Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Sziasztok!
Tud valaki egyszerű kapcsolást mutatni 24VAC 50W izzó fényerőszabályzásához?
Ezek a 230V-ra tervezett kapcsolások működnének 24V-on?
http://kapcsolasok.hu/images/stories/jdani/fenyszab/fenyero.bmp" border=0>

s7manbs8

Vagy mondok egy hülyét, a 230V-ot szabályzod ezzel és a 24V-os AC trafót a kimenetére kötöd ?

s5f8tmfv3

24V AC áll rendelkezésre, ha egyenirányítom az már sok lenne ennek a készüléknek, nem?

s5f8tmfv3

Egy trafó van és több izzó amiket függetlenül szeretnék szabályozni.

Szalai György

A diak gyújtókör szerintem nem való 24V-ra. Magasabb, 50V körüli a billenési feszültsége.
Lehet, hogy van kicsi is, de még nem jött szembe velem.

Szalai György

Ha sikerülne szerezned egy marék bilaterális kapcsolót (2N4991 vagy helyettesítő) akkor egyszerűsödne az elkészítés.
http://www.lostpaper.com/toshop/images/store/photos1/0704/7-04-04a000000000992.JPG" TARGET=_fnew>http://www.lostpaper.com/toshop/images/store/photos1/0704/7-04-04a000000000992.JPG

iv43r83d

Sziasztok kezdő vagyok tegnap regisztráltam ezen a fórumon.a segítségeteket szeretném kérni elektromos témában.Építettem egy cnc marógépet léptetőmotorral és nem tudom meddig melegedhet a motor.a motor 2 fázisu 1,8 lépésszög párhuzamosan kötve 7,8A fázis ellenállás 0,4óm indukciós fázis 3,5mH NYOMATÉK 8,5Nm rotor inercia 4000gcm2. A vezérlő DM860 kimeneti áram min 2,8 max 7,8(5,6RMS). a mostani táp egy toroid 600w 42v egyen és 18A lehet a melegedés oka a kis táp.Előre is köszönöm!

b4nm7gjvr

Üdv!
Mi is a kérdés?
ellenállás 0,4óm -> Ohm (helyesen)
Kérdés mennyire melegszik a toroid? Ha csak minimálisan, akkor nem kell aggódni!

Szalai György

A léptető motor melegedésének oka nem lehet a „kis táp” de a feleslegesen magasra állított pihentető áram érték az igen.
A léptetőmotorban a melegedés 80-100C fok alatt nem tesz kárt.

iv43r83d

köszönöm szépen a gyors válaszokat! a vezérlőn be van állítva az állóhelyzeti áram a dinamikus áram felére. A nagyobb feszültségű tápegység mivel lenne jobb?

Szalai György

A nagyobb feszültségű tápegység a léptetőmotor melegedésén semmit nem javítana.  Viszont magasabb fordulaton is szolgáltatná a motor a kellő nyomatékot. Ha már 68V-ot enged meg a gyártó a vezérlőre, érdemes lehet kicsit jobban megközelíteni a felső határt.
Minden áram melegíti a motort, a felesleges áram meg feleslegesen melegíti.
Némely alkalmazásban a léptetőmotor árammentes állapotban is képes elég egyhelyben tartást szolgáltatni, de a Te vezérlődön (ha jól látom) nem lehet 50% alá csökkenteni a pihentető áramot.
Akkor pedig a motor melegedését csak a csúcs kimeneti áram csökkentésével tudod mérsékelni, ami magával hozza a pihentető áram csökkenését is. De a csúcs kimeneti áram csökkentésével kevesebb lesz a forgató nyomaték is.
Az egyre kisebb méretű és nagyobb teljesítményű motorokban a hő is jobban koncentrálódik. Hobbyiban bevett szokás a légterelő szoknya és a ventillátoros hűtés.

iv43r83d

Köszönöm szépen a segítséget!

s5f8tmfv3