Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Estét! A múltkori toroidos téma kudarcot vallott. Hiába nincs terhelés, levág bármit a falról, amit felteszek. Próbapanelen összedobtam egy gyors lágyindítót és elsőre működött. Holnap nyákgyártás hozzá. 47Ohm 5W- ellenállással szépen megy és semmi melegedés. Kb 1mp után húz meg a relé.

guliver83

Na csak vár! Ott leszek én nemsokára!!!!!

000000000

A toroidnak hatalmas induló árama van.
Vagy paks direktbe, vagy lágyindító, vagy szilárdtest relé, ami nullátmenetben kapcsol.

guliver83

Érdekes nálad ez a jelenség.
Van egy nagy trafóm ami az adatok szerint 63V 1000W de soha nem kapcsolt még le a biztosíték.
Nem lehet ott valami más gond?

etc77f5nr

Nincs vele semmi gond. Toroid. Egy 3kVA-es E vasmagos trafó sem verné le a c10-et. De ez toroid :) 99,7% hatásfok mellé megérdemel egy lágyindítást.

jeepatti

Ehhez hasonló „lépcső” járó megoldást épített esetleg valaki?

http://www.youtube.com/watch?v=2pbDIlq-OpM" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=2pbDIlq-OpM

Anyunak terveznék építeni egy hasonlót
tudom nem kis feladat főleg mechanikailag és a megfelelő erős motorok is kellenek.

Fő kérdés a vezérlés, mechanikailag azért meg tudnám oldani.

Sajnos hasznos lenne neki,
tud menni de „kapaszkodva”  
így ez sokat segítene ha egyedül is le-fel tudna menni a lépcsőn (csak 2m a lépcső)

Tetszik ez a megoldás izmos kis szerkezet, egyszerű felépítés de ok, mért nem ezt teszik "kötelezővé"?  Nem kell akadálymentesíteni van megoldás csak..

Köszi

jeepatti

Vagy a lánctalpas jobb megoldás?

http://www.youtube.com/watch?v=dgJ1nHu-hOo

mondjuk ez nem sokban különbözik  
csak nehezebb az alkatrész beszerzés

Szalai György

De nagyon kíváncsi vagyok, hogy aki toroid transzformátort használ Hobby CNC tápegységben, az tud-e rá ép eszű műszaki okot!
Minek az oda, miért nem felel meg erre a célra a hagyományos EI vagy M magos transzformátor?
És ha már toroid, (aminek az előnyeit itt nem lehet kihasználni, a hátrányaival meg birkózni kell) akkor miért nem kötnek egyszerűen sorba vele például egy MS35 0R550 bekapcsolási áram korlátozó NTC termisztort. Vagy valami hasonlót.
Bezzeg az üres puffer kondenzátorokat azt rákötik áramkorlátozás nélkül, (az egyenirányítón keresztül) a toroid szekunder oldalára, hogy még egy szekunder oldali rövidzárral is meg kelljen küzdenie a primer oldali védelemnek. Hát csoda, hogy leold?

Ezek tetejébe építenek egy bypass relés, ellenállásos indítási áramkorlátozót, az időzítést több másodpercre választják, (de minek) és mi van, ha egyszer nem kapcsol be a bypass relé kontaktusa? Mik annak a következményei?

Transzformátorok indítására, a hálózati feszültség nulla átmenetnél kapcsoló SSR és SCR kapcsoló használata is béna megoldás, ismerve az induktív fogyasztók feszültség és áram viszonyait. (A feszültség nulla átmenetkor az áram épp maximumon van.)
Egyik kellemetlen megoldást a másikkal tetézik, semmi előnyért.
Szerintem. [#confused]

mex

Épeszű műszaki oknak jó lehet a jobb hatásfok, a kisebb méret is.
Ami az indítását illeti, amit írtál: (A feszültség nulla átmenetkor az áram épp maximumon van.) igaz lenne induktív fogyasztónál, csak nem az első félperiódusnál, hiszen nulla feszültség nulla értékű áramot hajt át a fogyasztón, induktivitás ide, vagy oda...

000000000

Szerintem a válasz egyszerű.
Divatból, meg a kisebb méret és az egyszerűbb beszerelhetőség.
Ez is olyan, hogy valaki elkezdte a többiek pedig utánozzák.
Ahol van villany dögivel, ott semmi gond.
De a hobby szinten, vagyis otthon a 10A-es gyors kismegszakítónak kiugrik a szeme a toroidtól.
A ráaggatott tizen ezer mikrós elkók csak hab a tortán.
De egyébként ez legyen a felhasználók dolga.
Egy 400VA-es toroid 10ezer mikróval a nyakában már nem szereti a 10-es kismegszakítót.

jani300

Üdv ! Az alap kérdés tetszik , és az elején én is is rákérdeztem , miért pont toroid ? Kaptam is rá választ , hogy jó áron beszerezhető . Ezzel nem is igen tudok vitatkozni .  Az András által írt divatot , találónak tartom . Ezt azért , most már , nem mertem volna írni :)  
De legalább leírtad , hogy nem mindig érdemes a dolgokat bonyolítani .[#wave]

000000000

Sziasztok: lágyindítás. Némi elektronika megér(het)i a felsorolt előnyöket.

gfxd0h560

"Csak" lépcsőre szerintem jobb megoldás egy ferde pálya a lépcső oldalára (falra) és láncos-motoros mozgatással egy pl,lehajtható szék mozgatása, amire könnyen fel tud ülni és lejönni.
Most nem találom a nevét, láttam már működés közben, teljesen jó.

9pk59nuy

Üdvözlöm a Tudós Urakat!

Szeretnék sebességszervot vásárolni vagy építeni. Ha egyszerűen megvehető lenne, akkor nem volna vele gondom, csakhogy eddig még nem találkoztam vele sehol. Így annak is örülnék, ha valaki adna nekem egy kapcsolási rajzot vagy egy blokkvázlatot. Elképzelésem van ugyan az áramkörről, de a spanyolviaszt nem akarom feltalálni. Ha valaki tud, akkor kérem, hogy segítsen ki!

etc77f5nr

Legyen esetemben a fő ok arra, hogy toroidot használok: "Ez vóót itthon".. Minek adjak ki 20-30ezret kapcsolóüzemű tápra, ha van itthon ingyen toroid és 500ft-ból meg van a lágy indítás hozzá. Nem találgatni kell, hanem kérdezni..