Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

"Addig a pár másodpercig nem kibírja egy 47Ohm/5W ellenállás?"

Ellenállás típusa válogatja...

Az ellenállások egyik nem nagyon hangoztatott jellemzője a maximális áramuk, mely nem számolható egyértelműen az ellenállás és a teljesítmény értékéből.

Ilyen helyre egyébként hőbiztosítékkal egybeépített ellenállásokat szoktak tervezni, illetve a shöntölés is a saját szekunder oldali fezültségtől függ.
Azaz pl. rövidrezárt kimenet esetén nem is shöntölődik ki az ellenállás, hanem szépen kiold a hőkioldó benne. Ugyan így a shöntölő relé kontakthibája esetén is ez történik.
(bár a reléérintkező inkább összegyógyulni szeret, így annak kivitelére is figyelmet kell fordítani)

No meg még szokás szerint ezer dologra lehet(ne) figyelni, mert ez ugye akár potenciális tűzforrás lehet.

Trehány áramköri megoldás esetében a 40 Ohm 20W-os ellenállás még akár nagyobb baj forrása is lehet, mint a 47Ohm 5W, mely utóbbi nagy valószínűséggel gyorsabban megszakad.

Szalai György

Talán azért nem nagyon foglalkoznak a maximális árammal, mert a környezeti hő viszonyok, az alkatrész hő modell és az I2T összefüggés nélkül nem is megfogható adat.
Bonyolultabb tervező programok biztosan tudják szimulálni, ha az alkatrészgyártó megadja a hő modellt.
Hobbyban inkább kipróbálni lehetne mint méretezni, de majrémentesen nehéz, mert a teljesítmény ellenállások elviselnek akár 180C fok állandósult hőmérsékletet is, de a hobbyistából meg már a 2s-ig tartó 50C fokos tapintás inger is sziszegést vált ki és nem akar tovább próbálgatni. [#vigyor2]

PSoft

Ha jól értem,akkor,az 1.verzió szerint kötötted az ellenállást az ESW-re.

Én,a 2.szerint kötném.:)

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/ESW.jpg" border=0>

9pk59nuy

"sufnicnc.hu oldalon találsz kész nyáktervet is hozzá, ha még megvan az az oldal"

Megfogadtam a tanácsodat, megvizsgáltam az oldalon publikált vezérlőt. Sajnos bonyolultabb annál, hogy ebéd után bütyköljek egyet... Ez egy teljes értékű vezérlő. Nekem végülis főorsó hajtásra kellene egy általános megoldás, amit alkalomadtán elő lehetne rántani a fiókból. Lehet, hogy nem tudom elkerülni a fejlesztést, de akkor a működési egyszerűség miatt analóg eszközben gondolkodok.

Rabb Ferenc

A szakember válasza...  [#eljen]

PSoft

Nem feltétlen Neked írom...

Az első verzió szerint is működik,de úgy,csak látszatmegoldás.:(
Az átkapcsolás pillanatában,megbomlik a soros ellenállásos kör...
Így,gyakorlatilag ott vagyunk,ahonnan elindultunk.:(

Ezért kérdeztem vissza,még tegnap az ellenállás bekötésére.

Rabb Ferenc

PSoft

Régebben(vagy talán még mostanában is?)a nagyobb 1,8-2,5KW-os Original Flex-ek is ilyen késleltetett érintkezővel manipulálták az indulási áramlökést.

Csak Ők,mechanikus késleltetést használtak.
Ragadós zsír késleltette a harmadik érintkező zárását.

4ybj8h3c8

Az igaz, hogy megbomlik a kör, de a pufferelkóknak nincs ideje kisülni, így nem teljesen ugyanaz a helyzet, mint a hidegindulásnál.

PSoft

Ebben is van részigazság!:)

Én,akkor is a második kötési módot tartom korrektnek.:)
Gyakorlatilag semmi pluszt nem igényel,egyel arrébb tenni az ellenállás egyik lábát.
Miért is nem lehet valamit korrekt módon kivitelezni?

Még ha csak "hobby"...akkor is!:)

Rabb Ferenc

A pufferelkó csak egy része a dolognak. Ettől rosszabb, hogy egy valamelyik irányba felgerjesztett vasra esetleg pont egy fél periódus után rátolod az ellenkező irányú feszejt. Na ez meg fogja lepni a tekercset, az meg a kismegszakítót is :)

x0bnhi5ag

Én a nagy trafó indítását NTK soros bekötésével oldottam meg. Ntk nélkül néha leugrott a 10 A-es kismegszakító, amióta sorba van kötve a trafóval egy 4,7 ohmos nagy teljesítményű NTK, azóta egyszer sem. Hidegen 5 ohmot mértem rajt, üzem melegen 1 ohm alatt.

PSoft

Igen,Ez az egyik legegyszerűbb,és talán a legolcsóbb megoldás.
Ezt már,© Szalai György is javasolta,a #15543-ban.

x0bnhi5ag

Igazad van, elsiklottam felette.

etc77f5nr

Egyes verzió igen. 0.1mp-en nem múlik semmi. Többször ki be kapcsoltam, minden gond nélkül. De, hogy megnyugodj átkötöm és megnézem úgy is :)