Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem 0,1V a felbontás, hanem 0,5V. :S

svejk

Mivel már jó sok, gondolom, meg talán volt felsorolva ezért gondoltam berakom ide a valószínűsíthető kapcsolását.
Kinézetre ugyan más a szóbeli mint az enyém, de ma már Kína sem a csodák országa.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Voltm%e9r%f512.JPG" TARGET=_fnew>Mikrokontrolleres feszültségmérő.

Aki megtalálja melyik topicban írtam róla az kap egy [#eljen]-t.
(valószínűsíthető, hogy tavaly octóber 13-án történt az eset)

Aztán rágódhattok még egy pár oldalt a feszültségmérő méréshatár kiterjesztésének az  álom megoldásán. :)

designr

000000000

Nagyon korrekt elemzés. [#worship]
Ezek után egy soros 2,5MOhm előtét ellenállásra szavaznék. A tizedespontot pedig valami fekete lakkal takarnám el. 1000V-ig így használható. :) Más kérdés, mennyire pontos 300V környékén, de indikálni mindenképp megfelel.

svejk

Köszönöm!

Fehérváron megkaphatod a gratulációt! :)

svejk

Csak úgy általában az előtétekhez illetve a nagy feszültségen működtetett ellenállásokhoz.

Sajnos a a nagy feszültségen működtetett ellenállások gyakori hibája a megszakadás, holott ezt nem indokolja a rá jutó teljesítmény.

Aki szervizes az negyon jól ismeri a jelenséget.

Megoldás lehet a többszörösen túlméretezett és márkás ellenállat.

istvan58

Erről jut eszembe még az "őskorban" a colortron NDK gyártmányú szines tv, 2.4 Mohm-os ellenállásai a fókusz áramkörben....mindeg 2-3 szakadt volt köztük. :)

istvan58

Ugy bevasaroltam belőle hogy még midig van egy csomó......:)

Szalai György

Az egységnyi hosszra jutó feszültség, és az abból származó elektromos térerő indokolja, ami lebontja a szigetelést, ioncsatornát képez, a megnövekedett pontszerű hőterhelés pedig befejezi a rombolást, míg meg nem szakad az áramkör.
Nem véletlenül lényegesen hosszabbak a nagyfeszültségű felhasználásra szánt ellenállások.
A megoldás a több kisebb értékű ellenállás soros kötése.

000000000

Nem kell folyamatosan kiküldeni az adatot, csak, ha változás történik. Sokkal takarékosabb a kommunikáció.
Én most éjjel ezzel a pwm vezérlővel fárasztottam magam:
https://lh6.googleusercontent.com/-6mgVg_eILQw/VAQFOubTgFI/AAAAAAAAQqc/-LhyR2IPJi0/s503/PWM.jpg" border=0>
Van 1-2 baja ugyan, de egységesen 100V/30A-ra van méretezve. Hiányzik belőle még vagy 2 kondi, meg nem megy 97% fölé a PWM jel a PIC kimenetén.
Viszont ha jól értem, ahhoz az SMC3A vezérlőhöz soros porton kellene kiküldeni S0...255 közötti értéket enter-rel lezárva. Milyen frekvenciájú a bejövő jel? Milyen feszültség? 0-10V? TTL?

xabi

Építettem egy plazmavágó CNC asztalt, és a hétvégén próbáltam először vágni vele : https://www.youtube.com/watch?v=1PTZIhF6aHk" TARGET=_fnew>(plazmavágás), amikor az anyagot átlyukasztja az UC100 USB-LPT átalakító mintha lefagyna 1 pillanatra megáll a mach3 program futása. Néha az első lyukasztásnál néha a 10.ig is eljut. Azt gondoltam hogy az UC100-as hibás, vittem egy LTP portos laptopot hát az 1 lyukasztás után úgy megbolondult a vezérlés hogy összevissza mozgott az asztal E-STOP sem állította meg ...

A gond gondolom a nagyfrekvenciás gyújtás ami valahogy visszadolgozik.
Az elektronikához semmit sem értek, olvastam sokat a fórumot mindent úgy kötöttem be :

Felépítés :
Laptop - UC100 - HDBB2 - MSDD motor vezérlők - Léptetőmotorok LIYCY árnyékolt kábelek a gépnél leszigetelve, a vezérlő fém doboznál az összes árnyékolás a házra és a beérkező 220V földelésére lekötve.  

220V - 350Watt // 48V stabilizált tápegység - MSDD vezérlőre kötve.

220V - 5V stabilizált tápegység - HDBB2tápja

A HDBB2-be 4 input jön :
1. E-stop LIYCY kábelel bekötve
2. 3 db mechanikus végállás sorba kötve LIYCY kábelekkel.
3. NPN-es közelítés kapcsoló LIYCY kábelekkel kötve.
4. PNP közelítés kapcsoló LIYCY kábelekkel kötve.

A HDBB2-ből 1 output megy ki ami egy relén keresztül kapcsolja a plazma fején lévő ki-be kapcsolót.

A plazma CNC asztalváza leföldelve a hálózat földjére. A plazma gépen is van egy hálózati kábelen kívüli földelés, az is a hálózati földelésre kötve.

NEM tudja valaki hol a hiba ?

Felsorolok egy pár butaságot :
1.) A HDBB2-ön lehet úgy kötni az inputokat (pl. végállás) hogy vagy a 12Voltot vagy a 0 szakítod meg a kapcsolókkal. Én a 0-át kötöttem a gép kapcsolóihoz. Mindegy ? Lehet fordítva kellene ?

2.) A HDBB2 kártya nyákját a gyári furatokon keresztül a ház hátsó lemezéhez csavaroztam. Lehet hogy valahogy szigetelten kellene a házhoz rögzíteni ?  

3.) A HDBB2 outputja egy relére van közvetlenül kötve ami kapcsolja a plazmát. Lehet hogy a relét szilárd test relén keresztül kellene kapcsolni ? A szilárd test relé önmagába nem képes kapcsolni a plazmát mert 24-380V-os és csak bekapcsolja ki nem. Ezért raktam relére.

4.) Lehet hogy nem is a vezetékeken jön a probléma, hanem csak a gyújtáskor valamilyen elektromágneses zavar miatt van az egész. Amikor megakad a program az optikai egér mindig elszáll ki-be kell dugni hogy újra működjön.  

Nagyon hálás lennék ha valaki adna ötletet. Köszönöm.

Az összes LIYCY kábel árnyélolása a gépnél szigetelve, a vezérlődoboznál összekötve a házfémelemezéhez illetve a bejövő 220 V földjéhez.

svejk

Köszönöm a tudományos magyarázatot!

A soros kapcsolás sem orvosság, sok esetben pl. a 300V-ra kötött 3 db 100 kOhm közül is megszakad valamelyik.

Én inkább a nagyobb testűekre esküszöm.

svejk

Ez igaz, hogy elég csak változáskor, de egy 0-10V analóg jel szinte mindig változik valamekkorát. Persze be lehet határolni, hogy mekkora lépések legyenek.

Én úgy gondolom hogy egy 0-5V, esetleg 0-10V-os feszültség bemenet lenne az ideális, ekkor akár potival is lehet vezérelni a kis sebességszervot.
(aztán a Mach3 PWM kimenetének analóg jellé alakítása nem bonyolult, hiszen elég nagy időállandó megengedett)

Valamelyik nap beüzemeltem egy KoZo által még továbbfejlesztett orosz verzióju SMC3-at itt az S paranccsal feljebb is lehetett menni mint 255.
Majd rá kell jönni a logikájára, de kevés időm volt vele foglalkozni.
Valóban kell az enter is  utána, illetve az elején kell az M2, ugyanis ezzel lehet sebességszervo módba állítani a szervot.

guliver83

Hogy neked milyen panelok lapulnak a fiók mélyén. Holnap már az enyém is kész lesz teljesen, ha minden jól megy!

000000000

Előre jelzem -én is elég gyenge vagyok elektronikából . Amiről tudok - a kínai gépeken gyakran kellet átnézni a földelést mivel a csavarok , saruk alatt is festék volt . A gépi fejtől a gépig árnyékoló harisnyát húztunk a kábelre - a te fényképeid alapján ezt hiányolom .