Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Építsd meg az smc3a nevű vezérlőt, az tud sebesség szervó módban is menni, DC szervó, kisebb motorokhoz megfelelő, pl. 100-150W-os motorokhoz elegendő, erősebb végfokkal nagyobbra is persze.

sufnicnc.hu oldalon találsz kész nyáktervet is hozzá, ha még megvan az az oldal.

Kristály Árpád

s7manbs8

Kösz a helyesbítést, google beírtam azért és első kettő a keresett oldal, szerencsére elég ha rémlik csak valami hála a internet tudomány kitalálójának. Főleg segítségre szoruló kollégánk fog neki örülni. :)

000000000

Lágyindításhoz miért kell annyira az a 40Ohm/20W ellenállás? Addig a pár másodpercig nem kibírja egy 47Ohm/5W ellenállás? Meg persze még az sem 40Ohm kéne legyen. Illenék méretezni, mert lehet. Ugyanúgy a kondikat is. Nálam pl pufferkondi átlag 2200uF/1A fogyasztáshoz. Pl 4-5A-es táphoz igenis illik az a 10000uF kondi. Feszültségválasztásnál meg főleg jó, ha a trafú szekunderfeszültség duplájára tervezünk. Pl 30-35V-ig elég a 63V-os kondi. A lágyindítást meg rábíznám valami 8lábú mikrokontrollerre egy relé segítségével. Párszáz forintos áramkör sokat segíthet.

Rabb Ferenc

Szinte mindenben igazad van, egyetértek a leírtakkal. Kivéve talán a nyolclábút.

Annak azért kell saját tápfesz, a relének legalább egy meghajtótranyó, stb. És amit a leglényegesebbnek tartok, nem mindenki PIC programozó guru a hozzátartozó  eszközökkel.  

De pár alkatrészt még az anyósom is össze tudott forrasztani... Hidd el, volt élet a csíkos fogkrém, a bifidus actiregularis és a PIC feltalálása előtt is :))

ra8nsmk6w

Az 555 is 8 lábú. Erre a feladatra bőven sok

Rabb Ferenc

Sok nyolclábú van. Pl a nem mozgássérült pókok is azok. De én a "8lábú mikrokontrollerre" reagáltam...

Lásd 13 sorral lejjebb! (az üreseket is számold bele)

000000000

Akkor marad az időzítés RC taggal és még tranzisztor sem kell.

mex

Az nem elég határozott.

Szalai György

Csak még egy kérdés, ami szintén a tápegység megoldások körébe kapcsolódhat:
A mai motorvezérlőknél már nem lényeges, hogy a teljesítmény fokozatok a motor tápfeszültséget csak a segédtáp feszültség megléte és a vezérlő fokozatok feléledése után kaphatják meg?

000000000

Ezért szimpatikus nekem pl az arduino alapú vezérlők egy része. Van egy TTL kimenet, amivel bekapcsolja a tápot. Persze a motorvezérlővel is lehet ezen segíteni. A texas (DRV8825) és a toshiba (TB6560) alapra épített vezérlők esetében eddig úgy láttam, csak a motorfeszültséget kell ráadni. Az allegro-s (A4983-4988) esetében kell külön 5V is. A (hely és költség) spórolásból fakadóan el is maradt a stab.kocka...

ra8nsmk6w

Elnézést, hogy a válasz gombot neked nyomtam Brinyo helyett

etc77f5nr

Toroid lágy-indítás megoldva egyszerűen. http://www.zsibvasar.hu/estatic/c2i/860/860322.jpg" border=0> Egy 5W 47Ohm ellenállással áthidaltam a 16-18-as lábat és kész :) Volt itthon elfekvőben minden hozzá, tehát 0ft-os beruházás. (van még egy tartalék, a csere 2 perc)

PSoft

"áthidaltam a 16-18-as lábat és kész :)"

Biztos?:)  

etc77f5nr