Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=IqBm7c7pSO" TARGET=_fnew>Terhelt feszültségosztó
Pl. R1=1kohm, R2=111ohm.

Rabb Ferenc

A  #15641-ban a Pl. utáni adatokat gyorsan felejts el !!!  300V bemenő feszültség esetén több mint 80W diszipálódna rajtuk. Megijedni sem volna időd és már csak a füst maradna az egészből.

R1 legalább 100kohm körüli legyen. Ezt is több darab (nagyjából azonos értékű) 2W-os ellenállás sorbakötésével alakítd ki.

A pontos értékeket némi számolgatással megtalálhatod.

Lehetőleg 1%-os (vagy pontosabb) ellenállásokat használj.

istvan58

nem látom értelmét az 1% nak mivel a volmérő impendaciája csak körülbelül 100K.  (Input impedance: About 100K ) ugy hogy egyedi beállítás kell egy másik müszerhez viszonyítva

Rabb Ferenc

Egy kicsit utánanéztem, és pl a LOMEX-nél kapható MF0207 típusú 0,6W-os 1%-os ellenállások is megfelelnek feszültség és teljesítmény szempontjából is.  

(Pl:  R1= 33k+33k+33k=99k és  R2= 10k+2,2k+150 Ohm+10 Ohm =12,36k)

Rabb Ferenc

De most nem egy másik műszerről beszélünk...

istvan58

akkár egy 820k soros ellenálás + 220k trimmerrel beállítható. kb max 0,1W a disszipéáció 300V-nál

istvan58

Rabb Ferenc

Amelyik mérőműszerben trimmer van, az csak saccolásra jó.  

Ha R1 értéke túl nagy a bemenő impedanciához viszonyítva, akkor ez utóbbi minimális eltérése is erősen befolyásolja a mérés pontosságát. Nem árt, ha a kettő közel azonos nagyságú

istvan58

ok, de a muszer belső ellenálása nem pontos akkor mihez képest számitod ki?? amugy minden digitalis multiban soros előtét ellenálás van. Nem szoktak fesz osztót használni.

Rabb Ferenc

Ennek a konkrét műszernek a bemenő impedanciája az adatlap szerint 100kOhm (vagy ahhoz közeli) Ezért javasoltam ebbe a tartományba az R1 értékét is.

Egyébként nem hinném, hogy egészséges dolog lenne egy mérőműszer akármilyen félvezetős bemenetére rátolni a 300V-ot csak egy soros ellenálláson keresztül. Hamar kijönne belőle a füst.

istvan58

ezt igy használják.....és akkár 100V-ig....és mivel csak 100k "körüli" ezért nem lehet pontos számitást végezni

istvan58

akkár 1000V ot akartam irni

Rabb Ferenc

Mint köztudjuk, minden problémára mindig van legalább tíz jó megoldás. Én egyet vázoltam fel. Működőképes, és a bizonytalan adatokból származó lehetséges hibákat minimalizálja.

A másik kilenc megoldást meghagyom Neked.

Sz.József

A kapcsolási rajz ismeretében Motionnal tisztáztuk és megbeszéltük ezt a funkciót...
Összességében egy átgondolt gusztusosan kivitelezett LPT illesztő...

4ybj8h3c8

Ugyi nem vesztek össze azon, hogy ha valaki egy ilyen műszerrel akar mérni (inkább kijelezni a meglétét) 300 voltot, akkor annyira lényeges, ha a mutatott 295 valójában 294 vagy 297?