Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Szerintem ha valaki ilyet kérdez hogy "minek egy kisflex-hez lágyinditó" az sem sokat ért a kisgépekhez.
Gyárba pl a Bosch miért rakhatot a kis sarokcsiszolójába lágyinditót?Kérdezzük meg a tervezőket!!Vagy nem is kell leirom én.
A mostani komolyabb márkákat képviselő kisflexekbe is beépitik gyárilag a lágyinditót,ez már szinte alap.Sok sok más kényelmi és biztonsági funkciókkal is elláták őket,pl:Kuplung-megszorul a korong és leold a hajtás.Lágyinditó-lágyan indul ezálltal kiméli a hajtás szöget és kényelmesebb kézben tartani inditáskor (nem akar kiugrani a kezedből).Sorolhatnám még az extrákat de minek,a lényeget leirtam.

keri

Hogy ne ugorjon ki a kezedből.
Egy könnyű 1mm-es koronggal persze még semmi gond, de ha felteszed a 125mm-es varrat köszörűt, az már csúnyát tud rántani.
Persze meg lehet fogni, de pl. pont a vékony korongnál amikor finom precíz munkát akarok végezni akkor nem szívesen veszem ha rángatózik.

Persze kisfelxnél még nincs is túl nagy gond, de a 2000W-os gyorsdarabolónál kötelező tartozék.

6rk75uezn

Pontosan ahogy mondod!

s7manbs8

Megépítetted már ?

6rk75uezn

Mit?
Nem épitettem semmit,vásároltam.http://olx.hu/hirdetes/lagyindito-szenkefes-villanymotorokhoz-ID1Lx5R.html" TARGET=_fnew>Ezt de kár volt.

PSoft

Az csak az egyik jó dolog,hogy "ne ugorjon ki a kezedből".
A másik meg...
Nagyon nem mindegy annak a forgórésznek/motornak sem,hogy mekkora árammal indul.
Jelentősen meg tudja hosszabbítani pld. a "Flex" e világi életét,egy hozzá méretezett lágyindító.
A lágyindító nélküliek jelentős százaléka,a bekapcsolás pillanatában távozik a másvilágra.
Ezen kívül,pld. a Bosch nullfeszültség védelemmel is kombinálja a "flexeibe" épített lágyindítóit,ami megintcsak egy jelentős biztonsági funkció ezeknél a gépeknél.

s7manbs8

Nem jól működik, néztem itt a rajzokat, van ami attól kicsit bonyolultabb, de lehet azok jobbbak lennének.

6rk75uezn

Pontosan!!!A lágyinditás jelen esetbe kiméli a csapágyakat,a motort,a hajtást,egyszóval mindennek jó!és engem is!!Ezeken felül számos extra van,mint pl PSoft álltal emlitett feszültség védelem.Áramkimaradás esetén a bekapcsolva letett flex nem fog magába seregni :-)

s7manbs8

Ja lehet induláskor, akkora mechanikus mozgató hatás éri a tekercselést is, hogy szét akarrja tépni ... :) És a sok..k hatás idővel megfizetteti az árát. :)

6rk75uezn

Egy https://www.youtube.com/watch?v=uQmnpqHjCyM" TARGET=_fnew>ilyen lenne a megoldás!!

Szalai György

„a lényeget leirtam.”

Egyet kimaraadt, (amit PSoft a #15781-ben már kerülget.) a gyártó üzleti érdekeit.
A lágyindító elektronika nagyon jelentősen kíméli a kefés motort. (És mint minden elektronika piszok olcsó.)
Ettől meg más, nagyobb költséggel készíthető géprészeken spórolni lehet, és mégis hosszabbodhat a garanciaidő.
Olcsóbb gyártás + plusz bevétel = üzleti haszon.  
És terjed a BL motoros kézigép.
(A BOSCH-nak régen is volt 400Hz 3f AC nagyflexe.)

6rk75uezn

Igy ahogy irod.

morfeus

Sziasztok!
Az lenne a kèrdésem,hogy a gépemen mivel nincsen fordulatszám mérő így szeretnék rátenni egy áramkört(kapcsolás màr van PIC-el) igazán az érdekelne ki ,hogy oldotta meg ha foglalkozott ezzel a problémával!

6rk75uezn

Szia,én foglalkoztam vele de mivel nem vagyok egy nagy elektronikai zseni igy inkáb megcsináltatni akartam az elektronikáját,lett is rá kapcsolás (valami IC-s Hall jeladós ha jól emlékszem).2x16-os lcd re akartam egy sráccal ki irtani,van kapcsolásom nyákrajzom is.Irj mailt és elbeszélgetünk róla.

8nyxwdmzs

Semmit nem vettem még az elektronikai részhez... A mechanika és a kompletten kész 1-2 héten bellül, az elektronikát itthon addig tesztelném és a gépen ahhoz való rendszert alakítanék ki... Igen a red V-type 4 tengelyes vezérlő. a variometrum árulja.  Ami a gondom az az alap elektronikai tudás hiánya... nagyon kevés segítséget kaptam itt az oldalon, tisztelet a kivételnek, vannak akik segítettek. Pedig az oldal lényege szerintem az lenne, hogy egymást segítsük. E helyett itt valami versengéses rendszer van, ki a jobb kinek jobb a gépe...stb.  Jah. nem tudom ki is írta, hogy 1 helyre is elég lett volna beirnom a bejegyzésem, nem kell 3 topic-ba...igen ha kapnék segítséget. Tudom, hogy amit kérek az kis feladat az elektronikában jártas embereknek és max fél órát venne igénybe nekik a segitség nyújtás :)