Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ja, kb. hetente ajánlgatjuk ezt. :)

guliver83

Mivel én most Mach3 használok hogy tudom én ezt összehozni vele?
Soros porton keresztül vezérelném az SMC3A szervót , de hogy ? Fogalmam nincs hozzá, hogy hogyan kel ezt megoldani, tudna valaki segíteni benne?

svejk

Én sajnos nem értek hozzá, de biztos van itt valaki aki egy 8 lábú mikrokontrollerbe programozna egy olyat, hogy 0-100% PWM bemenet mellett a kimenetén RS232 szabvánnyíl tolná ki folyamatosan az S0-Sxxxx szavakat.

Így teljesen kompatibilis lenne a Mach3-al, illetve más PWM-mel vezérelhető főorsókkal.

svejk

Tényleg valaki ráugorhatna a témára, szerintem sokan használják ezt a kis szervot pozíció üzemben, így jó kis project lenne.
A hozzáértő programozónak csak ujjgyakorlat lehet egy ilyen.

Valószínűleg nem is a PWM-et kellene figyelni a mikrokontrollernek hanem egy mezei 0-10V-os jelből kellene kiindulni, így még univerzálisabb lenne.
A PWM > 0-10V-os konverziót meg rá lehet bízni egy-két RC tagra, mint a PWM-10V-os átalakítómnál melyet nagyon sokan használnak.

Közben megnéztem az SMC3A leírását a soros porton a 0-10V bemeneti feszültségtől függően S0-S255 + enter szavakat kellene beküldeni.

A soros kommunikáció jellemzői:
sebesség: 38400 baud
adat:  8 bit
paritás: nincs  
stop: 1 bit

Szerintem 0,5-1 másodpercenként elég lenne kiküldeni az adatot.

guliver83

De jó is lenne egy ilyen!
Mivel én DC szevót használok marómotornak és szerintem, sokan mások is használnak DC motort!

se6a9e636

Szia!Írtam emailt.

s7manbs8

Hogy a SMCt akarjátok ilyen PWM el vezérleni ? Oszt hány embernek kéne ilyen, én mostanába kurvára ráérek lehet. Persze csak ha van értelme.

guliver83

Biztos lenne értelme!

s7manbs8

Olyat is lehetne, hogy az SMC step jelére kéne tenni a PWM-et és a programját módosítva nem stepként értelmezné, hanem PWMként az 1-0 állapot arányából hogy mennyi a sebesség parancs és kész nem kéne elektronika se nagyon plusz hozzá akkor.

keri

Ha mĂĄr kĂŠrdeztĂŠl a BLDC topikban.
Nem ismerem a szóban forgó vezérlőt, de mikrokontroller alapú. Ebben az esetben szabályos időközönként hozzá kell adni a sebesség értéket a hibajel tároló regiszeterhez, és kész a sebesség szervó.
Pwm jelet viszont komplikált beilleszteni egy működő programba, mert hardware igényes, amit nyilván használ a vezérlő. Viszont egy szabad analóg lábról beolvasni egy feszültség értéket, az könnyen megoldható.

Külső áramkörben gondolkodva, pedig egy sima feszültség-frekvencia átalakító kell...bár nem tudnom minek, mert a Mach ad ki maromotorra is step jelet. Én így használom, ha potiról akarjátok hajtani, akkor meg egy sima 555ös is előállítja a tetszőleges frekvenciát.

Sajnos ezt szervo vezérlő nélkül nem oldjátok meg, mert lényegében pont az a feladat.

Ha meg olcsĂł megoldĂĄs kell akkor Svejk mĂĄr mondta a megoldĂĄs, igaz az annyira nem pontos, de bevĂĄllt ĂŠs mĹąkĂśdik.

keri

Rohadjon meg a telefonos böngésző :D

guliver83

Egész jó amit írtál!
Ez épp reggelre az agy megmozgatására.
Telefon nálam is elő szokott fordulni!!!

guliver83

Telefonon nálam is előfordul !

guliver83

Keresgettem egy kicsit és ezt találtam.

"""  
 ˆ palika   2006. aug. 23. 19:57 | Válasz | #356  

Helló  
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan lehetne kicsalogatni a marómotor számára step/dir jeleket.  
A rádiotechnika ujságban megjelent egy háromfázisú motorvezérlő áramkör rajza(95/8), amit kis átalakítással step/dir jelekkel lehetne vezérelni.  
Csak a mach3-ból nem tudtam eddig ilyen jeleket kivarázsolni. Volt már szó erről, volt akinek sikerült is, de részletesen még senki nem írta le mit is kell beállítani. Aki tudja kérem írja le!  
Köszönöm!"""""

""""
 ˆ D.Laci   2006. aug. 25. 15:43 | Válasz | #360  

config/ports and pins/motor outputs/spindle  
ugyan ugy beállitod mint egy léptető motort!!!""""

És megtudja azt mondani valaki, hogy akkor itt lehet fordulatszámot is állítani valahogy?  
Mert akkor csak simán rá kellene kötni a szervó vezérlőt mint egy negyedik tengely.

xfg6v697j

Termnészetesen lehet fordulatot állítani,az 'S' szósegítségével.