Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

morfeus

Sziasztok!
A napokban hozzájutottam  motorkhoz és ehez keresnék vezérlő áramkőrt  vagy kapcsolást!
A nyák legyártása nem probléma tervezés matratás stb...
Kerestem már helyen de nem találtam,lehet csak vaksi vagyok kicsit  [#falbav]

Előre is köszönök minden hasznos tanácsot,segítséget!http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00HH8762S/ref=mw_dp_img_z?is=l" TARGET=_fnew>Ilyen!

Rabb Ferenc

Ez egy állandó kondenzátoros aszinkron motor, változtatható forgásiránnyal. Milyen vezérlőt akarsz neki készíteni?  

Az adatai az oldalán láthatók,   http://site.motadistribution.com/TECHSUPPORT/Replacement/Acix/PDFdocument/AC/TI-10476E.pdf" TARGET=_fnew>ITT pedig az adatlapja és bekötése.

morfeus

Konkrét vezérlő elképzelésem még nincsen mivel nem volt dolgom ilyen motorral,már mint aszinkronnal igen de konkrétan ezzel a típussal még nem!
Vagyis még jelenleg pillanatban tanácstalan  vagyok,hogy merre induljak el,de a lényeg,hogy egy kis egyszerű fordulatszám-szabályozót építsek valószínűleg frekvenciaszabályzással és ehez keresek kapcsolást!

xg2w6ib9x

Nekem is lenne egy kérdésem a témához ha nem veszed tolakodásnak:
Az adatlapon a 30 min azt jelenti, hogy a motor 30 perces folyamatos üzemre képes túlmelegedés nélkül, vagy valami egészen más ?

Szedlay Pál

Lenne egy kérdésem.  
Van egy ellenállás terhelésű eszköz amin a megengedett átfolyó áram 100-200A 5KHz-es frekvencián váltóáram tirisztoros szabályzással.  
Milyen eszközzel tudnám megmérni az átfolyó áramot 1A pontossággal? Gondolok itt az átlagra és a csúcsokra.

Devecz Miklós

Sziasztok!  

Elnézést kérek, hogy ide is berakom, de teljesen leállt az esztergám, nem tudok életet lehelni bele.

Van egy Erba Compact 300-as kisesztergám, de most haldoklik.  

A legkisebb terhelésre is leáll a motor, kigyullad a sárga lámpa.  
Lekapcs, újrakapcs elindul, de csak rövid ideig, majd ismétlődik az egész.  
Motor baja lehet, vagy a vezérlés halott?

Rabb Ferenc

Egyfázisú aszinkron motor fordulatszámát nem túl egyszerű változtatni a frekvencia változtatásával.  

Itt ugyanis nincs forgó mágnestér, csak lüktető. Ezt a segédfázis is csak egy "nyomott" ellipszissé tudja módosítani. Na ettől már nagy nehezen elindul...

De állítólag volt már valaki, aki hallott olyan emberről akinek majdnem sikerült. Hátha olvassa ezt is, és jelentkezik.

Rabb Ferenc

Pontosan! 100V*0,7A=70VA. Ebből 25W hasznos teljesítményt ad le a tengelyen. A többitől pedig csak meleg lesz :((

Bencze András

Ha elég az effektív érték, a legegyszerűbb megoldás a lágyvasas árammérő lenne sönttel. Mivel túl nagy a freki ez valószínű nem lenne elég pontos. A piezós áramváltóval meg minden megoldható csak elektronika kérdése. Van közvetlen 4-20 mA RMS kivitelű is. Annó 200A-est használtam tán 20kHz-ig is jó.  

Bencze András

Ha állandó mágneses DC motor van benne akár 24 V-al meg tudod nézni, hogy jó-e. Ha a motor így jó és erő is van benne akkor a szabályzó a rossz. Nézd meg milyen motor van benne azután tudunk segíteni.

morfeus

Arra gondoltam,hogy fogok egy 100V-os Szekunder feszültségű trafót és megcsapolásokkal szabályozom,de ez csak egy ötlet!
Mert kiváncsi lennék,hogy ezzel a módszerrel milyen teljesitmény görbét kapnék ha megrajzolnám!
Mivel ez egy kis asztali fűrészt hajtana(amivel daraboljuk a rúdanyagokat)így vagy ez a 100V-os motor lesz amin gyárilag van áttétel vagy egy 24V-os DC motor(az álltalánosabb fajta) olyan mint az ablaktörlő motor  vagy pedig egy 230V-os szintén áttételes segédfázisos kis motor!
Azért a 100V-os motorral kezdem mert valahogy az fogott meg!
Amúgy https://www.google.hu/search?q=homemade+electric+power+hacksaw&biw=640&bih=312&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MOYWVNuhLKmw7Aa2m4GoBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ" TARGET=_fnew>Itt látható! egy pár kép több féle szerkezetről!

KBalázs

Nekem is ilyen van, 230V DC motor van benne.

Bencze András

OK. De állandó mágneses v. külső gerjesztésű?

KBalázs

Ennyire nem firtattam a motor bekötését, csak amikor először összeraktam jó pár éve, láttam hogy ez van a hátára matricázva. Szénkefét lehetne rajta könnyen cserélni, amúgy teljesen burkolt motor.

KBalázs

Most rákerestem, két vezeték megy a motorhoz (plussz le van földelve) ha gerjesztett lenne akkor több menne hozzá?