Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

guliver83

Akkor ezek szerinte nem kell semmilyen átalakítót csinálni hozzá csak a szervó motort bekötni a step dir jelre és kész és a Mach3 ból lehet állítani a fordulatot, vagy a G kódban  megadott fordulaton megy vagy azt felülírni.
Ilyen egyszerű lenne ?  

keri

Na ha valami nem volt világos kérdezz :D

Mach alatt beállíthatod a főorsó fordulatot, és akkor annyival pörög, vagy G kódból beírod az S1000 szót és akkor ezres fordulattal fog pörögni, tehát menet közben is tudsz fordulatot váltani, vagy ami esztergánál érdekes, a fordulat összefügg az X tengellyel, így mindig azonos a vágó sebesség...bár ezt nem próbáltam.

M3 kódra elindul előre, M4-el hátra, M5-el lekapcsolod.
Persze megfelelő kalibráció után.

Én léptető motorral, de így hajtom az esztergámat, mellékesen meg "A" tengelyen közvetlenül szögpozícióra is rá tudok állni.

Sajnos amikor főorsóként használom a szöget nem számolja, de ha van egy index jeladód, a forgató üzemmód előtt könnyen tudsz kalibrálni.

guliver83

Na ez kel nekem akkor !!
Akkor nem kel ide semmi illesztő egység.
Ugyan úgy meg kellene lenni a motor nyomatékának akkor is ha kisebb fordulaton van hajtva. Pozicionálást egyenlőre nem akarok csinálni, de minden lehetséges előbb vagy utóbb először ez menjen.

svejk

Én direkt nem említettem ezt a step/dir-es főorsó megoldást, pedig látszólag egyszerű, a Mach3 könyvében is van róla szó.

De már többen, -főleg Tibor45- leírták, hogy egyszerű főorsóvezérléshez ez nem való, több aggály is van.  
Először is felesleges processzoridő pocsékolás a PC-Mach3 részéről, de ez csak egy ügy.

A szervovezérlő is feleslegesen erőlködik, ráadásul a kis egyszerű SMC szervód minduntalan hibára fog állni követési hibával.  
Főleg egy Mach3 stop gomb lenyomásakor, amikor is a Mach3 azonnal elveszi a Step jelet.

Hidd el nem olyan bonyi ez a kis áramköri előtét, nem is értem a miért nem jelentkezett már rá valamelyik PIC guru fórumtársunk.

Ha azon múlik összedobnánk neki a programfejlesztéssel járó rezsióradíját. :)

Egyébként nekem van valahol egy ilyen kis áramköröm egy Atmega16-al, a jövő héten megpróbálom előkeríteni.
Egy az egyben nem jó ide, de talán kis segítséggel az igényekre tudom konfigurálni.

svejk

A #15599-et még annyiban lehetne bővíteni, hogy egy plusz bemenet segítségével feldolgozható lenne  az M3, M4 utasítás is.
Ebben az esetben csak annyi lenne a teendő hogy ezen bemenet szintváltozása esetén S-xxx szavakat kellene küldeni a soros porton a vezérlőnek és máris a másik irányba forogna a motor.

svejk

Még annyi, hogy ha az M2 kódot is kiküldjük akkor nem kellene a pozicioszervo chipet átégetni, minden induláskor sebességszervo módba konfigurálná magát.
A soros portot lehúzva újrainduláskor visszatérne pozíciószervo módba.

guliver83

Én elhiszem, hogy nagyon egyszerű kis program, csak legyen olyan aki ért is hozzá. Ha rajtam múlna a programozás már rég kész lenne!  

De úgy néz ki lesz egy kedves fórumozó aki ért a programozáshoz és megnézi.

Anyagi szintem természetesen támogatom, én nem kértem ingyen!!!
Ha esetleg érdekel még valakit ez e kis egység az még jobb lenne.
Nálam kis gépen a DC E240 motorral meghajtott Fortuna tökéletesen teszi a dolgát, csak egy ilyen szabályzó jó lenne hozzá valamikor.

keri

Még szerencse hogy a fizika nem ismeri Tibort, mert az univerzum szingularitásba fordulna, miután pozíciószervot főorsó motornak használ egy hobbysta minden intelem ellenére [#eplus2]

Bár tényleg túlzás szervót főorsónak használni, de az általam javasolt hibatároló beírás pontosan sebesség szervót csinálna az SMC-ből, mivel minden újabb beíráskor törlődik a maradvány érték így nem halmozódik a hibajel, mintha step-dir jelekkel használjuk.

Viszont amíg az ember nem nem írja át a kódot, vagy nem épít áramkört mert ott van a fiókban egy szervó, ami működik, hobbi szinten nyugodtan használhatja úgy ahogy van, mert működik, Tibor szélsőséges helyzetekre felvázolt katasztrófa könyve ellenére is és ugye ehhez nem kell csinálni semmit, ez a legfőbb előnye. Ahogy öregszem ez már nekem is szempont :)

Proc időt meg nem letojom? 3Gigafloppos procinak férjen már bele az idejébe.

Ha meg zavar a proc idő, akkor rá kell dugni egy CNC vezérlő kártyát, az megoldja az időzítéseket, bármire is használd.

Soros porton is hülyeség kódokat küldözgetni.
Sima step-dir jelek mehetnek neki (PWM pont olyan bonyolult), legfeljebb a vezérlőt kell sebesség szervónak lebutítani, és akkor Tibor is békésen alhat, mert nem omlik össze a téridő kontinuum.

svejk

Valószínűleg semmit nem értesz az előző 10-20 beírásból... :(
No de biztos én fogalmazgattam rosszul.

s7manbs8

Na mindegy mit akartok én magamnak megírom ezt úgyis, majd ha sor kerül rá.

s7manbs8

A mostani digitális TV antennákra való házilag készíthető antenna rajzot tudtok valamit ? A boltban néztem vagy 12dB-es 470-850MHz-re van antenna pl. amit ehhez ajánlottak.

s7manbs8

Digitális TV adásokra, na ...

hostya

Nincs meg a régi analóg UHF antennád?
Én azt próbáltam, nekem kiváló a digitális TV-hez is..

s7manbs8

Az is valami tákolmány volt, lehet amúgy jó lenne egy sima is. Az a rudad megvan még a 14mm ? A mérete mennyi pontosan századra ? Elküldhetnéd, ha jó, 50cm -re vágva két darabra, emailben számlaszámod, meg hogy mennyi lesz írd már meg.

keri

Ne is mond. Régen volt a szélessávú "lepke" antenna. Olcsó volt, jó volt. Most ugyan azt árulják digitális antennának 5*-ös áron :D