a dobozban két relé mindkét forgásirányhoz 1-1. A saját startgombjára mindkettő határozottan meghúz és tart. Ha kézzel nyomom, a horgonyt akkor is ugyanaz történik mintha a nyomógombbal próbálnék indítani.

A motoron két kondi van. Egy 20 és egy 150 mikrofarados. Nekem már az magas, hogy minek rá kettő. Egy kondicserét megérne a dolog, de hol árulnak ilyen böszme kondikat?

000000000

Van gép típus, vagy kapcsolási rajz, mert ezek a kondenzátor értékek 1kW-os motorhoz érdekesek.  

9pk59nuy

ZX 7045 a típus, rajzom az sajnos nincs!

hostya

Hátha ez segít abban, hogy miért van két kondenzátor a "segédfázis" körben...

http://hobbycnc.bitz.hu/cnctar.hunbay.com/hostya/Indit%f3_%e1lland%f3%20kondi.jpg" border=0>
Az ne zavarjon hogy a képen 3f motor kapocstáblája van, mert az 1f motor is hasonlóan van bekötve.
Sőt vannak olyan 1f-ú motorok, amelyekben szimmetrikus 3f-ú tekercselés van, mégis 1f-ú motorként használják...
Elsőre én a motor és a relé(k) közötti vezetéket vizsgálnám, utána a relék és a kondenzátorok közöttit.
Ha mindkettő rendben van akkor az 'indító' kondit (150uf) cserélném...

000000000

Hirtelen ezt találtam, de ebben nincs kapcsolási rajz.
http://www.lathemaster.com/images/ZAY7045FG%20Manual.pdf" TARGET=_fnew>ZAY7045FG Manual.pdf

000000000

Csak az a 20 µF gyanúsan kicsi üzeminek 1kW-hoz  

9pk59nuy

Azt gondolom, hogy más lesz az elvi rajz, mert a jelfogó meghúzása után (ha jól füleltem), nincs időzítés, vagyis nem érzékelem, hogy lekapcsolódna valamelyik kondi.  
Ha 3 fázisú lenne a motor, az nagyon jó lenne, mert akkor frekiváltó és hadd pörögjön...

jani300

Áramrelé nincs a 150 mikrós kondihoz ?