Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Mérem, mérem, ahogy időm engedi, meg a kedves Kulcsár Zoli, aztán majd bemutatom mi jött ki. Én ráérek, ha ti is. :)

besirkyjh

Nyugodt legyél :)
Van még két heted , utánna érte küldök :))

bujjpdu4f

Üdv, mindenkinek, nem rég csöppentem ide és ott tartok, hogy csak a vezérlés hiányzik. "csak"
Láttam hogy itt is van a kínai kék, piros, stb. vezérlőkkel kapcsolatban mindenféle vélemény és külföldi fórumokon is kapnak hideget meleget, de ha már kínai akkor a pirosat. Legalább is nekem ez jött le.  
Találtam egy lehet nem új variációt , de talán jobbat? Ezt ismeri e valaki: http://www.ebay.com/itm/CNC-Integrated-Intelligent-4-Axis-5A-TB6600-Stepping-Motor-Driver-12-50V-/221231243734?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338268e1d6
Nekem a motor címke szerint 3.3A 36V tehát ha jól értem akkor ez még akár jó is lehetne és hozzá egy ilyen táp: http://www.ebay.com/itm/MW-36V-9-65A-AC-DC-PSU-Switching-Power-Supply-Mean-Well-NES-350-36-350W-/141166838080?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item20de330140

A válaszokat előre is köszönöm!

Pali79

Egy kicsi infó kellene a gépről is. Hány tengely? Milyen motorok? Milyen meghajtás?

bujjpdu4f

Köszönöm, hogy segíteni próbálsz!  
3 tengely jelenleg, terveben a forgató a későbbiekben. A címke szerinti adatok 3,3A 35V bipolar 62W 1,8° Pacific Scientific gyártmány, kuplunggal kapcsolódik, mind a három  egyforma. Golyós orsók, 300x300mm munkafelület. Nem tudom még milyen adatra lenne szükség?  

Pali79

Hát a motor nem a legjobb választás. Nagyon nagy a feszültsége... A táp egyébként elég a meghajtáshoz ha csak a léptetőket hajtod róla, ha esetleg a maró motort is arról szeretnéd akkor nagyobb kell. Elég jó a híre a 300W-os ER11-es kínai marómotornak, olcsó, de állítólag nem rossz.
Szóval a vezérlés: én nem tartom jó ötletnek ezt a hibrid vezérlőt amit linkeltél, mert egy ekkora gépnél ahol ott van mellette a PC és a billentyűzet fölösleges szerintem a kijelző és a kézi vezérlő. Ami a linkelt eszközön még fura, hogy a dobozára a csatlakozókhoz az van írva, hogy 24V. Akkor meg végképp rossz.
A TB6600-ból szerintem ez a legolcsóbb: http://www.hotmcu.com/tb6600-1-axis-stepper-motor-2phase-driver-board-for-cnc-router-p-56.html?cPath=7_30" TARGET=_fnew>TB6600
Ebből veszel hármat vagy négyet, hogy a forgatóhoz is legyen, teszel elé egy illesztőkártyát és kész is.
Ez fel is vet egy újabb kérdést: milyen programmal akarod vezérelni és mivel akarod csatlakoztatni a PC-hez?

besirkyjh

Szia

Nekem sánta ez a léptetö adat :)
A tipusát ird ide légyszives .
Vannak olyan léptetök amikre nem az üzemi hanem a határ feszültséget irják rá ! Szerintem ebben az értelmezésben (3.3A és 35V ) simán leégne a léptetö , de nem fog mert a vezérlö felrobban elötte ugy is ! :).( szerintem a vezérlö IC tokozása sem alkalmas 62W leadására ) .
Ha van egy kisérleti tápod és a léptetöd egy tekercséra rá engedsz 3.4A-t akkor a hozzá tartozo feszültséget letudod olvasni ( szerintem nem több 3 voltnál ) , ovatosan vele mert a tápok nem igazánszeretik az ilyan kis feszültségü viszonylag nagy terhelést ( 3.3A ) .

bujjpdu4f

Szia!

Írom sorban a látható adatokat:
Powermax II,  1,8°step motor
mod.: P22NSXA-LSS-SS-03
3,3A Bipolar series
Po:62W  Vs(dc) 35V
1500RPM

Pali79

Szerintem ebben az értelmezésben (3.3A és 35V ) simán leégne a léptetö , de nem fog mert a vezérlö felrobban elötte ugy is ! :)

Ezt kifejtenéd picit? A TB6600 50V-ot és 5A-t tud papíron. Szerintem ez jóval több mint 62W.
Vagy én értek valamit félre. [#conf]

istvan58

Hali,

nem is kell leadjon az IC 62W-ot mert kapcsoló üzembe megy, én amikor a motoron mérek 4A-ert a vezérlő kb felet vesz fel.

kh92ay46j

Sziasztok, CNC hez egyedi vezérlő rendszereket készítünk helyi és szerver alapú felülettel, impulzus olvasással, és inverter vezérléssel is. Gondi Barnabas  
www.wstudio.hu

keri

Csakhogy a léptető motor nem DC motor.
Azok szélső értékek.

Vegyünk egy 50V 5A-es vezérlőt.
Amikor rákapcsolja a villanyt az egyik tekercsre, akkor azt akarja hogy 5A folyjon rajta, de mivel induktív elem, és annak a kezdeti ellenállás a végtelen ezért először 50V-ot kapcsol rá, de 0 az áram.
Aztán időve megindul az áram, egészen addig amíg eléri az 5A-ert, ekkor hogy nehogy meghaladja az 5A-ert elkezdi leszabályozni a feszültséget. Így az áram bár 5A marad, de a feszültség kb tau5 idő alatt lecsökken annyira amennyit a réz ohmikus ellenállása indokol. Ez általában 1-3V a gyakorlatban motor típustól függően. (ezt meg szokták adni, de számolható is) Tehát igen a teljesítmény 50V* 5A=250W de csak egy rövid ideig. A valóságban a teljesítmény görbe lüktet, amit egy függvény integrálással kiszámolhatod mennyi átlag teljesítményre jön ki és csak egy adott optimális fordulaton jön ki így is ez a teljesítmény.

Tehát ne áltasd magad, a léptető motorok borzasztó kicsi teljesítményűek, de nem is ezért szeretjük őket.

Pali79

Értem! Tudod, szegény ember vízzel főz [#integet2]

svejk

0,3 mm vastag 1 oldalas Nyák lemezre lenne szükségem.
10-20 cm2 elég lenne.
Ha nincs akkor marok magamnak, de hátha létezik ilyen.

L. Imre

Létezik, prepreg a neve, többrétegű nyákok gyártásánál használatos. Van itthon egy kis darab, tudok adni. 0.25-ös a vastagsága rézzel együtt.