Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

robokacsa

elvileg jó, bár van egy fontos dolog, a feszültség, amivel járatod a motorokat.
és mivel az msd-d csak 4.2 ampert tud(bipolárisan tud csak) már eleve gyengébbek lesznek a meghajtásaid .elindulni szerintem el fog vele.

3wm3x3zz

köszönöm   akkor a  moci maradhatnak  bipolárba  mekkora V mehet neki? max esetleg? most  unipolár  vannak  kötve  még ugy is  jobban járok bipolárisan ugye?

s73tgf9vg

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogy mivel tudnék egy alakról negatívat levenni (konkrétan a kezem) öntéshez úgy, hogy közben meg is formázom azt, majd kiöntöm.
Gipsz lenne a legjobb, de azt nem tudom hogy öntöm ki. A gyurma meg nem keményedett meg eléggé és szétment mikor leszedtem.
A gyertya visz még működhet, de inkább megkérdezlek titeket mielőtt megkínzom vele magam.

robokacsa

msd ben van max 50, és van akár max 80 voltos is.
a motor feszültségétől függ mekkora feszkó kerüljön rá.
én már a saját gépemen elfelejtettem mekkora msd-k vannak bent, de úgy emlékszem 50 volt 5.6 amperes, és 48 voltal járatom, de arra már végképp nem emlékszem, hogy az áram a motorokon mekkora.
van valami táblázat valahol, hogy a motorra ráírt feszültség hányszorosával kell hajtani, hogy menjen is, van olyan hogy 20 25 szöröse.

robokacsa

ja és az msd ugye csak bipolban vezérel. 4vezeték.

s73tgf9vg

Bocsánat, nem tudom hogy kevertem össze a fémöntés házilaggal [#nevetes1]

jeepatti

© jani300

valamikor még műszerész koromban emlékszem foglalkoztunk ilyen témával, na de mikor volt az már.

Megpróbálom a fordított kötést hogy alakul és leírom a tapasztalatokat.  

Köszi a segítségetek

etc77f5nr

Szép napot! Szeretnék építeni egy lágy-indítót toroidhoz és olyan kérdésem van, hogy a legtöbb kapcsolási rajzon 10 Ohm 5W-os ellenállásokat írnak 4db-ot. Kiválthatom 2db párhuzamosan kötött 47Ohm 5W-al? Egy 250VA és egy 300VA-es toroidot indítana ami sorba van kötve. 2x12V. Vagy már az sem jó, hogy egyszerre indítom őket úgy, hogy sorba vannak kötve? Vagy indítsam a 300VA-est lágyindítóval a másikat pedig direktbe? Bár a 10A-es kismegszakítót szerintem az is lerántja.

vp7zyumus

szia Lovi irtam facebook-on

Szalai György

Ebben az esetben a lényeg az eredő ellenállás és teljesítmény. Vagyis 40 Ohm és 20 Watt.
A két darab 47 Ohm 5 Watt párhuzamosan, az 23,5 Ohm és 10 Watt eredőt ad.
Ha tartani akarod magad a lágyindító eredeti tulajdonságaihoz, akkor a 47 Ohm 5 Wattos ellenállásokból kettőt köss párhuzamosan, és két ilyen párhuzamos egységet egymással sorba.
Így kapsz 47 Ohm eredő ellenállást 20 Watt terhelhetőség mellett, ami közelit az eredeti kapcsolásban szereplő 40 Ohm 20 Watt értékekhez.

etc77f5nr

Köszi a választ. Kérdés az, hogy nem elég-e a 23.5Ohm 10W a felmágnesezéshez? Az eredeti kapcsolás az 2kW-os toroidhoz is jó. Esetemben csak max 0.5kW az amit fel kellene mágnesezni 0.5-1mp ig, majd behúz a relé.

000000000

4db 10 ohm 5W ellenállásnak hogy jön ki az eredője 40 ohm és 20W-ra?

Nálam vagy nem 40 ohm, vagy nem 20W.

etc77f5nr

40Ohm 5W az eredeti.

Rabb Ferenc

Pl sorbakötve...

http://www.hobbyelektronika.info.hu/wp-content/uploads/2011/07/lagyinditas1.jpg" border=0>

guliver83

Szerintem fölösleges lágyindító oda.