Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Szuper, így már jobban képbe kerültünk...

s7manbs8

Ott a tengely végére rá lehet dugni egy jeladó encoderkét simán.

s7manbs8

Itt nem feltétlenül a legfontosabb a jóság, lehet az olcsóság dominál, egy kis kompromisszumot kell kötni ez esetben.

xfg6v697j

Az szerszámcserélő.
Ki lehet cserélni egy mozdulattal ez egész fortunát.
Nem dugiszálhatom mindíg egyikről a másikra.
Persze hozzácsatlakozhatok a szíjhoz is,az nem lenne gond.
De nincs olyan egyszerű kapcsolásom,ami elvégezné a fordulatszabályozást,és stabilizálást.
Nem akarok szervót csinálni a főorsómbol.

000000000

"kiválóan tartja a (5%-on belül)"
Nem értelek kristálytisztán, mert 5 %-ot egy komolyabb DC motor magától tud 0 szabályzó elektronika kell hozzá. Még egy vacak aszinkron motor is 4 % körüli slippel jellemezhető.

s7manbs8

Azon gondolkodtam, hogy neked olyan lenne jó, vagy nem csak neked, hogy van a PWM jel a Mach felől, ami a fordulatot adja, azt kéne vennie  az SMC3-nak és 0-100% közt szabályozná a fordulatodat
0-5000 közt vagy amennyi kell.

Ezt kéne még hozzáírni a vezérlőhöz nekem van Mega8-ra átírtam, meg saját plusz kóddal benne, abb AD bemeneten ezt könnyű megoldani aránylag és a step dir vétele helyett AD bemenetén levő jelre fordulatozna, meg valami külső Jumperrel ha van még láb rajta, akkor lehetne ilyen működési funkciókat jumperelni, meg Fordulat tartományt is akár potival állítani.

svejk

Valamikor beraktam ide én egy egyszerű kapcsolást IR2153-al és két FET-tel.
A felső FET gyakorlatilag egy szinkron dióda szerepét töltötte be kiválva a mostani D3 visszafutó diódádat.
Az a kapcsolás lényegesen jobb, mint a mostanid, pl. pont abban, hogy kisebb fordulaton is elindul.
Persze ott sincs semmiféle szabályozás.

Egyelőre csak a NyÁK tervét találtam csak meg :((

xfg6v697j

Én inkább a potis szabályozás hív vagyok.

xfg6v697j

Most az enyém is elindul,azzal a plusz relével,amit belekötöttem.

s7manbs8

IR2153-am van is nekem is itthon, vettem készülve az ilyen figurákra pont.  :)

xfg6v697j

Szóval mégsem tud senki egy fordulatszámot stabilan,cagy viszonylag stabilen tartó egyszerű,vagy kevéssé bonyolult fordulatszámszabályozót,DC motorokhoz.

s7manbs8

A szervó vezérlő pont jó arra, csak megfelelő végfok kell neki, jó erős FET-tel, ja az eredeti nem elég és kész is van.

PSoft

Dehogynem!

Ott van pld. D.csaba PWM-es szabályzója.
A nagyobbikba(A)...bele is férne a motorod.

xfg6v697j

Amit ma rászereltem pwm szabályozó egészen jó,de halhatóan változik a fordulatszám marás közben.

s7manbs8

Ha picit hallani, az nem sok eltérés feltétlenül a hangban a fül az meghallja a hamis hangot könnyen, főleg ha zenész. :)