Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A 300V-os teljes méréshatárra vonatkozó 1% hiba az 3V lenne, így a 230V leg szabványosabb hálózati feszültség már lehet a kijelzőn 227 vagy 233 érték.
Az úgy csak karácsonyfadísz, nem műszer.
Én bizony összevesznék rajta. Mert a műszer mérési pontossága most 0,1%. (Ha hihetek a gyártónak.)
Csak indikátornak inkább tegyen oda egy led-sort. Vagy ne, mert az béna.
http://www.ultrajosh.com/tubeamp/tubes/em80-2.jpg" TARGET=_fnew>Egy EM80 varázsszemet.
http://www.nixiekits.eu/Bilder/Viele_NT_MkIII_im_Dunkeln_700.jpg" TARGET=_fnew>Vagy IN13 Nixie-t (Az milyen király.)

4ybj8h3c8

A 230 sem annyi, amennyinek lennie kéne.  
Összeveszni lehet rajta, engem mulattat ahogy a nép öli egymást.
Igaz, a köböltagyú zsenigyerek zolika főbb vonalakban azért vágott ki a másik híres fórumból, mert meg mertem kérdezni a nagyérdeműt, hogy mi értelme van az évente 1 tized másodperces pontosságú ébresztőórának egy olyan világban, ahol felkelés után beülök egy másfél órás dugóba.
A pontosságnak van értelme, a megfelelő feladathoz a megfelelő műszert, de ha ez a "műszer" kerül az alkalmazásba, akkor biza lényegtelen, hogy a 230 233 vagy 227, mert eleve nem az érkezik a hálózatból aminek kéne, és ha az jó, akkor tök mindegy a mérés pontossága.

4ybj8h3c8

Measurement accuracy: 0.1%  

Ez különösen vicces, kétlem, hogy hőkompenzált a kütyü. Pár fokra többet megy el az alkatrészek szórása miatt, tegnap láttam echte kínai kütyüt, életemben összesen nem volt annyi hidegforrasztásom, mint abban az egy készülékben.

VighLajos

Engem az "időképből" zártak ki.
Jött az értesítés, hogy az általam feladott hőmérséklet eltér a környezetem hőmérsékletétől.
Mikor azt javasoltam, hogy elegendő lenne egy helyen mérni az országban a hőmérsékletet, hisz úgysem térhet el a többitől, feketelistára tettek.

VighLajos

Vagy mint a háziasszony: kidekázza a lisztet a mérlegen, leveszi, és még rádob 1-2 kanállal...

s73tgf9vg

Csak most jutottam újra gép elé. Nagyon köszönöm a válaszokat, jó is ha kicsit beszélgetésbe megy át a dolog, ilyenkor mindig sokat szoktam tanulni.
Hasznos választ is kaptam, köszönöm szépen.

s73tgf9vg

Egyébként nem írtam a felhasználási területet, elnézést, elég 300V-on +/- 10 volt eltéréssel mérni, szóval inkább visszajelzésként szolgál.
A vakkum kondiparkjának töltöttségi állapotáról akarok valami körülbelüli visszajelzést kapni.

000000000

Rámértem próbára az egyik panelmérőmre. A multimétereim relatíve pontosak és ahhoz mérten mutat 0,1-0,2V eltérést 24V-os tápra kötve. Ez miatt már 5% körüli pontossági osztályba sorolható. Mértem bemeneti ellenállást is, ami kb 280kOhm. Én egy 100kOhmos (többfordulatú) trimmert tennék elé, amivel leosztanám a feszültséget neki. Multiméterrel közben érdemes mérni. Ha később pontatlanná válik, utána lehet állítani.

000000000

Az ezekben felhasznált mikrokontrollerek felbontása ennyi kb. A pontosságukat nem érdemes komolyan venni. Meg az is érdekes, hogy simán 5%-os tűrésű alkatrészekkel dolgoznak. Hidegforraszt már én is találtam. A működésképtelen frekvenciamérő átforrasztás után hirtelen el kezdett működni. Szerintem még a folyasztószeren is sokat spórolnak...

000000000

Javítanám magam: azzal a trimmerrel mindenképp sorba kötnék egy 330k-680k méretű ellenállást, mielőtt szétolvad a hőtől.

Vetesi75

Én fix feszültségosztót tennék elé, aminek az alsó tagja kb. a panelműszer belsőellenállásának tizede, így a műszer terhelése/terhehelés változása nem annyira dominál.  
Pl. : felső tag (előtét) 100Kohm 2W (valós terhelés 0,9W!) , alsó tag 12Kohm -> ezzel párhuzamosan kapcsolni a műszert. Szerintem elsőre 5%-on belül lesz.

Vetesi75

"simán 5%-os"
Nem számít. A mai divatirányzat: szoftveresen kompenzálható.  :)

000000000

2x akkora ellenállásnál már csak negyede teljesítmény fűti csupán. És az jótékonyan hat a hőfejlesztésre is, ami ugye befolyásolja az ellenállás értékét. Ha az alapműszernek megvan az 1-2% pontossága, akkor jól lehet építkezni 1%-os fémréteg ellenállásokból. Igaz így már 4db alkatrészből áll az osztó, de a zsugorcső bármit el tud takarni. :)

Vetesi75

[#worship]
Kérdés: A kb. 100Kohm  belsőellenállás - amiről tudjuk, hogy van amikor 280Kohm - mennyire állandó a bemeneti feszültség függvényében?  
A változása linearitási hibát okoz, mert nem egyformán terheli a bemeneti osztót.

000000000

A multiméter (ellenállásmérés) kb 0,5V-ot lendített a panelműszer bemenetére. Elvileg ez a bemeneti ellenállás állandó, mivel nincs méréshatárváltás. Innen nézve pedig ugyanannyi Ohm kéne legyen 30V környékén is. Majd építek valami AVR-es feszültségmérőt is és megmérem annak a belső ellenállását is. Így üzemen kívül >20MOhm-os ellenállást mérek az analóg lábakon (ATMega8/328). :)
Igaz, ez az 5V-os méréshatárra igaz. Ha 500V-ra kiterjesztem, akkor még mindig 0,1V a felbontás és merem garantálni a 2%-ot (910k+91k+9,1kOhm 1%-os fémréteg ellenállásokkal, feszültségreferenciával kombinálva). Így még mindig 1MOhm-os bemeneti ellenállásom lesz (kb 0,5mA-ral terheli a mért kört). Más kérdés, mennyire pontos(lineáris) ezeknek az A/D konvertere.